KRITISK: Bård Hoksrud (Frp) blir statssekretær, selv om et samlet presidentskap i Stortinget har foreslått å endre grunnloven slik at stortingsrepresentanter ikke kan bli statssekretærer. Derfor mener Marit Nybakk at Hoksrud ikke burde blitt beskikket til statssekretær. FOTO: CORNELIUS POPPE/NTB SCANPIX og KIMMO MÄNTYLÄ/AP

- Uheldig at Hoksrud blir statssekretær

Hele presidentskapet i Stortinget har signert et forslag som vil gjøre at stortingsrepresentanter ikke kan bli statssekretærer. Likevel blir Bård Hoksrud (Frp) statssekretær i den nye regjeringen.

 • Audun Jahren
 • Alf Bjarne Johnsen
 • Maria Mikkelsen

Artikkelen er over seks år gammel

Hoksrud ble ved høstens valg stemt inn på Stortinget som representant for Telemark. Likevel blir han statssekretær i Samferdselsdepartementet.

I forrige stortingsperiode ble det utarbeidet et forslag til endring i grunnloven som skulle hindre at stortingsrepresentanter kunne bli beskikket som statssekretærer.
Forslaget er undertegnet av samtlige medlemmer av Stortingets presidentskap, og også av Venstre og SV. Dermed har representanter for alle partiene på Stortinget signert forslaget, som skal behandles i kommende stortingsperiode.

Dette gjør at Stortingets 1. visepresident, Marit Nybakk (Ap), reagerer kraftig på at stortingsrepresentant Hoksrud blir statssekretær.

- Det er veldig uheldig. Først og fremst er jeg overrasket over at dette skjer når det foreligger et forslag til grunnlovsendring for å hindre dette. Jeg mener den nye regjeringen burde vært mer varsomme, sier Nybakk til VG.

LES FORSLAGET TIL GRUNNLOVSENDRING HER

Har skjedd før

Hun sier at også de fleste andre regjeringer har valgt stortingsrepresentanter som statssekretærer. I forrige periode ble stortingsrepresentant Per Rune Henriksen (Ap) hentet inn som statssekretær i Olje- og energidepartementet.

I perioden før det ble Karl Eirik Schjøtt Pedersen (Ap) beskikket som statssekretær ved Statsministerens kontor mens han satt som stortingsrepresentant.

Nybakk mener at stortingsrepresentanter ikke bør kunne beskikkes til statssekretærer fordi det viser mangel på respekt for Stortinget.

- Dette mener jeg handler om respekt for velgerne, sier Nybakk til VG.

- I strid med grunnlovens prinsipper

Avtroppende stortingspresident, Dag Terje Andersen, sier noe av poenget med forslaget til grunnlovsendring er at regjeringen nå kan være med å bestemme hvordan Stortinget settes sammen.

Nå er stortingsrepresentant blir statssekretær, er det personen som står under vedkommende på valglisten i representantens hjemfylke som tar over plassen i Stortinget.

- Det er i strid med grunnlovens prinsipper at regjeringen kan være med å bestemme hvem som skal sitte i Stortinget. Derfor har vi foreslått en endring i grunnloven, sier Andersen til VG.

Han legger til at det formelt sett ikke er noe i veien for at Hoksrud blir besiktet som statssekretær.

- Er det likevel galt å gjøre det når det foreligger et grunnlovsforslag?

- Det har jeg ingen meninger om, sier Andersen.

SIGNERTE: Øyvind Korsberg (Frp): FOTO: KNUT ERIK KNUDSEN/VG


Hoksrud svarer følgende da VG påpekte kritikken om at regjeringen henter statssekretærer fra Stortinget:

- Jeg takket ja når de ba meg stille. Det må du nesten spørre de som utnevnte meg, sier Hoksrud, som møtte opp på Slottsplassen onsdag ettermiddag.

Vil ikke kritisere

Det var Øyvind Korsberg som signerte forslaget til grunnlovsendring for Frp. Han sier til VG at han prinsipielt er enig med Andersen.

- Likevel vil jeg ikke kritisere utnevnelsen, siden grunnlagsforslaget verken er vedtatt eller har trådt i kraft, sier Korsberg.

Han påpeker at en grunnlovsendring må behandles i to storting før det blir vedtatt, slik at velgerne har muligheten til å påvirke resultatet.

- Dette forslaget kan tidligst behandles i høst, sier han.

På pressekonferansen onsdag ettermiddag forsvarte Solberg den kontroversielle beskikkelsen.

- Dette var et viktig spørsmål fra Frp, som ønsket å ha som statssekretær en av sine politikere som har arbeidet mye med samferdsel, sa hun og understreket at det kun er et lovforslag som er fremmet så langt.

Dersom forslaget blir vedtatt, vil det være gjeldende for neste stortingsperiode, altså fra 2017-2021.

- Foreløpig er det et lovforslag. Hvis det blir vedtatt i Stortinget, vil vi selvfølgelig respektere det, sa Solberg, og henviste til at den rødgrønne regjeringen flere ganger utnevnte stortingsrepresentanter til statssekretærer.

Les også

 1. 77-åring blir statssekretær

  I ettermiddag har alle regjeringens statssekretærer blitt gjort kjente. Blant dem er 77 år gamle Astrid Nøklebye Heiberg.
 2. I dag viser Erna kortene

  Etter ukevis med lekkasjer, skal Erna Solberg i dag presentere fasiten for regjeringskabalen.

Mer om

 1. Solberg-regjeringen

Flere artikler

 1. Statsminister Solberg: Har startet endringene på toppen

 2. Hoksrud i tenkeboksen: Kan gi seg på Stortinget

 3. Sandberg om Hoksrud-saken: Frps beste sexskandale

 4. Ap til angrep mot «kynikere» i transportbransjen

 5. Frp-Hoksrud: Nekter å kjøpe bombrikke

Fra andre aviser

 1. - Mangel på respekt for Stortinget

  Aftenposten
 2. Frp brøt med Høyre - sikret flertall mot å hente statssekretærer fra Stortinget

  Aftenposten
 3. Omstridt utnevnelse

  Bergens Tidende
 4. E 39-utvidelsen kan komme i gang om tre år

  Fædrelandsvennen
 5. Åpner flere bomstasjoner enn han legger ned

  Aftenposten
 6. Åpner for å kaste ut elbilene av kollektivfelt

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder