PÅ NETT: Den britiske nettutgaven til The Independent slår opp massemorderen Anders Behring Breiviks fortid i FrP på sine nettsider i dag. Foto/Faksimile: THEINDEPENDENT.CO.UK.

Britisk avis kobler Breivik til Fremskrittspartiet

FrP: - Svært beklagelig! ** Slik omtales valgkampen i internasjonale medier

(VG Nett) Den britiske avisen The Independent skriver at «Norge får en ny regjering med et anti-invandringsparti som har koblinger til massemorderen Anders Behring Breivik».

Marcus Husby
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Det er ikke bare norske medier som har dekket den norske valgkampen.

Flere utenlandske aviser har i dag saker om det kommende regjeringsskiftet.

I dagens nettutgave av britiske The Independent blir blant annet et bilde av Anders Behring Breivik og FrP-leder Siv Jensen slått opp på forsiden.

Her trekkes massemorderens fortid i partiet opp, og at hans «gamle parti» FrP nå ser ut til å havne i regjering.

«Norges anti-innvandringsparti ser ut til å komme i regjering for første gang - til tross at de er blitt koblet med massemorderen Anders Behring Breivik», skriver journalist Tony Paterson i sin nyhetssak, som er en av de mest delte sakene på sosiale medier på avisens nettside.

Ifølge Wikipedia har The Independent, som ble lansert i 1986, et opplag på rundt 83.000 eksemplarer på hverdager.

Vil ta kontakt med avisen

REAGERER PÅ SAKEN: FrPs utenrikspolitiske talsmann, Morten Høglund. Foto: FRP

FrPs utenrikspolitiske talsmann, Morten Høglund, er svært misfornøyd med vinklingen til den britiske avisen.

- Det er først og fremst overskriften og ingressen hvor vi blir heftet med Anders Behring Breivik. Men saken er uansett svært beklagelig slik den står nå. Vi kan ikke gjøre noe med det historiske faktum at han har en historie hos oss.

- Men vi har brukt mye tid på å forklare den store forskjellen mellom oss og det forvridde synet denne terroristen står for, sier Høglund til VG.

Han sier at de kommer til å ta kontakt med avisen for å gi en utdypende kommentar til saken.

- Det er fri presse i både Norge og Storbritannia, så de får skrive hva de vil. Men den fremstillingen er svært misvisende. Vi vil derfor ta kontakt med dem for å gi et riktigere bilde av FrP. Det minste de kan gjøre, er å gi oss et tilsvar. Vi kommer ikke til å la slike internasjonale saker ligge, sier Høglund.

Skrev innlegg

Behring Breivik hadde flere verv i Frps lokallag i Oslo, både i ungdomspartiet og moderpartiet. Gjennom partiengasjementet satt han også i kontrollutvalget til Majorstuen sykehjem og som varamedlem i styret til Uranienborg skole.

I rettsaken mot Breivik i Oslo tinghus i april i fjor, kom det også frem at massemorderen hadde skrevet til sammen 231 innlegg på diskusjonsforumet til Fremskrittspartiets ungdomsorganisasjon (FpU).

Her foreslo han blant annet et samarbeid med ungdomsorganisasjonene til de andre høyrepartiene.

- På et tidspunkt trodde jeg på en demokratisk kamp. Da levde jeg i den forvissning om at vårt system kunne endres ved bruk av demokratiske midler. Det var bakgrunnen for forslaget om å tilrettelegge for et samarbeid med ungdomspartiet, fortalte Anders Behring Breivik.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder