Tiltalt for trusler og hatefulle ytringer

Nekter straffskyld

Elden sammenligner med dødsstraff-melding i Breivik-saken - krever frifinnelse

VENTER PÅ DOM: Den tidligere «Profetens Ummah»-lederen Ubaydullah Hussain (28) mener han er uskyldig i straffesaken mot seg. Oslo tinghus vil avsi dom i saken fredag 7. februar. Foto: TROND SOLBERG

Ber om 10 måneder fengsel for Ubaydullah Hussain (28)

OSLO TINGHUS (VG) Statsadvokat Carl Fredrik Fari ber om ti måneders fengsel for Ubaydullah Hussain (28) som er tiltalt for trusler og hatefulle og diskriminerende ytringer.

 • Morten S. Hopperstad

Artikkelen er over seks år gammel

Det kom frem under statsadvokatens prosedyre i straffesaken mot 28-åringen i Oslo tinghus torsdag formiddag.

Statsadvokaten opplyste at tre måneder av straffen gjøres betinget. I tillegg kommer fratrekk av én måneds varetekt - dersom Hussain dømmes.

Tiltalen og tilleggstiltalen beskriver det påtalemyndigheten mener er trusler mot to journalister og en forsker - samt hatefulle og diskriminerende ytringer mot den homofile forfatteren Amal Aden og jøder i Norge.

28-åringen nekter straffskyld, og han har forklart i retten at han ikke har hatt noen intensjon om å skremme eller skape frykt. Påtalemyndigheten er uenig og har under hovedforhandlingen ført flere vitner for å bevise anklagene som er rettet mot 28-åringen.

LES OGSÅ: - Jeg oppfattet det som om han ønsket meg død

Statsadvokaten mener retten kan legge til grunn at faktum i saken - det vil si uttalelsene til 28-åringen - er uomtvistet. Hussain har vedkjent seg disse - bortsett fra fordømmelsen av den aktuelle forskeren under Krekar-saken i 2012.

- Kan ikke forsvares med ytringsfrihet

- Når det gjelder truslene, så er spørsmålet om det kan forsvares med ytringsfrihet eller religionsfrihet. Her er partene uenig, men jeg mener at de er kvalifisert som krenkende og at de ikke kan vernes av dette, forklarte Fari.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

HÅNDHILSTE: Her tar statsadvokat Carl Fredrik Fari og tiltalte Ubaydullah Hussain (28) hverandre i hendene før straffesaken mot 28-åringen startet mandag. Foto: TROND SOLBERG

LES OGSÅ: Forstander: Han brakte marerittene tilbake

Påtalemyndigheten beskriver Hussain som en sentral skikkelse i den radikale ekstremistgruppa «Profetens Ummah» - en gruppe han hevder å ha forlatt.

Statsadvokaten: Skapt frykt hos flere fornærmede

- Han er den som tydeligst har fremstått som gruppas talsmann og ledere, og han har offentlig ytret motstand mot blant annet Norges militære deltakelse i Afghanistan, sa Fari.

Statsadvokaten mener at truslene og de hatefulle og diskriminerende ytringene som 28-åringen er tiltalt for er truende i sin ordlyd. I tillegg mener aktoren at Hussain har skapt frykt hos alle de fornærmede i saken - bortsett fra forfatteren som ikke har ønsket å forklare seg.

- Oppfordrer til vold

- Noen av uttalelsene er oppfordringer til vold. Hussain fremsetter ikke bare en trussel selv, men for mottakerne fra et ukjent fellesskap og et miljø han er en del av. Truslene har også blitt fremsatt med forsett, forklarte Fari.

Statsadvokaten påpeker at 28-åringen aldri har blitt dømt eller tiltalt for vold, men at retorikken hans er voldsforherligende.

- Dersom retten mener at alle vilkårene for straff er til stede, så skal tiltalte dømmes, sa Fari.

- Norge er stolt over ytringsfriheten

Hussains forsvarer, John Christian Elden, innledet sin prosedyre med å beskrive hvordan nasjonen Norge er stolt over ytringsfriheten og om hvordan det demokratiske samfunnet blant annet er tuftet på denne.

Advokatkjendisen påpekte også at ytringsfriheten også gjelder for ytringer som folk flest ikke liker eller setter pris på.

I den sammenhengen trakk han frem daværende Politiets overvåkningstjenestes (POT) overvåkning av AKP-ml-miljøet på 1970-og 80-tallet hvor ingen ble straffeforfulgt for ekstreme uttalelser.

I tillegg viste Elden til radikale ekstremister i USA og Storbritannia hvor miljøene overvåkes, men ikke straffeforfølges på grunn av lignende uttalelser som klienten er tiltalt for.

- Meddommer i Breivik-saken ønsket dødsstraff

- I Breivik-saken ble en meddommer erklært inhabil etter å ha skrevet på Facebook at han ønsket dødsstraff i saken. Den eneste konsekvensen dette fikk for meddommeren var at han ikke fikk være med å dømme Breivik. Ingenting annet, forklarte Elden.

VG har vært i kontakt med den aktuelle meddommeren, Thomas Indrebø, som ble erklært inhabil i terrorrettssaken våren 2012. Han ønsker ikke å kommentere saken.

Elden mener også at det ikke er godt nok bevist at klienten har fremmet hatefulle ytringer mot den homofile forfatteren Amal Aden - og han ba retten generelt om å se nøye på sammenhengen de ulike truslene - som Hussain er tiltalt for - er kommet i.

Forsvareren ba til slutt om full frifinnelse av Hussain - subsidiært at straffen ansees på mildest mulig måte.

Mer om

 1. Islam i Norge

Flere artikler

 1. Hussain dømt for trusler og hatefulle ytringer

 2. Ubaydullah Hussain (28) anker ikke trusseldom

 3. Styrker sikkerheten i Oslo tingrett

 4. Islamist tiltalt: Oppfordret til steining av homofil forfatter

 5. Tiltalen: Ubaydullah Hussain (28) truet jøder i Norge: - Han brakte marerittene tilbake

Fra andre aviser

 1. Islamist på tiltalebenken etter trusler mot journalister

  Aftenposten
 2. Aktor vil ha ti måneders fengsel for Hussain

  Aftenposten
 3. Ubaydullah Hussain nekter straffskyld

  Aftenposten
 4. Påstand om ti måneders fengsel for Ubaydullah Hussain

  Bergens Tidende
 5. Aktor ber om ett år og fire måneders fengsel

  Aftenposten
 6. Anker trusseldommen mot Ubaydullah Hussain

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder