Predikant Rune Edvardsen: Enkens advokat har ikke krav på noen ting

ENKENS ADVOKAT: Advokat Francois Rene David Alauwa Lobela representerer enken etter den drepte sjåføren Abedi Kasongo. Her møter han VG i januar 2011. Foto: Helge Mikalsen

Enkens advokat til VG: - Pengestriden må løses

Advokaten til enken til den drepte sjåføren Abedi Kasongo møtte overraskende opp i rettsalen hvor Joshua French på ny står tiltalt i en drapssak.

Artikkelen er over seks år gammel

- Jeg er her for å følge saken og resultatet av den. Hvis det blir snakk om overføring må uenigheten om pengene løses først, sier Francois Rene David Alauwa Lobela til VG.

VG DIREKTE: Følg dagens rettsmøte minutt for minutt her

Etter at Moland og French ble dømt for drap og medvirkning til drap på sjåføren Abedi Kasongo i 2009, krevde sjåførens familie 4,5 millioner dollar i erstatning. Fordi de ba om erstatning på vegne av familien/en gruppe fikk de ikke gjennomslag, da kun enkeltpersoner kan be om dette.

I januar 2011 signerte predikant Rune Edvartsen en avtale med sjåførens familie på vegne av Moland og French. Kontrakten hadde en verdi på 125.000 amerikanske dollar, og beskrev i detalj husene som noen av pengene skal ha gått til:

** Prisen for husene var 50.000 dollar for hvert. I tillegg kom det i alt 10.000 dollar i provisjoner.

** Når Moland og French er ute, skal Abedi Kasongos familie få utbetalt 5000 dollar.

** Enken skal frem til og med juni 2011 motta 200 dollar i måneden i støtte. Når denne stoppes skal hun få et engangsbeløp på 10.000 dollar som hjelp til å starte egen forretningsvirksomhet.

- Enkens advokat har ikke krav på noe. I et møte med sjåførens familie ble han orientert om dette, og valgte å si at han var uenig. Han har drevet en kamp mot sjåførens familie for å få tak på det meste av det erstatningsavtalen omfatter, sier Edvardsen til VG.

Ifølge Edvardsen har advokaten forsøkt å få tak på begge husene.

- Han har prøvd å ødelegge mange ganger. Det har også vært to-tre rettssaker, sier Edvardsen.

Nordmannen Joshua French møter fredag til rettsdag fire av saken mot ham, der han er tiltalt for drap på kameraten Tjostolv Moland.

Moland ble funnet død på cellen, som han delte med French, 18. august i fjor.

Den første rettsdagen var tirsdag 7. januar, men ble utsatt etter kort tid, fordi tolken som skulle oversette fra fransk til engelsk, ikke var god nok.

VGTV: Forsvarer raste mot aktor

Rettsdag to, den 10. januar, ble også avbrutt etter kort tid. Denne gangen fordi French forsvarere mente at han var ved for dårlig helse til å kunne forklare seg.

TIL RETTEN: Her er norske Kripos på vei inn til rettslokalene i N'dolo-fengselet i Kinshasa i Kongo fredag morgen. Foto: Endre Alsaker-Nøstdahl

VGTV: Aktor harselerer mot French

Først tirsdag denne uken, på rettssakens tredje dag, kom saken omsider i gang. Da fortalte Joshua French om dramaet som utspilte seg på cellen den natten Tjostolv Moland døde.

French har hele tiden nektet for at han har noe med kameratens død å gjøre.

Det mest sentrale punktet i drapssaken mot nordmannen er de små, men svært viktige forskjellene mellom den rettsmedisinske rapporten laget sammen med norske Kripos, og den totalt motsatte konklusjonen deres kongolesiske kolleger har kommet frem til.

Jusprofessor Jo Stigen mener det vil bli vanskeligere å få French utlevert til Norge, dersom han blir dømt for drapet på kameraten Tjostolv Moland. Han reagerer også på at advokaten til den drepte sjåførens familie er til stede under denne nye saken.

- Jeg håper ikke denne saken blir brukt som en brekkstang for å få orden på erstatningskonflikten mellom advokaten og den drepte sjåførens familie, sier Stigen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder