FINNMARK BLE TIL HAFJELL: Reklamebyrået ville selge nærheten til jakt og friluftsliv i Hafjell og valgte dette bildet fra Sørøya i Vest-Finnmark 1880 km unna Hafjell, som lokkemat. Foto:Ole-Gunnar Rasmussen,

Bruker Finnmarkskysten til å selge hyttetomter i Hafjell

0 meter var i virkeligheten 1880 kilometer

«På toppen av Hafjell finner du et av Norges beste jaktterreng». For å selge dette budskapet og hyttetomter i millionklassen, valgte reklamebyrået et bilde fra Sørøya i Vest-Finnmark

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

– Vi hadde rett og slett ikke et bilde fra jaktterrenget i Hafjell og da måtte vi kjøpe et bilde fra en billedbase og dette bildet var det beste vi fant fra Norge, sier Johan Høstmælingen i det Lillehammer-baserte reklamebyrået Ferskvann til VG.

HELSIDE: Slik ble annonsen presentert i Dagens Næringsliv på lørdag. Foto: ,Faksimile

Det var Finnmark Dagblad som først omtalte denne saken og til avisen forteller fotografen Ole-Gunnar Rasmussen at bildet ble tatt i oktober for to år siden.

Han synes det er litt merkelig at reklamebyrået bruker et bilde av hav og sjø for å reklamere for hyttetomter i Hafjell. Annonsen ble blant annet trykket over en helside i Dagens Næringsliv sist lørdag.

– Falskneri

– Jeg ser det poenget. Men nå har vi bestemt oss for å utlove en «dusør» på 7500 kroner til den som kan skaffe oss det beste jaktbildet fra Hafjell og som vi kan bruke i annonsen i stedet, sier Høstmælingen.

Selv om fotografen reagerer på settingen bildet hans er brukt i tar han det med godt humør.

– Men samtidig må jeg si, at jeg synes først og fremst at dette bare er moro, sier Ole-Gunnar Rasmussen til VG.

Fritz Breivik, førstelektor ved journalistikkutdanningen i Bodø, gir imidlertid overfor Finnmarken uttrykk for at dette kan påvirke troverdigheten.

– Min første reaksjon er at dette må være en misforståelse. Hvis dette derimot er et bevisst valg, vil jeg kalle det for falskneri. Det er helt klart at de som står bak annonsen prøver å fremstille hyttetomtene i Hafjell som mer eksotisk enn de kanskje er. Samtidig er det også litt artig at de må bruke Finnmark for å lokke folk til et av de mest populære hytteområdene i Norge, sier han til avisen.

26 timers kjøring i bil

Stein Plukkerud i Mosetertoppen, et av de to selskapene som står bak utviklingen av hyttetomter på Hafjelltoppen, legger ikke skjul på at han synes det er uheldig at de har brukt et bilde i annonsen som ikke er fra Hafjell.

Bedre blir det ikke av at hovedbudskapet i annonseteksten som er lagt inn i bildet er «0 – antall meter fra hytta til et av Norges beste jaktterreng for villrein, elg og småvilt».

Sannheten er at fra Hafjell til Sørøya i Vest-Finnmark er det hele 1880 km – eller 26 timers kjøring med bil.

– Vi burde selvfølgelig brukt et bilde vi hadde tatt selv, men det hadde vi altså ikke. Dette er et flott bilde, det syntes jeg også da jeg godkjente annonsen. Det er først nå i ettertid at jeg har sett nøyere på bildet og da ser jeg jo at det er både fjord og fjell her, sier Plukkerud.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder