NESE FOR NARKO: Åtte år gamle Figo er Forsvarets mest rutinerte narkotikahund. Her går han løs på sko, klær og bagasje til soldater som skal til Brigade nord. Foto: FORSVARET

38 rekrutter tatt for narkotikabruk

29 tatt på Madla - åtte på Sessvollmoen **Forsvaret: De fleste legger alle kort på bordet

(VG Nett) Denne og neste uke møter flere tusen rekrutter til førstegangstjeneste. Så langt er 38 av dem tatt for narkotika.

Rune Thomas Ege
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Skulder ved skulder står 25 unge menn og kvinner oppstilt i gymsalen i Sessvollmoen leir. Noen meter bak ryggen deres, snuser narkotikahunden Figo (8) seg langs rekken av bagasje, jakker og sko.

I løpet av året skal alle de om lag 9300 soldatene som møter opp til førstegangstjeneste gjennom samme kontroll.

Denne uken har Figo og hans to- og firbente kolleger i Forsvarets narkotikagrupper plukket ut 113 kommende soldater til urinprøver etter mistanke for narkotikabruk.

38 av dem testet positivt.

- De aller fleste tilfellene dreier seg om THC, altså cannabis. Men det er også snakk om andre stoffer, sier major Gunn Hege Lockert, sjef for Forsvarets narkotikagruppe i Nord-Norge.

- Må være klare i toppen

- Forsvaret har nulltoleranse for bruk av narkotika og doping. Det har med sikkerhet å gjøre. I Forsvaret jobber vi med våpen og store kjøretøyer. Da må du være klar i toppen og til å stole på, sier Lockert.

Soldatene som skal til Brigade nord møtte opp på Sessvollmoen denne uken. 40 måtte avlegge urinprøver på grunn av narkotikamistanke, ni av dem testet positivt.

På Madla utenfor Stavanger måtte 73 av de 1101 soldatene avlegge urinprøve. Her fant narkojegerne 29 positive prøver.

- Totalt har vi opprettet 21 sivile straffesaker denne uken. De andre ni sakene blir håndtert internt i Forsvaret i såkalte vernepliktssaker, sier Lockert.

Venter å ta flere

Innrykket av soldater til førstegangstjenesten fortsetter også neste uke. Dermed vil totaltallet etter alle solemerker bli enda høyere.

- De fleste som blir tatt legger stort sett kortene på bordet og innrømmer bruk. Det er mange som blir lei seg, fordi det er attraktivt å tjenestegjøre i Forsvaret. Men de må stå for det de har gjort, sier hun.

Liten nedgang

De siste årene har det ifølge Forsvaret vært en nedgang i antall narkotikasaker når nye vernepliktige soldater møter til tjeneste.

- Det henger sammen med at færre soldater kalles inn til førstegangstjeneste nå enn før. I tillegg er utvelgelsen av de som kalles inn blitt mye bedre, og det har blitt mer attraktivt å gjennomføre førstegangstjenesten, sier Lockert.

I tillegg til urinprøver, bruker Forsvaret blant annet hårprøver for å avsløre narkotikabruk.

- Vi har også arbeidet mer aktivt med å informere om at det er en nulltoleranse, og har jobbet for å være mer synlige ute i avdelingene. Dette har gjort at soldatene som møter opp til førstegangstjeneste nå stort sett er godt informert om Forsvarets nulltoleranse for narkotika og doping, sier Lockert.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder