- EN LETTELSE: Forfatter Roy Jacobsen er glad for å se at mange sentrale politikere har understreket redaktørenes rett til å publisere det de selv ønsker.
- EN LETTELSE: Forfatter Roy Jacobsen er glad for å se at mange sentrale politikere har understreket redaktørenes rett til å publisere det de selv ønsker. Foto:Erlend Aas,NTB scanpix

Støre-venn Roy Jacobsen: Roser Høyre og sentrumspartiene i ytringsfrihet-debatten

INNENRIKS

Forfatteren og sosialdemokraten Roy Jacobsen (60) sier at
han nå stoler mer på sentrum og Høyre enn på venstresiden, i spørsmål som angår ytringsfrihet.

Publisert: Oppdatert: 14.01.15 23:09

Kritikken rammer også Ap-leder Jonas Gahr Støre, som før helgen sa at det ikke var viktig å stå opp for retten til å drive blasfemi.

– Det har vært en lettelse å se at så mange sentrale politikere har understreket redaktørenes rett til å publisere det de selv ønsker, sier Jacobsen til VG etter debatten om ytringsfrihet etter terrorangrepet mot Charlie Hebdo i Paris.

Roy Jacobsen er en av landets mestselgende og kritikerroste forfattere. Han er i tillegg en nær venn med Jonas Gahr Støre, og har aldri lagt skjul på sitt nære forhold til Ap og venstresiden.

Men samtidig er han klar på at hans egne har skuffet ham dypt:

– Jeg er virkelig lei meg når jeg må innrømme at i slike spørsmål stoler jeg mer på sentrum og det liberale høyre, enn på venstresiden – som jeg jo ellers føler at jeg tilhører. Sentrum og Høyre har vært forbilledlig prinsipielle i denne diskusjonen. De viser at de holder ytringsfriheten høyt og er villig til å forsvare den, helt ut til yttergrensene, også i forhold til ytringer de selv føler krenkende, legger han til.

Saken forsetter under bildet.

– Blasfemi skal selvsagt ikke unntas

I 2006 ledet Jacobsen et forfatter-opprør mot Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre, med sterke påstander om at den rød-grønne regjeringen sviktet ytringsfriheten da de langt på vei beklaget Muhammed-tegningene i den kristne avisen Magazinet.

De siste dagene har Roy Jacobsen bokstavelig talt stått midt i stormen på Helgeland, hvor strøm og telefondekning har kommet og gått.

Han har likevel sett det han mener er ett hederlig unntak på venstresiden:

– Klassekampens redaktør Bjørgulv Braanen har de siste dagene vist at han har forstått hva dette handler om, og har valgt å publisere karikatur-tegningene fra Charlie Hebdo, påpeker Jacobsen.

– Hvordan har du opplevd at Ap-lederen har kommet ut av denne debatten?

– Jeg vil nøye meg med å uttrykke min forventning til politikere fra alle partier: De skal forsvare redaktører – også Vebjørn Selbekk – sin rett til å trykke det de selv ønsker, innenfor ytringsfrihetens vide rammer. Blasfemi skal selvsagt ikke unntas.

– Hvordan står det til med ytringsfriheten i Norge nå?

– Det er et privilegium å leve i et demokratisk system der ideer, ideologier og menneskeskapte tankesystemer underkastes kritikk, satire og harselas, sier Roy Jacobsen.

Forsvarer ytringsfriheten

VG har forelagt Roy Jacobsen uttalelser for Ap-leder Jonas Gahr Støre, som svarer:

– Jeg er enig med Jacobsen at ytringsfriheten må gjelde i forhold til ideer, ideologi og religion, og at det er en nødvendighet å kunne kritisere alle former for menneskeskapte ideer. Jeg er for retten til en tydelig religionskritikk, som er langt mer enn blasfemi.

– Fastholder du at det ikke er viktig å stå opp for retten til å drive blasfemi?

– Loven gir rett til ytringer som noen kan oppfatte blasfemiske, og det forsvarer jeg som del av vår ytringsfrihet, sier Støre.

LES OGSÅ: Fra gullgutt til gelétopp

Her kan du lese mer om