...mens SV sier klart nei

ÅPNER FOR SYRIA-ANGREP: Venstres nestleder Ola Elvestuen mener det kan være riktig å utføre begrensede operasjoner i Syria. Foto: NED ALLEY/NTB SCANPIX

Venstre åpner for Syria-angrep uten FN-mandat

(VG Nett) Nestleder Ola Elvestuen mener verdenssamfunnet ikke kan sitte stille og se på at det blir brukt kjemiske våpen i Syria.

Artikkelen er over seks år gammel

Onsdag tok situasjonen i Syria en dramatisk vending da FNs våpeninspektører meldte at de har gjort funn som tilsier at det har blitt brukt kjemiske våpen i Syria.

Mange har ventet i spenning på inspektørenes konklusjon etter angrepet forrige uke som tok livet av hundrevis av mennesker.

Storbritannias statsminister David Cameron varsler at han vil foreslå en FN-resolusjon som gir fullmakt til å bruke «nødvendige midler» for å beskytte sivile i Syria. Forslaget skal drøftes i FNs sikkerhetsråd, som i tillegg til Storbritannia består av USA, Russland, Kina og Frankrike.

Mener Syra må straffes

Nå åpner Venstre for en militær inngripen også kan skje uten en en enighet i FN, skriver NRK. Nestleder Ola Elvastuen mener det er uakseptabelt å ikke reagere på bruk av kjemiske våpen og sier at det kan bli aktuelt med «begrensede operasjoner».

- Jeg vil ikke avvise at det er riktig å gjøre det, selv uten et FN-mandat. Som motsetningene i sikkerhetsrådet er nå, betyr det å basere seg på sikkerhetsrådet alene at man med aller høyeste sannsynlighet ikke gjør noen ting, sier Elvestuen til VG.

- Begrensede operasjoner, kan det innebære militære angrep?

- Ja, dette er jo en slags straffereaksjon for bruk av kjemiske våpen. Det er jo det man nå forbereder seg på og har en slags styrkeoppbygging for. Om det gjennomføres, er for tidlig å si.

Hastemøte

Klokken 16 skal utenriksminister Espen Barth Eide Stortingets orientere den utvidede utenriks- og forsvarskomité om utviklingen i Syria.

VGTV: - Bevis tyder på bruk av kjemiske våpen i Syria

Eide har tidligere sagt at det er uaktuelt for Norge å delta i en militæraksjon uten mandat fra FNs sikkerhetsråd.

- Jeg er dypt bekymret over signaler om bruk av militær makt uten at det er forankret i FN. Jeg vil advare mot å spekulere offentlig i et slikt scenario. Det kan bidra til å gi falske forhåpninger til befolkningen i Syria om at en vestlig intervensjon er nært forestående, og man risikerer å snakke seg inn i et hjørne man ikke kommer ut av, sa Eide til VG mandag.

- Ingen vil vinne

SV stiller seg bak Arbeiderpartiet og sier klart nei til en eventuell militæraksjon.

- Det er helt uakseptabelt for SV å støtte den væpnede intervensjonen USA og flere andre land nå truer med. Det er ikke lov å gå til krig uten FN-mandat, og generalsekretær i flyktningehjelpen Jan Egeland sier at å gå til angrep uten FN-mandat vil kunne ødelegge sjansen for en fredelig og politisk løsning. Det mener vi og, sier partileder Audun Lysbakken i en pressemelding.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder