ÅSTEDET: Anna Kristin Gillebo Backlund ble drept av en 15 år gammel jente ved behandlingssenteret Små Enheter i Vollen i Asker natt til 28. oktober i fjor. Foto:Roger Neumann,VG

Asker-drapet: Leder ved Små Enheter: Burde vært to våkne nattevakter

SANDVIKA (VG) Enhetslederen ved Små Enheter i Vollen i Asker innrømmer i retten at behandlingssenteret burde hatt to voldsalarmer og at det burde vært to våkne nattevakter.

 • Hanna Haug Røset

Artikkelen er over fem år gammel

Da miljøterapeut Anna Kristin Gillebo Backlund ble drept natt til 28. oktober i fjor lå den mobile voldsalarmen hun kunne ha varslet politiet med innelåst på personalrommet.

DREPT PÅ JOBB: Miiljøterapeuten Anna Kristin Gillebo Backlund ble drept på jobb av en 15 år gamle jente natt til tirsdag 28. oktober i 2014. Foto:Privat,NTB scanpix

– Vi hadde blitt tilbudt to voldsalarmer av politiet. Det var jeg som besluttet at vi skulle ta imot bare én. For det første fordi dersom vi hadde bare en ville det aldri være noen tvil om hvor den var, fordi vi hadde bare en, forklarer enhetsleder Harald Persson i Asker og Bærum tingrett mandag.

30-åringen var alene sammen med den draptiltalte 15-åringen da hun ble overmannet og drept med en kniv og et belte.

– Det som er helt klart her jeg sitter nå er at det var en åpenbar feilvurdering. Hadde jeg kunne velge nå skulle vi hatt to voldsalarmer og alle skulle hatt den på kroppen hele tiden, sier Persson.

Kommentar:Psykiatri på anbud

Han forklarer at voldsalarmen ikke ble båret på kroppen fordi de ikke ønsket at jenta skulle vite at de hadde mulighet til å varsle politiet direkte.

– Den kunne selvfølgelig vært skjult, men da kunne den ha gått av som falsk alarm. Det var også et element, forklarer Persson.

Fag- og behandlingssjef hos Små Enheter Dag Skådinn har også tidligere uttalt til VG at Små Enheter i samråd med politiet besluttet at voldsalarmen skulle ligge ute av synet for jenta.

Politiet: Anbefalt to alarmer

I retten fredag forklarte politibetjent Trine Svartås i ungdomsgruppen i Asker og Bærum politidistrikt at dette ikke var politiets oppfatning.

– Det var overhodet ikke politiets råd. Når man deler ut en mobil voldsalarm så er det klart at man skal gå med den på kroppen, forklarte Svartås.

Politibetjenten var i ansvargruppen rundt 15-åringen i tiden før drapet, og var den som bestilte den ene mobile voldsalarmen som Små Enheter hadde. I utgangspunktet hadde hun anbefalt at behandlingssenteret burde ha to alarmer.

Les også:Drapstiltalt jente fikk ikke forsvarlig behandling

Små Enheter var ifølge Persson kjent med at jenta hadde en historikk med flere alvorlige voldsepisoder før hun kom til dem. De visste også at hun gjentatt ganger hadde gitt utrykk for at hun ønsket å drepe.

Flere av vitnene som har forklarte seg siden rettssaken startet forrige mandag har gitt uttrykk for at de mener to våkne nattevakter burde ha passet på 15-åringen.

– Jeg mener at vi diskuterte to personer på dag, og én våken nattevakt. Jeg kan ikke huske at vi hadde noen diskusjoner om at det skulle være to nattevakter, forklarer Persson.

– Feilvurdering å ha én nattevakt

Psykiater Mari Bræin som overtok behandlingsansvaret for jenta etter at hun ble overført fra Bjerketun ungdomspsykiatriske behandlingshjem til Små Enheter har tidligere forklart at hun i samtaler med Persson oppfattet at det skulle være såkalt 2-til-1-bemanning på jenta.

– Det er god mulig, svarer Persson da han blir konfrontert med Bræins vitnemål.

Han innrømmer også at det var en feilvurdering å ha bare én våken nattevakt.

– Det er åpenbart at det skulle ha vært to våkne mennesker med henne på natten og det er åpenbart at vi skulle ha fulgt retningslinjene, sier Enhetslederen.

Persson beskriver samtidig bemanningsspørsmålet som «en kamp om ressurser».

– Til syvende og sist er det Bufetat som bestemmer at vi skal ha to på dagen og én på natten. Det er det vi har fått tilbud om. Den gangen mente vi at det var tilstrekkelig for at vi kunne gjøre en god jobb, forklarer han.

Skjerpet sikkerheten

Etter en episode kort tid før drapet, der 15-åringen truet og jaget en miljøterapeut med machete, ble retningslinjene rundt arbeidet med jenta revidert.

– Med min erfaring med å følge sikkerhetsrutine vet jeg at jo mer omfattende de er jo vanskeligere er det å følge dem over tid. Det var mitt inntrykk at folk gjorde en hederlig og god innsats for å følge dem, men de ble avslørt innimellom. Jeg ville ha en kultur for å melde avvik, slik at de kunne forenkles over tid, sier Persson.

I retten kommer det blant annet frem at retningslinjene for ransaking og internettbruk ikke alltid ble fulgt.

Dag Skådinn, fagsjef for alle de syv behandlingenhetene som hører inn under Små Enheter forklarte at det ifølge denne sikkerhetsplanen var spesifisert at den våkne nattevakten skulle vekke den hvilende dersom jenta var aktiv på nattestid.

– I henhold til den dokumentasjonen vi hadde mottatt så lenge vår sikkerhetsplanene ble fulgt, mente jeg at det var trygt å ha én nattevakt, sier Skådinn.

På spørsmål fra bistandsadvokat Siv Hallgren klarte Skådinn imidlertid ikke å finne igjen formuleringen i sikkerhetsplanen.

Ettersom behandlingssenteret Små Enheter er under etterforskning av politiet har Persson og Skådinn ikke den samme plikten til å forklare seg som ordinære vitner. Før de startet sine forklaringer klargjorde aktor Erik Førde at de ikke plikter å forklare seg om ting som de selv kan straffes for.

Les også

 1. Asker-drapet: Miljøterapeut ble jaget av drapstiltalt (15) med machete: - Tenkte at nå dør jeg

  SANDVIKA (VG) En miljøterapeut som jobbet tett på den 15 år gamle jenta, forteller i retten hvordan hun løp etter ham…
 2. Asker-drapet: Psykiater advarte mot vold og drap

  SANDVIKA (VG) En psykiater som hadde behandlet jenta (15) forklarer at hun advarte mot vold og drap, hvis 15-åringen…
 3. Asker-drapet: Tidligere ansatt: Sluttet fordi jeg ikke ønsket å dø på jobb

  SANDVIKA (VG) En kollega av drepte Anna Kristin Gillebo Backlund sier hun sluttet i jobben ved Små Enheter fordi hun…
 4. Asker-drapet: Mener drapstiltalt datter (15) aldri skulle vært flyttet fra lukket avdeling

  SANDVIKA (VG) Faren til jenta som er tiltalt for drapet på Anna Kristin Gillebo Backlund (30), mener Små Enheter ikke…
 5. Psykiatri på anbud

  SANDVIKA (VG) Kommersialiseringen av det psykiske helsevesen har en pris som ikke kan måles i penger.

Mer om

 1. Krim

Flere artikler

 1. Pluss content

  Asker-drapet:  – Skulle ikke vært alene

 2. Asker-drapet: Tidligere ansatt: Sluttet fordi jeg ikke ønsket å dø på jobb

 3. Asker-drapet: – Nattevakten skulle ikke være alene med jenta

 4. Asker-drapet: Gjemte bort voldsalarmen

 5. Asker-drapet: Miljøterapeut ble jaget av drapstiltalt (15) med machete: - Tenkte at nå dør jeg

Fra andre aviser

 1. Enhetsleder ved Små Enheter: Vi skulle hatt to våkne på vakt

  Aftenposten
 2. Politibetjent om tiltalt 15-åring: Den farligste vi har i distriktet

  Aftenposten
 3. Anna Kristin Gillebo Backlunds fetter skriver: Total mangel på dømmekraft

  Aftenposten
 4. Kunne mer penger ha reddet livet til Anna Kristin Gillebo Backlund?

  Aftenposten
 5. - Jeg vil egentlig bare si at det som er kommet frem om meg er riktig

  Aftenposten
 6. Politimann fryktet femtenåring ville bli drapskvinne om kort tid

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder