ROSER SINE ANSATTE: Politimester Hans Vik i Rogaland politidistrikt, her avbildet i 2013, skryter av tjenestemennene for å ha reagert lynkjapt da 24-åringen plutselig hoppet over skranken på politihuset. Foto:Kent Skibstad,VG

Mann hoppet over skranken hos politiet i Stavanger og avfyrte skudd

Politiet: – De fulgte prosedyrer og rutiner til punkt og prikke

Tirsdag kveld avfyrte en 24 år gammel mann et skudd inne på politivakten i Stavanger.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Ingen ble truffet da 24-åringen hoppet over skranken og havnet i basketak med to politibetjenter før han avfyrte ett skudd med polititjenestevåpenet.

Det skriver Rogaland politidistrikt i en pressemelding.

Klokken 22.16 kom mannen inn til politihuset i Stavanger. Han ble stående i gangen, mens to sivile personer og en politibetjent kledd i sivilt sto innenfor i foajeen.

– Da døren åpnet seg løp 24-åringen inn i foajeen og hoppet over skranken. Det oppstod med en gang et basketak mellom mannen og politibetjenten som satt bak skranken. Sekunder senere har politibetjenten, som er kledd i sivilt, også hoppet over skranken, for å overmanne 24-åringen, sier jourhavende jurist Marit Aurdal i pressemeldingen.

– Mens basketaket foregår klarer 24-åringen å få en finger ned i hylsteret til politibetjenten, og løsner ett skudd mens våpenet fremdeles er i hylsteret. Skuddet treffer ingen. Politibetjentene klarer å overmanne 24-åringen. Han er kjent for politiet tidligere, er pågrepet og satt i arrest, legger Aurdal til.

24-åringen skal ikke være fysisk skadet.

Har ikke forklart seg

Politiet vet lite om mannens motiv for å angripe politiet. 24-åringen og tjenestemennene skal ikke ha snakket sammen i forkant av hendelsen.

Mannen er norsk statsborger, og er bosatt i Rogaland politidistrikt.

Like før klokken 10 opplyser politiadvokat Karsten Monsen overfor VG at 24-åringen er innlagt på psykiatrisk avdeling ved sykehuset i Stavanger. Politiet har foreløpig ikke fått snakket med mannen, men Monsen antar at de vil forsøke å gjennomføre et foreløpig avhør av ham i løpet av dagen.

Ifølge politiadvokaten er mannen siktet for vold mot offentlig tjenestemann.

– Har fulgt alle prosedyrer

– Vi er veldig glad for at ingen ble skadet og vår førsteprioritet nå er å ivareta de involverte, sier Hans Vik, politimester i Rogaland politidistrikt, til VG.

Politimesteren opplyser at de vil utrede hendelsen videre for å forebygge at liknende episoder ikke gjentar seg. Samtidig roser han polititjenestemennene i saken for å ha reagert lynkjapt da mannen hoppet over skranken.

– De involverte tjenestemennene har vist snarrådighet og handlekraft i det som oppsto, og fulgt prosedyrene og rutinene til punkt og prikke.

Vurderer å forlenge bevæpning

Om få dager må Justisdepartementet avgjøre om det skal gis ny tillatelse til å bevæpne beredskapstroppen, politidistriktenes utrykningsenheter og øvrige innsatspersonell, melder NTB.

Foreløpig er tillatelsen til bevæpningen av politiet forlenget til 2. august.

Tillatelsen er knyttet til PSTs skjerpede trusselvurdering som trekker fram politifolk og militært personell som spesielt utsatte og mulige terrormål.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder