NY JOBB: Kristian Tonning Riise gikk ut av Stortinget høsten 2021. Nå jobber han for Philip Morris.

Kreftforeningen: Ta fra tobakkslobbyist «gullkortet»

Tidligere Høyre-politiker Kristian Tonning Riise har fri tilgang til Stortinget samtidig som han er lobbyist for tobakksgiganten Philip Morris. – Bør få noen ekstra alarmklokker til å ringe, sier Kreftforeningens leder.

 • Runa Fjellanger
Publisert:

– Dette er en av verdens sterkeste industrier, og de har ekstremt mye penger og makt, sier Ingrid Stenstadvold Ross, generalsekretær i Kreftforeningen.

VG har de siste ukene skrevet om at tidligere stortingsrepresentanter har fri og evig tilgang til nasjonalforsamlingen – også de som jobber som lobbyister.

Minst 50 eks-representanter som jobber med politisk påvirkning har dette gullkortet – og ordningen kan nå bli fjernet eller endret.

En av dem er tidligere stortingsrepresentant og Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise. Han gikk ut av Stortinget i 2021 – og begynte i mars å jobbe som Manager for Regulatory Affairs i tobakksgiganten Philip Morris Norway.

Philip Morris er et internasjonalt tobakksselskap, som blant annet produserer og selger Marlboro og Petterøes. Tobakk dreper over åtte millioner mennesker hvert år, ifølge Verdens helseorganisasjon.

Tobakkslobbyisten Tonning Riise bør nå fratas «gullkortet» til Stortinget, mener Kreftforeningen.

– Hvis vi skal følge tobakkskonvensjonen, så kan han ikke ha fritt leide blant politikere på Stortinget og påvirke dem til gunst for tobakksindustrien. Vi forventer at norske politikere kjenner sitt ansvar og takker nei til møter, enten det er med han eller andre fra tobakksindustrien, sier Stenstadvold Ross.

IKKE TILFREDS: Generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross.

– Ekstremt mye penger og makt

Rundt åtte prosent av nordmenn mellom 16 og 74 år røykte daglig i 2021, ifølge Helsedirektoratet. Det er omtrent 360.000 personer. Andelen som røyker daglig er halvert de siste ti årene.

– Det er forskjell på tobakk og alle andre produkter. Tobakksindustrien gjør alt de kan for å hindre regulering av et produkt som tar livet av halvparten av dem som bruker det akkurat som det skal brukes, sier Stenstadvold Ross.

Philip Morris tapte i 2012 en sak mot den norske staten. De hadde gått til søksmål mot staten, etter det ble innført forbud mot synlige tobakksvarer i butikker.

Selv om tobakksindustrien ikke skal få påvirke norsk helsepolitikk ifølge tobakkskonvensjonen, har det flere ganger blitt dokumentert kontakt mellom norske politikere og industrien.

DN har tidligere avslørt at Frp og tobakksindustrien har hatt tett kontakt i flere tiår, og at Sylvi Listhaug i 2018 bodde i et hus leid av Philip Morris på Arendalsuka.

– Aldri benyttet

Kristian Tonning Riise oppgir at «gullkortet» hans har fått ligge i fred etter at han ble tobakkslobbyist.

– Hvis Stortinget vil endre adgangskortreglementet så forholder jeg meg til det. For min nåværende jobb har det uansett ingen betydning, jeg har aldri benyttet kortet etter jeg startet i PMI, skriver han i en e-post til VG.

BRUKER IKKE «GULLKORTET»: Kristian Tonning Riise sier til VG at han ikke har brukt adgangskortet til Stortinget etter at han begynte å jobbe for Philip Morris. Her på Høyres landsmøte i 2017.

– Har du møter eller samtaler med norske politikere om Philip Morris eller tobakkspolitikk?

– Jeg har åpent møter med alle som deler vår visjon om en røykfri fremtid, og som ønsker å vite mer om hvordan vi sammen raskere kan få norske røykere, som ellers ikke slutter, til å bytte ut sigarettene med mindre skadelige alternativer, skriver Tonning Riise til VG.

Stenstadvold Ross minner om Norges forpliktelser ifølge tobakkskonvensjonen:

– Hvis det er stortingspolitikere som har møter med tobakksindustrien, må vi rope varsku, sier hun.

STUMP RØYKEN: Hvis Philip Morris ville ha et røykfritt samfunn, hadde de sluttet å selge sigaretter for lenge siden, mener Ingrid Stenstadvold Ross.

– Ingen bør starte å røyke

Tonning Riise sier at han ikke kjenner seg igjen i beskrivelsene til Kreftforeningen.

– Jeg jobber i PMI og vi arbeider for å fase ut sigarettene så raskt som mulig, skriver han.

– Vi er klare på at ingen bør starte å røyke, og dersom du har startet, så bør du slutte umiddelbart. Dersom du likevel ikke slutter, så bør du bytte ut sigarettene med mindre skadelige alternativer, som snus, nikotinposer, e-sigaretter eller oppvarmet tobakk. Vi er i full gang med å fase ut sigarettene og ta steget fullstendig over til røykfrie, mindre skadelige alternativer, fortsetter han.

Snus er mindre skadelig enn røyk – men inneholder også helseskadelige stoffer.

Stenstadvold Ross i Kreftforeningen svarer slik:

– Hvis Philip Morris mente alvor med sin visjon, ville de ha sluttet å selge sigaretter for lenge siden.

Hun advarer mot å tro på tobakksindustrien:

– Industrien har en lang historikk med å forlede politikere til å tro at de er opptatt av folkehelse. Det er derfor statsledere i hele verden har blitt enige om at tobakksindustrien ikke skal ha lov til å påvirke helsepolitikken.

SAKSØKTE STATEN: I 2015 varslet Solberg-regjeringen at de ville innføre nøytral emballasje for tobakksprodukter. Her viser Tonning Riises partifelle, daværende helseminister Bent Høie, frem de nye pakkene. I 2017 saksøkte Swedish Match den norske staten.

Milliardbud på snusprodusent

Ifølge Tonning Riise utgjorde den røykfrie andelen av Philip Morris’ inntekter mer enn 30 prosent i 2021.

I Storbritannia har selskapet fått kritikk etter at de kjøpte seg inn i selskapet Vectura, som produserer inhalatorer og astmamedisin.

I mai 2022 la tobakksgiganten inn et bud tilsvarende 155 milliarder norske kroner for snusprodusenten Swedish Match. Selskapet produserer både flere populære snusmerker og sigarer – og den klassiske norske fyrstikken Nitedals Hjelpestikker.

PSST! Swedish Match har i likhet med Philip Morris saksøkt den norske staten – og tapt: I 2017 tapte snusprodusenten et søksmål der de krevde at snus skulle unntas fra de nye reglene om standardisert innpakning av tobakksprodukter.

Publisert:

Mer om

Philip Morris

Stortinget

Swedish Match

Tobakk

Kristian Tonning Riise

Kreftforeningen

Lobbyisme

Flere artikler

 1. «Gullkortet»: Minst 50 med fri tilgang jobber med å påvirke politikere

 2. Toppmøte om skattesmell på Stortinget: – Skal gjøre opp for seg

 3. Stortingsdirektøren sier opp: – Best tjent med ny direktør

 4. Opplysninger til VG: 28 stortingspolitikere får skattekrav for pendlerboliger

 5. Pendlerbolig-kaoset: Politikerne nekter å svare om skattesmell

Fra andre aviser

 1. Amerikansk gigant vil sluke Swedish Match

  Aftenposten
 2. Solgte én uke for tidlig – gikk glipp av 400.000 kroner

  Bergens Tidende
 3. Aftenposten og Bergens Tidende deler Den store journalistprisen

  Aftenposten
 4. Kort sagt, mandag 20. juni

  Aftenposten
 5. Skatteetaten sender skattekrav mot politikere, Stortinget og SMK

  Aftenposten
 6. Pendlerbolig-skatten: Stortinget har ennå ikke rettet seg etter Skatteetaten

  Aftenposten

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no