- Politiet kan ikke gi råd om å holde seg unna den offentlige debatten

FLERE ENN AMAL ADEN: Hadia Tajik (Ap) sier hun kjenner til andre som også har fått politi-råd om å dempe sine ytringer. Foto:Frode Hansen,VG

Hadia Tajik: Politiet skal beskytte ytringer

Hadia Tajik, som leder Stortingets justiskomite, gir full støtte til Amal Aden og andre som er utsatt for trusler, men etterlyser mer sikkerhet fra politiet.

Artikkelen er over fem år gammel

– Dessverre har jeg hørt lignende historier fra andre kvinnelige meningsbærere. Politiet kan ikke gi råd til dem om å holde seg unna den offentlige debatten, sier Tajik til VG.

Samfunnsdebattanten Amal Aden (31) sier til VG i dag at politiet gjentatte ganger har bedt henne om å dempe seg i det offentlige rom, ligge lavt, og ikke provosere så kraftig i sine offentlige ytringer.

LES OGSÅ: «Kjære Erna, gjør du nok for disse kvinnene?»

Tajik, som kan være ny nestleder i Ap om få uker, understreker at politiets samfunnsoppdrag tvert imot er å beskytte ytringer og enkeltpersoner som blir truet.

Også i fjor tok Tajik til orde for at det burde tilrettelegges slik at alle kan delta i den offentlige debatten.

Ekstra tungt

– Det som bekymrer meg, er at disse stemmene er nettopp de frie meningsbærerne. Det kan være ekstra tungt for dem som ikke har en politisk organisasjon eller en redaksjon i ryggen som oppmuntrer dem og stiller opp for dem, men står ofte helt alene.

Hun deler bekymringen til Knut Olav Åmås, Fritt Ord-direktøren som sier at aldri har vært mer nødvendig enn nå å beskytte dem og sikre deres ytringsfrihet:

– Stiller ikke vi heller opp for disse damene, risikerer vi at de ikke lenger kan delta i debatter. Da vil vi gå glipp av viktige tanker og perspektiver. Det vil være en innsnevring av ytringsfriheten som flertallet i befolkningen kanskje ikke merker, men som har myue å si for hvilke meninger som for brynt seg i den offentlige debatten, sier hun.

Overordnet ansvar

– Hva kan politikerne gjøre for å styrke deres sikkerhet?

– Regjeringen har et overordnet ansvar for politiet. De må sende et tydelig signal til politiet, at når noen opplever denne type trakassering, så må de få den beskyttelsen som trengs.

– Har du inntrykk av at regjeringen har gjort de de sa om å beskytte de provoserende ytringene?

– Jeg forventer at statsministeren tar dette alvorlig, og at hun og justisministeren gir klar beskjed til politiet om hva som forventes av dem. Disse damene står midt i noen av vår tids viktigste verdikamper, og der står de mer eller mindre overlatt til seg selv, sier Hadia Tajik.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder