Dobling i Tollvesenets beslag av syntetisk narkotika

Beslagla 500.000 liter øl

Tolldirektøren: - Tyder på at alkoholsmuglingen bare øker og øker

ADRESSE NORGE: Et brev fra Polen inneholdende det psykoaktive stoffet 5-meo-malt ble oppdaget av tollere ved Tollvesenets godsenhet på Oslo lufthavn Gardermoen i november. Foto:Erlend Aas,NTB scanpix

Norge oversvømmes av livsfarlig narko-post

Aldri tidligere har Tollvesenet beslaglagt så mye ny syntetisk narkotika på vei til norske postkasser.

 • Bjørn-Martin Nordby

Artikkelen er over fem år gammel

Det går frem av etatens beslagsstatistikk som ble offentliggjort tirsdag. I 2014 stoppet Tollvesenet elleve kilo såkalt syntetisk narkotika, også kalt nye psykoaktive substanser (NPS) – en dobling sammenlignet med året før. Slike stoffer er kjemisk fremstilte etterligninger av den tradisjonelle narkotikaen.

- Disse nye syntetiske, narkotiske stoffene er den største og farligste narkotrusselen vi står overfor i Europa og Norge i dag, sier tolldirektør Bjørn Røse til VG.

Har du erfaringer med syntetisk narkotika? Kontakt VGs journalist her.

- Flere hundre tusen brukerdoser

Han nevner tre hovedgrunner til det:

1. Stoffene er svært potente, som gjør dem atskillig sterkere og mer uforutsigbare enn tradisjonell narkotika. Brukerne har liten kontroll på hva de faktisk putter i seg.

2. Den nye syntetiske narkotikaen selges billig og er svært tilgjengelig i utenlandske nettbutikker. Stoffene kan bestilles til ethvert gutte- og jenterom i Norge.

Les også: Stoppet spektakulært smuglerforsøk: - Brukte utstyr som James Bond

3. Mengdene som sendes om gangen er så små, ofte kun noen brukerdoser på noen få gram, at det er mer krevende å oppdage for Tollvesenet enn hva tilfellet er med de tradisjonelle stoffene, som i større grad smugles i store partier med personbiler og godstransport.

VG+: Slik skjuler norsk ungdom narkobruk (krever abonnement)

- Elleve kilo høres kanskje ikke så mye ut, men det dreier seg altså om flere hundre tusen brukerdoser.

Storbritannia og Nederland som transittland

Han forteller at det ble oppdaget 81 nye stoffer på det europeiske markedet bare i fjor. De nye syntetiske stoffene produseres i stor grad i Kina, men sendes ikke direkte til Norge.

Mye går via andre europeiske land, der særlig Storbritannia, men også Nederland, peker seg ut.

- Har dere blitt dobbelt så flinke, ettersom mengden beslag er doblet?

- Vi er veldig oppmerksomme på dette og satser på det, men det er et stykke derfra til å si at vi er dobbelt så dyktige. Vi kan imidlertid anta at det ble sendt mye mer syntetisk narkotika til Norge i fjor enn året før.

BEKYMRET: Bjørn Røse, direktør i Toll- og avgiftsdirektoratet, her fotografert ved en annen anledning. Foto:JAN PETTER LYNAU,VG

Toll- og avgiftsdirektoratet hører innunder Finansdepartementet, som er bedt om økte midler til å forsterke grensekontrollen i årene som kommer. Satsningen på internettetterretning og på tilstedeværelse i post og kurersendinger er prioritet nummer en, forteller Røse.

VG+: Lina fikk dop rett i postkassen (krever abonnement)

Avslørte nye mottakere

Høsten 2014 deltok Tollvesenet i en felles nordisk NPS-aksjon der det ble satt inn ekstra ressurser blant annet på Oslo lufthavn Gardermoen og på postterminalen på Alnabru i Oslo.

Aksjonen resulterte i 42 beslag av syntetisk narkotika som skulle til adresser ulike steder i Norge.

- Det høres kanskje ikke så mye ut, men det er viktig at vi viser at vi er til stede og fører kontroll. Mange av mottakerne som ble avslørt var nye for kontrollmyndighetene, sier underdirektør Jørn Ferner Bergersen i analyseseksjonen i Toll- og avgiftsdirektoratet til VG.

OPP OG NED: Mengde beslaglagt NPS og cannabis (i gram) gikk opp fra 2013 til 2014, mens Tollvesenet har tatt mindre amfetamin, heroin, khat og kokain. Foto:Tollvesenet,

- En del slipper gjennom

Ifølge tolldirektøren var antallet narkotikabeslag for alle stoffer i fjor, 3957 totalt, «all time high». I mengde var det et gjennomsnittlig år, forteller Røse.

- Har dere noen formening om hvor mye narkotika dere ikke tar?

- Målet til Tollvesenet er å ta absolutt alt. Vi erkjenner at det er en del som slipper gjennom. Nøyaktig hvor stor andel vi tar er vanskelig å si.

Gigantbeslaget av kokain som ble gjort av Tollvesenet på Borg Havn i høst føyer seg også inn i 2014-statistikken. Det er ett av de største beslagene som er gjort av etaten noen gang.

BARE BLÅBÆR?: Flere hundre tusen brukerdoser av syntetisk narkotika, som denne, ble oppdaget på vei inn til Norge i 2014. Pulveret eller tablettene er ofte kamuflert med kreative navn og fargerik emballasje. Foto: Foto:Terje Heiestad,Tollvesenest

Den totale mengden beslag av marihuana, toppskudd eller blomster fra plantefamilien cannabis, har økt kraftig de siste årene, så også fra 2013 til 2014. I fjor kom Tollvesenet over 790 kilo, nesten 40 kilo mer enn året før. I 2009 var antallet kilo beslaglagt marihuana under halvparten av i fjor.

- Det vet vi nok noe av grunnen til. For fem til ti år tilbake så hadde marihuana mindre av virkestoffet THC i seg enn i dag. Hasjen var mye sterkere. Men produsentene har nå klart å dyrke frem marihuana som er sterkere, og da er dette blitt mer attraktivt, sier Røse.

Mer øl og sprit

Tollvesenets beslagsstatistikk viser også at det ble beslaglagt over 500.000 liter øl i fjor – en økning på 25 prosent fra året før. Antall liter vin holder seg stabilt på oppunder 50.000 liter for tredje år på rad, mens 62.000 liter sprit er det høyeste siden 2010.

- Vi har ikke gjort flere beslag. Men det er ting som tyder på at alkoholsmuglingen bare øker og øker. Alkoholen blir produsert i Øst-Europa, og smugles over Østersjøen til Sverige, der den lagres i depoter, sier Røse.

AVSLØRT: Da tollerne på Svinesund skannet et bulgarsk registrert vogntog 1. desember i fjor, avdekket de 5740 liter alkohol i lasten. Foto:Tollvesenet,

Han forteller at den gjerne havner på «shabby» serveringssteder i Norge, der det ofte også selges smuglet kjøtt og sigaretter. En annen metode er bestillingssmugling.

- Smuglerne reiser blant annet rundt på arbeidsplasser, for eksempel byggeplasser, og tar opp bestillinger. Så blir det hentet i depotene og levert. Dette er profesjonell virksomhet, sier han.

- Du blir straffet

Smuglingen utført av «mannen i gaten» utgjør kun en liten del av statistikken.

- Tollvesenets prioritet nummer en er å føre kontroll mot den organiserte profittbaserte smuglingen, særlig narkotika, men også alkohol og sigaretter. Men kvotereglene som er vedtatt av Stortinget krever at vi også driver kontroll mot småsmugling, sier Røse.

- Det er en balansegang, men det skal ikke være tvil om at du blir straffet dersom du har med deg for mye.

Les også

 1. Over 100 kilo narkotika beslaglagt i aksjon i Oslo

  Politiet skal ha beslaglagt over 100 kilo kokain og amfetamin under en storaksjon i Oslo. Elleve personer er pågrepet.
 2. Jente (11) hadde 100 narkokapsler i magen

  Politiet i Colombia leter etter faren til en 11-årig jente som ble oppdaget å ha mer enn 100 kapsler med narkotika i…
 3. Gigantbeslag av kokain om bord i skip i norsk havn

  I flere dager overvåket politispanerne skipet som lå til kai…
 4. Stoppet spektakulært smuglerforsøk: - Brukte utstyr som James Bond

  Ved hjelp av avansert dykkerutstyr og en undervannsscooter…
 5. Kvinne smuglet kokain i puppene

  Spansk politi har pågrepet en 43 år gammel kvinne fra…

Mer om

 1. Narkotika
 2. Rus
 3. Vin

Flere artikler

 1. Skremt av anabole steroider-beslag

 2. Psykotisk ungdom ruset på motedop raserte pasientrom

 3. Narkohandel på nett: Slår alarm om enorm økning av nye designerdop

 4. Statsbudsjettet: Trapper opp kampen mot smugling

 5. Rekordstort narkotikabeslag på Svinesund

Fra andre aviser

 1. Beslagla yacht til 6,5 millioner kroner

  Fædrelandsvennen
 2. Rekordår for narkobeslag

  Fædrelandsvennen
 3. Amfetamin-rekord i 2015

  Bergens Tidende
 4. Flere hundre kilo narkotika beslaglagt i Oslo

  Aftenposten
 5. Så enkelt ble han narkoimportør

  Fædrelandsvennen
 6. Tidenes største narkobeslag på Svinesund

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no