ØRE FOR ØRE: NHO-sjef Kristin Skogen Lund og LO-leder Gerd Kristiansen skal lede forhandlingene i årets mellomoppgjør. Foto:Terje Pedersen,NTB scanpix

LO-utspill om vårens lønnsoppgjør: Kan si ja til null øre

LO kommer med et oppsiktsvekkende utspill før vårens
lønnsoppgjør: De kan ta til takke med null øre i tillegg.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

VG skrev i går kveld at NHO kun vil tilby mellom 25 og 50 øre i generelt tillegg i vårens lønnsoppgjør.

Svaret fra LO må betegnes som sensasjonelt:

– Når situasjonen i norsk økonomi og vår industri er slik at det uansett vil dreie seg om ører i generelt tillegg i årets justeringsforhandlinger, må vi se et større bilde, sier Fellesforbundsleder Arve Bakke.

– Viktigere med pensjon

Han leder det største forbundet i LO i privat sektor, som organiserer de industriansatte og som er den drivende kraften i lønnsoppgjørene i LO.

– Derfor kan det være greit med null øre i generelt tillegg, hvis det kan gi en konsesjon inn imot neste års hovedoppgjør, sier Bakke.

– Hvor det viktige er å få gjennomslag for en privat pensjonsordning for deres medlemmer?

– Vi har fått gjennomslag overfor Norsk Industri og NHO for prinsippet om en slik pensjonsordning, og slik utviklingen er i viktige deler av vår industri i dag, så er det viktigere å prioritere pensjon neste år, fremfor en kamp om ører i generelt tillegg i år.

– Krever løft for lavtlønte

Men Bakke sier det ikke betyr at de har klokkeklare pengekrav i årets oppgjør.

– Vi forventer at våre arbeidstagere i bedrifter som går godt, får gode lokale oppgjør ut av de lokale forhandlingene. Det er ikke slik at det er eierne som skal stikke av med pengene som følge av at bedriftene tjener gode penger, blant annet som følge av den svake kronen.

– Men det viktigste når det gjelder det sentrale oppgjøret, er at vi må få støtte i NHO å gi et løft for lavlønnsgruppene i vårens forhandlinger. Det vil bli helt avgjørende hvis vi skal si ja til null eller ører som generelt tillegg, sier Bakke.

NHO-ramme

VG skrev i går kveld at dette er NHOs utgangspunkt foran årets mellomoppgjør:

** 25–50 øre, samt lavlønnstillegg til de som ikke har lokale forhandlinger. 25–50 øre til de som har lokal forhandlingsrett.

** 25–50 øre, samt lavlønnstillegg til de som ikke har lokale forhandlinger. Null øre til de som har lokal forhandlingsrett.

Det fremholdes at de aller fleste skal ha lokale forhandlinger, slik at hovedvekten av tilleggene vil komme der, hvor man tar hensyn til økonomien til hver enkelt bedrift.

Skogen-Lund: – Ikke bestemt

I NHO fremholdes det at alle tidligere erfaringer tilsier at de lokale tilleggene vil bidra til at kjøpekraften opprettholdes. De mener Norge må av den situasjonen hvor de generelle tilleggene har vært med på å gi en særnorsk lønnsvekst som har vært mye høyere enn i våre naboland og landene våre bedrifter konkurrerer med.

På den andre side er det mange fastlandsbaserte industriselskaper som går veldig godt med den lave kronekursen: Det gjør at eierne tjener gode penger: Da bør også de ansatte få sin del.

Overfor VG avviser derimot NHO-sjef Kristin Skogen Lund at de bestemt rammer og forutsetninger:

– Vår posisjon er ennå ikke bestemt, og vi har ikke hatt diskusjoner i vårt fellesskap om konkrete beløp og størrelser. Dette er derfor spekulasjoner tatt rett ut av luften og representerer ikke NHOs posisjon på noen måte.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder