I en familie oppstår utfordrende situasjoner både for de unge og de voksne. VG og VG Nett ønsker å komme i dialog med leserne, og få innspill om hva som er vanskelig. Gå inn på vår Facebook-gruppe og del dine erfaringer. Foto: Scanpix

Er barna store egoister? Hvor går grensen?

Ekspertpanel gir råd til foreldre** VG hjelper deg med å sette grenser

Er barn og unge blitt grenseløse drittsekker med stort ego, tøylesløse forbruks- og matvaner og manglende folkeskikk? I så fall har foreldrene et medansvar og en betydelig jobb foran seg.

Foto:

VG og VG Nett vil gå inn i en av foreldre- og oppdrageres største utfordringer, nemlig grensesetting for barn og unge.

I en artikkelserie i VG og på VG nett, ønsker vi å rette søkelyset på hvor grensene bør gå.

Tenåringsmammaen Heidi: Hvordan oppleves / oppfattes f.eks nulltolleranse / avtalefestet avholdenhet før fylte 18 år?Del dine erfaringer med Heidi og andre lesere på Facebook!

Nå trenger vi hjelp fra foreldre, besteforeldre, tanter, onkler, speiderledere, fotballtrenere, lærere og andre som ofte møter situasjoner der det må settes en grense for barn og unge. Eller der en velger å la være.

Våre egne undersøkelser hittil viser at den nye mediesituasjonen med PC og mobil nærmest som barnas nye kroppsdeler, gir dagens foreldre mange nye arenaer for grensesetting og oppdragelse.

Men vi vil gjerne vite mer om hva som er vanskeligst å håndtere.

** Hvor går grensen for hvor lenge barna kan være på Facebook?

** Hvor gammel må lille Ida bli før hun kan få sin første rosa mobil?

** Er det greit at 14-åringen sitter alene på rommet sitt og spiller krigsspill hele helgen?

** Hvordan får jeg niåringen til å spise noe annet enn søtt pålegg på brødskiven?

For foreldre som har samlivsbrudd bak seg, men fortsatt har omsorg for felles barn, byr grensesetting på spesielle utfordringer.

Hvordan klarer de det? Eller sliter de med barn som har to sett med grenser og spilleregler?

Fortell oss på Facebook!

VG og VG Nett er interessert i dine erfaringer og spørsmål. Tre eksperter på barn, foreldreskap, atferd og grensesetting har sagt ja til å svare på spørsmål.

En egen Facebook-gruppe er opprettet for å treffe både foreldre, barn og unge. Her er det lett å stille spørsmål og dele erfaringer med VGs journalister og fagpanelet.

Fortell oss hva du vil vi skal skrive om, eller del dine erfaringer på Facebook-gruppen her!NB: Husk å skrive på en måte som ikke rammer navngitte barn eller voksne.

VGs ekspertpanel består av tre personer med ulik kompetanse og bakgrunn. Men alle har i hvert fall en ting til felles: De er vant til å sette grenser.

Fagpanelet svarer

Terje Ogden (62) er far og professor ved Universitetet i Oslo og forsknin

Terje Ogden. Foto: Robert S. Eik

gsdirektør ved Senter for studier av problematferd og innovativ forskning. Han har tidligere vært ansatt ved Psykologisk fakultet, Universitetet i Bergen (1981-1987) og vært leder av Barnevernets Utviklingssenter (1987-1996). Interesseområder er atferdsproblemer og sosial kompetanse hos barn og ungdom; intervensjonsforskning knyttet til forebygging og behandling samt hvordan utsatte barn og unge tilpasser seg og fungerer i skolen.

Terje deltar i VGs ekspertpanel både på VG Nett og i papiravisen.

LES:- Frafall fra skolen er sunt

Loveleen Rihal Brenna. Foto: Robert S. Eik

Loveleen Rihel Brenna (42) er leder av Foreldreutvalget for grunnskolen. Hun er trebarnsmor og driver eget konsulentfirma med foredragsvirksomhet om integrering. I fjor ble hun utnevnt som leder for regjeringens kvinnepanel. Interesseområder er blant annet foreldrerollen, skolespørsmål og integrering.

Loveleen deltar i VGs ekspertpanel både på VG Nett og i papiravisen.

LES OGSÅ:Blir syke av dataspill

Tori Mauseth. Foto: Robert S. Eik

Tori Mauseth (49) er mor og seksjonsleder ved regionsenter for barn og unges psykiske helse ved Helsregion Øst og Sør. Hun er spesialist i klinisk barne- og ungdomspsykologi. Interesseområder er blant annet: Barns utvikling, antisosial atferd blant barn og unge og kommunikasjon og sosialt samspill.

Tori deltar i VGs ekspertpanel i papiravisen.

Gå inn på Facebook, fortell oss hva du ønsker vi skal skrive om, still spørsmål til fagpanelet, eller del dine erfaringer!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder