VAKSINE-STØTTE: Gro Harlem Brundtland ble tatt imot på Ap-landsmøtet lørdag morgen av Ap-leder Jonas Gahr Støre Foto:Jon Mørland,

Ap vil ha obligatorisk vaksinering

Vedtatt med knapt flertall

Ap-landsmøtet hørte på Gro og Oslo Ap, og vedtok et
forslag om å gjøre barnevaksine obligatorisk.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Etter en svært jevn og spennende votering, viste det seg at forslaget om et prøveprosjekt med tvangs-vaksinering ble vedtatt med 147 mot 123 stemmer.

- Jeg forstår godt at Oslo Ap går inn for en prøveordning med obligatorisk vaksinering, sa den tidligere statsministeren til VG, kort tid før Ap skulle ta stilling til forslaget.

Mindretallet ville sende forslaget over til Aps stortingsgruppe, etter at landsmøtet vedtok en rekke tiltak for å få flere til frivillig å vaksinere sine barn,

Men Gro trumfet et Ap-landsmøte enda en gang.

Alvorlig

Gro Harlem Brundtland (75) var generaldirektør i Verdens helseorganisasjon fra 1998 til 2003, etter at hun gikk av som norsk statsminister i 1996. Hun er fortsatt aktiv i internasjonal helsepolitikk, og har de senere årene engasjert seg spesielt i mødre- og barnehelse internasjonalt.

- Situasjonen med reduksjon i vaksinering er veldig alvorlig, sa Gro.

HAN MISTET ET BARN: Obligatorisk vaksine er forlaget fra Tove Tellevik Dahl, Aps ordførerkandidat i Oslo, og Nasir Ahmed, delegat fra Oslo Ap. Foto: HELGE MIKALSEN, VG Foto:Helge Mikalsen,VG

Tone Tellevik Dahl, Aps ordførerkanddiat i Oslo, gikk i spissen for at Ap skulle vedta et prøveprosjekt i Oslo med obligatorisk barnevaksinering, for å stoppe den største barnedreperen meslinger, sier.

Meslinger ble påvist i Oslo tidligere i vår.

Men Torgeir Micaelsen, Aps helsepolitiske talsmann på Stortinget, støttet ikke forslaget:

– Jeg synes det er for drastisk, sa han til landsmøtet fredag ettermiddag.

Mistet et barn

Det er den økende motstanden mot vaksinering av småbarn som ligger bak forslaget.

Nasir Ahmed, som er bystyrekandidat for Oslo Ap, har selv opplevd å miste et seks uker gammelt guttebarn høsten 2011. Han delte sin private opplevelse med Ap-landsmøtet fra talerstolen fredag ettermiddag.

- Jeg unner virkelig ingen å oppleve det vi gikk igjennom med et barn som vi mistet. Vaksine er en livsforsikring, men det forutsetter at alle deltar, sier Nasir Ahmed til VG.

Les mer:Helse-Høie: Uklokt ikke å vaksinere barn

I Oslo er 92 prosent av barna vaksinert. Ifølge Tove Tellevik Dahl er det helt på grensen til det ekspertene kaller flokk-beskyttelse, som alle nyter godt av.

Under kritisk grense

- Nesodden er helt nede på 84 prosent. Det er under kritisk grense, og det er svært alvorlig, sier hun.

- Barnekonvensjonen, som Norge har sluttet seg til, forplikter alle land til å beskytte barns helse. Vi tolker det til å være en forpliktelse som er uavhengig av hva foreldrene måtte mene om vaksine. Mye i samfunnet er pliktig, for eksempel skolegang, Vi mener at vaksinering mot sykdommer som kan være livstruende for befolkningen, bør få samme status, sier Tellevik Dahl.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder