Tilstår underslag på 15 millioner: Slik var prestens dobbeltliv - vartet opp med alkohol og innleide prostituerte

Familien visste ingen ting om Are Blomhoffs festliv

Leide inn prostituerte til private fester

ALFAZ DEL PI/DRAMMEN (VG) Venner og kolleger i Norge kjente Are Blomhoff (61) som en kjærlig familiefar og dedikert kristen. Samtidig brukte presten millioner på prostitusjon og
fyllefester i Spania.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det fortalte Blomhoff selv under en tilståelsessak i Drammen tingrett i går ifølge Bergens Tidende.

Den tidligere metodistpastoren og leder for Betanien-stiftelsen levde gjennom en årrekke et hemmelig festliv på den spanske solkysten.

– Det ble nesten en sykdom, eller en avhengighet, om du kan kalle det det, sa Blomhoff i retten.

Leide inn prostituerte

Uten at noen av hans nærmeste visste om det, brukte den tidligere pastoren store summer, som egentlig skulle komme Betaniens sykehjem i den spanske byen Alfaz del Pi til gode, på å arrangere storslåtte fester. Det kom frem i retten.

På disse festene skal han ha vartet opp med mengder alkohol og innleide prostituerte.

DOBBELTLIV: Hverken familie eller venner hjemme i Norge visste om pastor Are Blomhoffs dobbeltliv i Spania. Her står han utenfor Hospitalet Betanien. Foto:Johannes Morken,Vårt Land

Til sammen har Blomhoff underslått 15,8 millioner kroner fra stiftelsen over en periode på syv år. Det forklarte politiadvokat Anders Johnsen i retten. Mesteparten av disse pengene har gått til å arrangere fester, ifølge Blomhoff selv.

– Det er den tøffeste dagen jeg har hatt i mitt liv – å tilstå noe som er så langt fra meg selv og samtidig en del av meg, sa han i retten.

Blomhoff forklarte ifølge Bergens Tidende at de fleste av festgjestene var menn, men at det ved noen anledninger ble leid inn kvinner som fikk betalt for å være der. En prostituert kostet mellom 1000 og 1500 euro per natt, sa han.

Utagerende festing

I retten innrømte Blomhoff også å ha et alkoholproblem.

– Mye av dette har skjedd under sterk påvirkning. Vi kan kalle det utagerende festing, påspandering, raushet og en grenseløshet som kom fullstendig ut av kontroll, forklarte Blomhoff.

– Men det er mitt ansvar. Dette var selvpåført alkoholkonsum.

MEDALJE: Her håndhilser Are Blomhoff på Kongen i forbindelse med tilbedelsen av Kongens fortjenestmedalje. Slottet vurderer nå å trekke tilbake medaljen. Foto:HÅKON MOSVOLD LARSEN,NTB SCANPIX

I retten kom det frem at flere av eks-pastorens festgjester skal ha hatt sex med kvinnene.

Selv har Blomhoff tilstått på et punkt i siktelsen som går på kjøp av seksuelle tjenester i utlandet. Hans forsvarer, Per Erik Gåskjenn, forklarer til VG at dette ikke innebærer at pastoren selv hadde sex med en prostituert.

– Min klient har erkjent at han i forbindelse med noen av festene har betalt for at innleide damer kom for å strippe på festene. Noen av festene fikk derved et seksualisert innhold som min klient har finansiert, sier Gåskjenn.

– Har levd et dobbeltliv

Styreleder i Betanien-stiftelsen og familievenn av Blomhoff, Christian Hysing-Dahl, sier til VG at omfanget av underslaget kom som et sjokk på ham.

FAMILIEVENN: Christian Hysing-Dahl er en god venn av familien til Blomhoff. Han fattet aldri mistanke om vennens dobbeltliv i Spania. Foto:Hallgeir Vågenes,VG

– Dette er en lei sak i utgangspunktet, men det at pengene er brukt til festing og prostitusjon gjør den enda verre. Det strider imot alt vi står for, sier han.

Siden 2007 har Blomhoff og Hysing-Dahl vært på flere ferier og middager sammen. De var gode venner, men har ikke kontakt i dag.

– Vi ble kjent gjennom jobben da han var daglig leder og jeg styreleder i Betanien. Jeg regnet han absolutt som en venn. Dette illustrerer at han har holdt livet han har levd i Spania skjult for alle rundt seg, sier han.

– Jeg kjenner hans kone godt og jeg er overbevist om at hun ikke visst noe om dette før saken ble kjent for politiet. Han har levd et dobbeltliv og har tydelig prøvd å skjule det.

Han får støtte fra tilsynsmann i Metodistkirken i Norge Svein J. Veland, som også kjente Blomhoff.

– Jeg kjenner han som en god person med et godt omdømme. Han ble vist mye tillit. At han kunne leve et slikt dobbeltliv kom som et sjokk på meg og hele menigheten, sier han til VG.

SYKEHJEM: Det er fra dette sykehjemmet i Spania at Are Blomhoff har underslått 15 millioner kroner. Foto:,

Forsvarer Gråskjenn bekrefter til VG at familien var uvitende om eks-pastorens dobbeltliv.

– Min klients ektefelle og familie har vært uvitende om det som skjedde i Spania. Dette ble først kjent for dem etter at forholdene ble kjent her i Norge, sier han.

Fikk sparken

Blomhoff ble sparket fra Betanien i desember 2013 etter at hans hemmelige liv ble kjent for politiet i Norge.

SJOKKERT: Kollega og venn Svein J. Veland i Metodistkirken forteller til VG at hele menigheten syntes situasjonen er vanskelig. Foto:Krister Sørbø,VG

Stiftelsen hvor Blomhoff var direktør sysselsetter rundt 550 ansatte, driver sykehus, barnehage og høyskole fra lokaler i Fyllingsdalen i Bergen.

I 2001 etablerte stiftelsen «Fundación Betanien», som driver et sykehjem i spanske Alfaz del Pi. Det var dette sykehjemmet Blomhoff hadde ansvaret for, og stjal penger fra.

Underslaget skjedde ved at Blomhoff fikk overført penger til en fiktiv vedlikeholdskonto tilknyttet sykehjemmet i Spania.

– Midlene har vært brukt til private formål som har vært langt utover stiftelsens formål, sa den tidligere direktøren i retten.

– Hele verden falt sammen

Det skal ha vært to anonyme tipsere som varslet ledelsen i Betanien om Blomhoffs «underslag og uetisk livsførsel», forklarer Hysing-Dahl.

Han var et av styremedlemmene som i januar 2012 måtte konfronterer Blomhoff med mislighetene.

Selv beskrev Blomhoff konfrontasjonen slik i retten:

– Hele verden falt sammen.

Ledelsen i Betanien har tidligere fått kritikk for å ha vært trege med å anmelde saken. Ifølge Hysing-Dahl ble han klar over alvorlighetsgraden våren 2013, men saken ble ikke anmeldt før i oktober 2013.

– Vi legger oss flate for kritikken. Grunnen til at det tok så langt tid var at vi var usikre på hvordan vi skulle håndtere disse opplysningene, sier Hysing-Dahl.

– Dette kom totalt overraskende på meg. Jeg tok saken veldig alvorlig, men bildet som ble tegnet av Are stemte over hode ikke med den mannen jeg kjenner.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder