Mener Jan Egelands bønn om Syria-milliard misbrukes

Frp tar ikke selvkritikk

PÅ FLUKT: Tusenvis av mennesker flyktet over grensen til Tyrkia da IS angrep Kobani i slutten av september i fjor. Her er Hamida Hamelo (30) sammen med barna Saleh (3) og Abian (1,5). Foto:Harald Henden,VG

Flyktninghjelpen: Frp misbruker Syria-tall

Flyktninghjelpen mener Fremskrittspartiet misbruker tallene deres for å hindre at 8000 syriske flyktninger får komme til Norge.

 • Anne Stine Sæther

Artikkelen er over fire år gammel

Et av Frps fremste valgkamppoeng har vært at mens andre partier vil bruke milliarder på å ta 8000 syriske flyktninger til Norge, vil de heller bruke en milliard i og rundt Syria – og dermed angivelig hjelpe én million syrere.

– Det forenklede regnestykket de kommer med, er misbruk av tall og undergraving av det FNs høykommissær for flyktninger ber om. Regnestykket manipuleres og det har vi formidlet i klare ordelag overfor partiet, sier Pål Nesse, som er seniorrådgiver i Flyktninghjelpen.

Fremskrittspartiet stemte i juni imot Syria-forliket i Stortinget, som åpner for å ta imot 8000 syriske flyktninger i løpet av de tre neste årene.

Partileder og finansminister Siv Jensen er den siste uken kraftig kritisert for at hun som Frp-leder oppfordrer sine lokallag i kommunene til å si nei til å ta imot de syriske flyktningene.

Støre: Ap kan samarbeide med alle, også Frp

KLAR TALE: Mazyar Keshvari, invandrerpolitisk talsmann i Fremskrittspartiet mener Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland går god for at med en milliard kroner kan en million mennesker hjelpes i Syrias nærområder. Foto:Vidar Ruud,NTB scanpix

– Hjelper mange med milliard

Partiet mener de 8000 kvoteflyktningene vil koste mange milliarder og at mange flere kan hjelpes i Syrias nærområder for mindre penger.

– For en milliard kroner kan man hjelpe en million mennesker i Syrias nærområder, sier partiets innvandringspolitiske talsmann Mayzar Keshvari.

– Hvor har dere fått tallene fra?

– Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland har uttalt i media, og til og med bekreftet skriftlig, at med en milliard kroner kan en million mennesker hjelpes i Syrias nærområder. Så dersom Pål Nesse mener dette er misbruk av tall og manipulering av regnestykke så får ha ta et oppgjør med Egeland og ikke oss i Frp. Denne svært uprofesjonelle fremferden til Flyktninghjelpen undergraver hele deres troverdighet, sier Keshvari.

Les også: Dette er Syria-kompromisset | Hemmelig Frp-notat: Ville si ja til 7500 Syria-flyktninger

Ba om milliard

Han viser til Jan Egelands brev fra 22. juni, der han retter en innstendige bønn til samtlige partier på Stortinget om å bevilge en milliard kroner til Syria-hjelp.

Egeland skriver:

SKREV BREV: Generalsekretær Jan Egeland skrev brev til partiene på Stortinget. Brevet er Fremskrittspartiets kilde når de mener at en milliard kroner kan hjelpe en million mennesker. Flyktninghjelpen mener partiet bruker tallene helt feil. Foto:Trond Solberg,VG

– Våre beregninger viser at med én milliard kroner ekstra, vil Flyktninghjelpen kunne hjelpe om lag én million flere flyktninger, krigsofre og internt fordrevne.

Flyktninghjelpens generalsekretær ramser i neste avsnitt opp hva slags ulike hjelpetiltak det kan være snakk om.

– Dette omfatter ulike typer prosjekter som utdanning og yrkesopplæring, bygging av husly og felles infrastruktur som strøm- og vannforsyning, prosjekter for matvaresikkerhet eller drift av flyktningleirer. Det vil variere fra land til land når det gjelder type prosjekter og kostnadsnivå, men helheten viser at vi har kapasitet til å hjelpe langt flere med økte bevilgninger, skriver Egeland.

Les også: Levangermann skal være drept i Syria

– Misbruker tallene

Flyktninghjelpens seniorrådgiver Pål Nesse er svært lite fornøyd med Fremskrittspartiets bruk av generalsekretær Jan Egelands tall.

SKUFFET: Seniorrådgiver Pål Nesse mener opplysningene Fremskrittspartiet fikk om Flyktninghjelpens prosjekter med syriske flyktninger, blir brukt feil. Foto:Flyktninghjelpen,

– Vi er helt enige med Frp i at den største innsatsen må gjøres i Syrias nærområder. Men vi må ikke misbruke disse tallene. På forsommeren hadde vi kontakt med Frp flere ganger. De ba om en oversikt over hva det koster å hjelpe en million flyktninger i nærområdene. Vi bisto i fjor 1,6 millioner flyktninger i Syria og nabolandene. Det kostet rundt 750 millioner kroner. Men det vi gjør er i stor grad såkalt punktstøtte, for eksempel skolegang. Det får langt fra alt de trenger og det kan ikke sammenlignes med å gi kvoteflyktninger en ny start i Norge, sier Nesse.

Flyktninghjelpens punkstøtte handler blant annet med å skaffe nyfødte syriske flyktninger fødselsattest.

– De risikerer å bli statsløse og det er viktig nødhjelp. Det koster å jobbe med dette, men det skaffer ikke barna tak over hodet, helsehjelp, mat og skolegang. Vi jobber mye med å skaffe flyktningbarna skolegang. Men når vi får til det, betyr ikke det at barna også får andre behov dekket. Det er helt feil å si at en milliard kroner dekker behovene for én million flyktninger og det har vi formidlet til Fremskrittspartiet, sier Nesse som sier at organisasjonens folk i nærområdene melder at noen flyktninger må få hjelpen andre steder, for eksempel i Norge.

– For norske kommuner som er flinke til å få flyktninger raskt i arbeid, blir mottaket faktisk en lønnsom investering. Haugesund og Rælingen er gode eksempler til etterfølgelse, legger han til.

Les også: Tre Oslo-jenter gikk i samme klasse – så dro de til Syria

– Har en kilde

– Vi har en kilde på denne summen og antallet som kan hjelpes. Med vårt forslag kunne vi gitt veldig god hjelp til mange, sier Keshvari.

– Det er trist at de nå misbruker tallene, sier Nesse.

12. juni var det han som svarte på en e-posthenvendelsen fra Fremskrittspartiet.

IKKE REALISTISK: Generalsekretær Liv Tørres i Norsk Folkehjelp støtter Flyktninghjelpens kritikk av Fremskrittspartiet. Foto:Heiko Junge,NTB scanpix

– Hva det koster «å ta hånd om én million flyktninger» som du spør om, kan ikke besvares med hva vår innsats alene koster, svarte Nesse på spørsmål fra seniorrådgiver i Frp Per Christian Krohg.

I e-posten som VG har fått tilgang til, poengterer han at Flyktninghjelpens tall må ses i sammenheng med hva andre aktører bidrar med.

Får støtte

Flyktninghjelpen får støtte av Norsk Folkehjelp, som heller ikke går god for Fremskrittspartiets regnestykke.

– Hvis Frp mener at Norge skal hjelpe en million syriske flyktninger i nærområdet, så er det egentlig en gladsak. Men det finnes ingenting som tilsier at dette vil være et reelt tall, selv om man lar være å ta imot de 8000 syriske flyktningene som Stortinget har vedtatt. Samtidig er viktig å være klar over at de 8000 flyktningene det er enighet om å ta imot, er flyktninger FNs høykommissær ber om beskyttelse for utenfor nærområdene. De kan ikke hjelpes der fordi de er ekstra utsatt. Det være demokratiforkjempere under Assads regjeringstid, alenemødre, homofile eller andre utsatte grupper, sier Liv Tørres.

VALG: På Fremskrittspartiets Facebookside, sier partiet blant annet: «I stedet for å ta i mot 8000 syriske flyktninger, ville vi heller hjelpe en million syrere i nærområdene - uten at det går på bekostning av dine velferdstjenester. Din kommune må nå ta stilling til hvor mange som skal bosettes der du bor.» Foto:,

Les kronikk om Syria fra blant andre Tørres og Egelandher.

Frp-talsmann Keshvari mener det er irrelevant hva Norsk Folkehjelps leder mener.

– Det har ingen betydning i det hele tatt at Norsk Folkehjelp forsøker å redde sine venner i Ap som har vedtatt noe som ikke lot seg gjennomføre. Vi har basert oss på Flykningshjelpens tall som Jan Egeland har bekreftet både i media og skriftlig til oss, sier Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsmann Mayzar Keshvari.

– Både Flyktninghjelpen og Norsk Folkehjelp er kritiske til regnestykket dere presenterer. Ville dere brukt tallene på samme måte igjen?

– Absolutt. Vårt forslag om å bevilge en milliard kroner kommer på toppen av den milliarden regjeringen allerede hadde bevilget. Dessuten er kostnadene for å ta imot 8000 syriske flyktninger åtte milliarder kroner bare de fem første årene og deretter stigende. Ved å la være å ta imot de 8000 syrerne her, kan vi dermed hjelpe flere enn en million også, sier Keshvari.

Les også: Fem Frp-sitater som vekket oppsikt

– Hva inneholder hjelpen dere mener dere kan gi en million syriske flyktninger?

– Tanken bak vår hjelp er å bidra i den akutte situasjonen med nødhjelp som sanitærutstyr, mat, medisiner og infrastruktur, sier Keshvari.

BER OM PENGER: Her er Jan Egelands brev til Fremskrittspartiet. Foto:,

Ifølge Carnegie-stiftelsens nettsted Sana, har jordanske myndigheter beregnet at det koster rundt 31.000 kroner pr år å gi en syrisk flyktning den aller nødvendigste nødhjelpen. Jordan er blant Syrias nabolanden som har tatt imot flest flyktninger. Det betyr at jordanske myndigheter mener de må ut med 31 milliarder kroner for å hjelpe 1 million syrere.

Les også

 1. Frp mener de kan hjelpe flyktningene i Middelhavet – men ble nedstemt

  Frp mener deres nedstemte forslag til å hjelpe syrere i nærområdene kunne bremset flyktningkatastrofen.
 2. Horne støtter Jensens Syria-oppfordring

  Frp-leder Siv Jensen ba landets kommuner si klart nei til å ta imot flere flyktninger.
 3. VGs dom: Hareide best i partilederdebatten!

  KrF-leder Knut Arild Hareide var aller best i den første partilederdebatten! Det er VG-kommentatorenes klare dom!
 4. Siv Jensen ber kommunene sabotere Syria-avtalen

  Frp-leder Siv Jensen oppfordrer kommunene til å si nei til å bosette flyktninger fra Syria.
 5. Mens Frp-Siv oppfordret til syrer-boikott, jobbet andre nordmenn for å hjelpe desperate flyktninger

  Mens Siv Jensen ber partifellene i Frp kjempe mot Stortingets vedtak om å ta i mot 8000 syrere, jobber nordmenn på Siem…
 6. Slik bekles ordfører-Norge av menn

  Før var det null. Så dukket det opp én kvinnelig Frp-ordfører, etterfulgt av en til.
 7. Solberg forsvarer Syria-avtalen

  Statsminister Erna Solberg (H) avviser at Høyre har dolket sin regjeringspartner i ryggen i Syria-saken.
 8. Frp vil ha lokale folkeavstemninger om Syria-flyktninger

  Fremskrittspartiet oppfordrer sine kommunepolitikere til å foreslå lokale folkeavstemninger om syriske flyktninger.
 9. Hemmelig Frp-notat: Ville si ja til 7500 Syria-flyktninger

  Frp freser fordi Høyre og de andre partiene vil ta imot 8000 syriske flyktninger.
 10. Høyrevelgerne sier nei til 8000 syrere

  Et knapt flertall av Høyres velgere sier nei til avtalen på Stortinget om å ta imot 8000 syriske flyktninger.

Mer om

 1. Kommunevalg 2015
 2. Syria
 3. Fremskrittspartiet (Frp)
 4. Midtøsten
 5. Politikk

Flere artikler

 1. Pluss content

  Jan Egeland kaller Frps bruk av tall absurd

 2. Jan Egeland om Frp-kampanje:
  – Absurd sammenligning

 3. Frp-Sandberg planlegger flyktningbesøk i Midtøsten

 4. Kirkens Nødhjelp: Dette bare er
  begynnelsen på flyktningstrømmen

 5. Flyktninghjelpen fikk penger fra asylmottaksgigant

Fra andre aviser

 1. Mazyar Keshvari (Frp) om Syria-avtalen: Hjerteløs populisme av godhetens apostler

  Aftenposten
 2. Flyktninghjelpen svarer om Syriaflyktninger: Fremskrittspartiets tall-manipulering

  Aftenposten
 3. Har samlet inn over 100 millioner til flyktningene

  Bergens Tidende
 4. Folket sier klart ja til Syria-flyktningene

  Bergens Tidende
 5. Stortingsflertall vil presse Regjeringen til å øke hjelpen til Syria-flyktninger

  Aftenposten
 6. Siv Jensen har ikke meldt seg ut av «Norges-laget«

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder