ORDKNAPP: SV-leder Audun Lysbakken er helt klar på at det vil bli en uravstemning om en eventuell regjeringsplattform, men vil ikke svare på om SV kan gå med på diskutere gjennomføringen av denne med Ap og Sp.

Lysbakken: Uaktuelt for SV å droppe uravstemning

Audun Lysbakken lukker ikke døren for diskusjoner om hvordan SVs uravstemning skal gjennomføres, men står fast på at SV-medlemmene skal avgjøre om partiet går i regjering.

Av 

Andreas Haakonsen

 og 

Publisert:

SV har bestemt at en eventuell regjeringsplattform med Arbeiderpartiet og Senterpartiet skal sendes ut på en uravstemning blant alle SVs medlemmer.

I både Ap og Sp er det skepsis mot SVs uravstemning. Vanligvis er det de sentrale organene i partiene, som landsstyret eller stortingsgruppen, som godkjenner forhandlingsresultatet.

Overfor VG vil ikke SV-leder Audun Lysbakken svare på om uravstemningen har vært et tema i regjeringssonderingene mellom Ap, SV og SP.

– Jeg kan ikke kommentere hva vi snakker om på Hurdalsjøen.

Lysbakken legger til at beslutningen om å ha en uravstemning ble fattet av landsmøtet, og at han ikke har makt til å skrote den.

– Det finnes ikke noe rom for meg for å gå bort fra det, for det er et vedtak jeg er bundet av.

Det er SVs høyeste organ, landsmøtet, som har vedtatt prinsippet om en uravstemning. Men det er partiets landsstyre som har vedtatt hvordan den skal gjennomføres i praksis.

Med andre ord: Selv om Lysbakken ikke kan gå bort fra prinsippet om en uravstemning i sonderingene med Ap og Sp, finnes det rom for å diskutere den praktiske gjennomføringen av denne – hvis SVs landsstyre går med på det. Det får også VG bekreftet fra kilder i SV.

FIRE DAGER: SVs uravstemning skal opprinnelig vare i fire dager.

– Det er et annet spørsmål

SVs landsstyre vedtok i starten av juni retningslinjer for uravstemningen.

I disse heter det at selve uravstemningen skal gjennomføres i løpet av én dag, men «i forkant skal medlemmene ha fire dager til å sette seg inn i, og diskutere, resultatet i en kombinasjon av digitale og fysiske møter».

– Er det rom for deg å diskutere den praktiske gjennomføringen av uravstemningen, som å korte ned på tiden den skal vare?

– Det er et annet spørsmål. Men jeg har ikke tenkt til å antyde noe om det nå. Men tidsløpet for forhandlinger og dannelsen av en ny regjering, må jo selvfølgelig tilpasses hvilke datoer det blir når vi ser at vi har en enighet, sier Lysbakken.

Se retningslinjene for SVs uravstemning i faktaboksen under.

– Uravstemningen skal opprinnelig vare i fire dager. Men du er åpen for at det kan bli kortere?

– Jeg vil ikke si noe om det nå. Det er altfor tidlig. Det er meningsløst av meg å begynne å kommentere detaljene i det. Jeg skjønner at dere er opptatt av den saken akkurat nå.

SV-lederen legger til at en uravstemning er «en veldig god idé».

– Det innebærer fornyelse av det norske partidemokratiet. Men det er også nødvendig for oss å gjøre for at vi skal stå sterkt for å kunne være en del av en stabil flertallsregjering. Det vil være i hele regjeringens interesse at vi gjør det.

GOD STEMNING: Latteren satt løst på SVs landsstyremøte. Her er SV-leder Audun Lysbakken sammen med partisekretær Audun Herning og AU-medlem Aila Kamaly.

Vil ikke spekulere

Flere fylkesledere i SV som VG snakket med under landsstyremøtet lørdag var klare på at selve uravstemningen skal gjennomføres. Men de var ikke like kategoriske på spørsmål om partiet kunne gå med på å endre hvordan uravstemningen skal gjennomføres.

– Det er i så fall noe vi må ta opp til en diskusjon i landsstyret. Det er ikke noe vi har diskutert. Jeg tenker at vi trenger noen dager på oss for å nå medlemmene, gi god informasjon og gi rom for diskusjoner og spørsmål, sier Nordland SVs leder Åshild Pettersen.

– Det vil jeg ikke spekulere i. De ulike partiene må finne sin måte å forankre et eventuelt forhandlingsresultat. Både Ap og Sp skal helt sikkert forankre et forhandlingsresultat på en måte, sier Trøndelag SVs leder Ottar Michelsen.

Heller ikke Bjarne Rohde, leder av Troms og Finnmark SV, sier han vil spekulere i dette.

– Poenget er at uravstemningen må vare lenge nok til at man kan få satt seg inn i det, hvis ikke er det ikke noe poeng å stemme over noe man ikke har rukket å sette seg inn i. Samtidig må det gå fort nok til at det ikke skal dra ut i lang tid. Sånn sett tenker jeg at fire dager er en riktig balanse, sier Rohde.

Publisert:

Les også

 1. Audun Lysbakken takker milliardærer for valgseieren

  SV-leder Audun Lysbakken mener partiet er i en strålende maktposisjon – og takket norske milliardærer for valgseieren.
 2. Dyrt blir det, uansett - derfor trenger vi Jens

  HURDALSJØEN (VG): Enten Jonas Gahr Støre blir statsminister i en regjering med ett eller to eller tre partier, blir det…
 3. Opplysninger til VG: Sp opplever situasjonen som krevende

  HURDAL (VG) De skal ha hatt de fleste stridstemaene på bordet. Kilder sier Sp beskriver mulighetene for…

Mer om

Audun Lysbakken

Politikk

Sosialistisk Venstreparti (SV)

Flere artikler

 1. Regjeringssamtalene: Tar helgefri – fortsetter mandag

 2. Her er Aps plan for regjeringsforhandlingene

 3. Støres regjeringsplan: Skal redde SV fra «SV-fellen»

 4. Kilder til VG: SV har «forhandlingsleksikon» på hundrevis av sider

 5. Dette er Lysbakkens plan før regjerings­forhandlingene

Fra andre aviser

 1. Disse to kan bli en del av en historisk avstemning. Men SV har ikke avgjort når den eventuelt vil skje.

  Aftenposten
 2. Regjeringssamtalene: Tar helgefri – fortsetter mandag

  Bergens Tidende
 3. SVs uvanlige grep skaper utfordringer: – Kan bli komplisert

  Aftenposten
 4. Når får vi en ny regjering? Hva skjer de neste ukene? Her får du svar.

  Aftenposten
 5. Her er Aps plan for regjeringsforhandlingene

  Bergens Tidende
 6. Lysbakken etter Støre-møte: – En god start

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no