Drapssiktet far (35) var utvist fra Norge

Starter avhør av siktede

Politiet: - Han valgte å bli

Den 35 år gamle mannen som er siktet for å ha drept sin datter (2) har ikke lovlig opphold i Norge.

Artikkelen er over fem år gammel

Det bekrefter politiinspektør ved seksjonen for volds- og seksualforbrytelser i Oslo-politiet, Kari-Janne Lid til VG.

- Han er afghansk statsborger, og har ikke lovlig opphold. Han hadde frist for utreise 7. februar 2013, sier Lid.

Fredag ble en to år gammel jente drept i et knivdrama på Ellingsrud i Oslo. Barnets mor, mormor og onkel ble fraktet til sykehus med alvorlig knviskader. Barnets far er siktet for drapet.

HAR DU BILDER, VIDEO, TIPS ELLER INNSPILL?2200@VG.NO || SMS/MMS til 2200 || 22000000

Politiet mener «han valgte å bli»

- Alle som oppholder seg ulovlig i Norge plikter å forlate landet innen en frist norske myndigheter setter. Den siktede i saken pliktet å returnere til Afghanistan innen 7. februar 2013, men valgte å bli ulovlig i Norge, sier Snorre Øynes, avdelingsdirektør i Politiets utlendingsenhet (PU).

Han har ingen ytterligere forklaring på hvorfor den siktede afghaneren har oppholdt seg ulovlig i Norge i ett år og tre måneder etter utreisefristen.

Afghanistan er ett av de landene politiet returnerer flest personer til. I samarbeid med afghanske myndigheter, sender PU afghanere til Kabul fra Norge hver uke. I 2013 ble 250 personer uttransportert til Afghanistan. Hittil i år gjelder dette 86 personer. Til tross for ukentlige utsendinger, er det et stort antall afghanere som blir værende ulovlig i Norge.

- I mai 2014 er det 2518 afghanske statsborgere som har oversittet utreisefristen de har fått fra norske myndigheter, sier Øynes.

Bildespesial: Barnedrapet på Ellingsrud

- Politiet har ansvaret

Utlendingsdirektoratet (UDI) er instansen som behandler søknader fra utlendinger som vi bo i Norge, og som har ansvaret for utvisningssaker. UDI har heller ingen forklaring på hvorfor afghaneren kunne være så lenge i landet.

- Vi sender utvisningsvedtak til politiet. Det er politiet som har ansvar for å sende vedkommende ut av landet, sier kommunikasjonsdirektør Ingeborg Grimsmo.

Utlendingsnemda (UNE) behandler klager på avslag som blir truffet av UDI. Kommunikasjonssjef Bjørn Lyster forklarer at deres rolle er å ta stilling til hvem som skal få bli i Norge.

- De som får avslag på asylsøknaden, får en frist og plikter til å reise. Det finnes forskjellige ordninger for dette. Tvangsmessig retur er ikke utgangspunktet når noen får avslag. Det man ønsker er frivillig hjemreise, sier Lyster.

Ikke registrert ekteskap

Ifølge politiet var barnets mor og den drapssiktede 35-åringen ikke registrert som gift i folkeregistret.

- Men, vi har fått opplyst at de skal ha vært religiøst gift, sier Lid.

Barnets mor og den siktede faren har ifølge politiet bodd sammen i en leilighet i Oslo, men det er ikke den samme leiligheten som politiet nå anser som et mulig åsted.

Siktede fikk lettere fysiske skader i forbindelse med knivstikkingen, men satt i politiarresten i natt.

- Vi starter avhør av ham nå, sier Lid til VG klokken 13.15 lørdag.

35-åringen vil gjennomgå en rutinemessig judisiell observasjon, men i natt var hans tilstand ikke slik at politiet så behov for psykiatrisk behandling.

Barnets mor, mormor og onkel er alle skadet, og ligger på sykehus.

Fikk melding om slåssing

Det var på en pressekonferanse tidligere lørdag at politiet bekreftet at den drapssiktede er far til den drepte toåringen.

- Ut ifra vitnebeskrivelser og politiets observasjoner på stedet er vi sikre på at det er siktede som er gjerningsmannen, sa Lid under pressekonferansen.

Det var klokken 16.25 politiet rykket ut etter melding om slåssing mellom flere menn i Dragonstien, øst i Oslo. Politiet bevæpnet seg etter at vitner meldte om at én av mennene hadde våpen. Da de ankom stedet, fant de en to år gammel jente drept. Situasjonen var «meget kaotisk» med flere stikkskadede personer.

Ble båret ut

Jenta skal ifølge vitner ha blitt båret ut av leiligheten med skader, før hun ble lagt på gresset minst hundre meter fra leiligheten. Her fikk hun senere førstehjelp fra ambulansepersonell som kom til.

Utenfor leiligheten skal gjerningsmannen ifølge vitner ha blitt lagt i bakken av flere personer. Like etter kom politiet løpende. Et par meter bortenfor gjerningsmannen lå det en softgun, som politiet har beslaglagt.

Det skal ha vært flere vitner til hendelsen, og disse skal avhøres lørdag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder