Høie til VG: – Sluttet med tobakk i god tid før jeg ble helseminister

Mener dagens snusbokser ville gjort det vanskeligere å slutte

Dette svarer andre helsepolitikere om å stumpe røyken

Helseminister Bent Høie (H) sier han aldri har rørt en sigarett, men vedgår å ha brukt snus. Det klarte han heldigvis å slutte med.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I anledning «Verdens tobakksfrie dag» møter VG helseministeren ved det tobakksfrie arrangementet MiniØya i Oslo. Der spør vi om hans personlige forhold til tobakk gjennom livet:

– Jeg har aldri røykt, men har snust en kort periode. Men det klarte jeg heldigvis å stoppe med, svarer Høie.

– Så du har aldri røyket, men har brukt snus en periode. Hvordan klarte du å slutte med det?

– Jeg bestemte meg for å slutte med det. Det var heldigvis i en tid da tobakksindustrien ikke hadde tilpasset produktene like mye som i dag, så hvis jeg hadde begynt å snuse i dag, så hadde jeg kanskje i større grad fortsatt med, men heldigvis gjorde jeg ikke det.

– Så du sluttet med tobakk før du ble helseminister?

– I god tid før jeg ble helseminister.

Nederst i artikkelen kan du lese hvordan andre helsepolitikere svarte om deres forhold til røyk og snus – og om hvordan de klarte å slutte.

Les også: Helse-Høie til angrep på Birken-Støre

Snusfri festival

På MiniØya, som avvikles i grønne omgivelser nær botanisk hage på Tøyen i Oslo, er det ikke bare fullstendig røykeforbud. De voksne oppfordres også til å ikke snuse mens de er inne på festivalområdet.

SNUSFORNUFTIG: Slik vil helseminister Bent Høie at tobakk skal pakkes inn - uten logo, men med helsevarsel. Foto:Vidar Ruud,NTB scanpix

– Det synes jeg er veldig bra, for et hovedpoeng ved Verdens røykfrie dag er å hindre at barn og unge blir rekruttert til tobakksbruk. Barn ser opp til sine foreldre, og vi ser at tobakksindustrien på en ganske kynisk måte tilpasser sine produkter, ikke minst design og logoer, for å tiltrekke barn- og unge, sier Høie.

Selv har han lansert et forslag for å få fjernet logoene på både røykpakker og snusbokser.

– Forslaget er ute på høring, som snart avsluttes. Dette er vedtatt i Storbritannia, i Irland, Frankrike, Australia og New Zealand. Når man ser på de snusboksene som selges i Norge i dag, så er ikke de laget for å henvende seg til middelaldrende menn, men til unge gutter og jenter. De appellerer til deres ønske om livsstil på samme måte som tobakksreklamen gjorde på femtitallet.

– Men mange forskere mener snus gjør det lettere å slutte å røyke, burde det ikke være en forskjell mellom tobakk i snusform og tobakk i sigarettform?

– Vi forbyr ikke snus, og de som vil slutte å røyke må gjerne gå over til en nøytral snusboks for å hjelpe dem med det, men hensikten vår er altså å hindre at unge rekrutteres til snus.

– Det er hovedproblemet i Norge og Sverige i dag. I resten av Europa har de en markant nedgang i røyking, uten at unge går over på annen tobakk. Mens i Norge og Sverige så begynner unge med snus, og vi får en ny tobbakavhengig generasjon, og det bekymrer meg veldig som helseminister, sier Høie.

Slik svarer andre helsepolitikere

VG har også spurt noen av de mest profilerte politikerne i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget om de har brukt røyk eller snus, og om hvordan de klarte å slutte.

ÉN SNUS OM DAGEN: Frps helsepolitiske talsperson Kari Kjønaas Kjos. Foto:Nils Bjåland,VG

– Jeg begynte å røyke tidlig i tenårene, men sluttet da jeg fylte 50 for tre år siden. Det var veldig tøft, men nå er det deilig å være røykfri. Jeg bruker én snus om dagen, etter middag, men tillater neg selv aldri mer enn den ene, sier Frps helsepolitiker Kari Kjønaas Kjos til VG.

Venstres Kjetil Kjenseth har røyket litt, men uten å bli avhengig:

– Jeg «festrøyket» litt i ungdomsårene, men startet aldri å røyke fast. Jeg brukte snus i perioder da jeg spilte fotball, men ble aldri avhengig. I dag hverken røyker eller snuser jeg, svarer han.

Aps helsepolitiske talsmann Torgeir Micaelsen har også vært innom begge tobakksformer:

– Jeg har røyket, sluttet for mange år siden. Har snuste, sluttet i fjor, skriver han i en sms til VG.

STUMPET RØYKEN: Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik. Foto:Øyvind Gustavsen,VG

Frps parlamentariske leder, Harald Tom Nesvik, sitter også i helsekomiteen, og har som Micaelsen og Kjenseth også røyket og snuste.

– Jeg snuste i militæret, fordi vi ikke fikk røyke under oppstilling. Ellers røyket jeg, men sluttet for 14 år siden. Da bestemte jeg meg for å legge vekk røyken, og jeg brukte ingen remedier som snus eller nikotintyggis. Jeg bare sluttet, sier Nesvik.

– For øvrig er jeg uenig med Høie i sitt forslag om å fjerne logene på røykpakker og snus. Jeg synes det er tilstrekkelig at tobakk er gjemt bort i grå skap. Men jeg respekterer at andre har et annet syn, sier Nesvik.

Elisabeth Røbekk Nørve fra Høyre, forteller at hun aldri har brukt snus, og stumpet sin siste røyke for flere tiår siden:

– Jeg «selskapsrøykte» i ung alder. Røykte aldri under graviditet, og sluttet helt med selskapsrøyk etter siste fødsel, – da spesielt for å støtte min mann som sluttet å røyke den dagen jeg kom hjem fra føden med mitt yngste barn, for snart 37 år siden, svarer hun.

Komitéleder Audun Lysbakken (SV) sier han aldri har brukt hverken røyk eller snus, det samme opplyser Frps Morten Wold.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder