NEI TIL LYNTOG: Samferdselsminister Marit Arnstad og Frps Bård Hoksrud sier begge nei til lyntog etter å ha vurdert lyntogutredningen. Foto: Trond Solberg / VG

Vraker lyntog-planer

Frp: - Bortkastede penger

(VG) De som vil kjøre lyntog i Norge, må vente i mange tiår, om det noensinne blir noe av.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Lyntogutredningen til 80 millioner kroner blir nå lagt bort; regjeringen sier nei til lyntog, og det gjør også Høyre og Frp.

Før intercity-utbyggingen på Østlandet er ferdig rundt 2030,
er det ikke snakk om å bygge skinnegang for høyhastighetstog
i Norge.

Lyntog-entusiastene vil bli skuffet når Stortinget behandler Nasjonal Transportplan for de neste 10 årene, om et par uker.

Urealistisk i Norge

- Vi må gjøre det viktigste først. Det er å lage et godt togtilbud rundt de store byene Oslo, Bergen og Trondheim, sier samferdselsminister Marit Arnstad (Sp) til VG.

Bård Hoksrud (Frp) er helt på linje med sin politiske motstander:

- Det var bortkastede penger å utrede høyhastighetstog, for det er ikke realistisk i Norge. Regjeringen sier at den ønsker å kjøre tog i 250 km i timen, men realiteten er at det ikke blir raskere enn 200 km/t. Hele lyntog-trekningen er utopi. Det koster for mye, og trafikkgrunnlaget er for svakt, sier Frps nestleder i kommunikasjonskomiteen.

Viktige fakta

Arnstad er imidlertid uenig i at utredningen av lyntog var
bortkastet:

- Vi fikk frem noen viktige fakta, og utredningen ligger der og kan komme til nytte senere. Derfor har vi foreslått å bygge intercitystrekningene for 250 km/t der det er mulig, for ikke å stenge for lyntog i fremtiden, sier Marit Arnstad.

VG presenterte i går lyntogplanene til jernbaneeksperten Jon Hamre, hvor han går inn for å legge egne lyntog-traseer i et system hvor de eksisterende toglinjene mater inn passasjerer.

Heller ikke Høyre vil kaste penger etter lyntog på mange, mange år:

- Høyre vil satse kraftig på jernbane i årene fremover. Men både intercity-triangelet og Ringeriksbanen må på plass før vi går videre med høyhastighetstog, sier Trond Helleland, som er partiets nye samferdselstalsmann.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder