FORTSATT SAVNET: Lærer Gunhild Egenæs (53) er fremdeles savnet etter en båtulykke på Seljordsvannet torsdag. Politiet har nå konkludert med at hun forsøkte redde de to som ble liggende i vannet etter ulykken: Aslan Mohamed Omer (19) og Mohamed Mahamud Abdi (20).

FORTSATT SAVNET: Lærer Gunhild Egenæs (53) er fremdeles savnet etter en båtulykke på Seljordsvannet torsdag. Politiet har nå konkludert med at hun forsøkte redde de to som ble liggende i vannet etter ulykken: Aslan Mohamed Omer (19) og Mohamed Mahamud Abdi (20). Foto: Hallgeir Vagenes VG

Gunhild (53) savnet etter båtulykken i Seljord: – Hun forsøkte å redde de to som druknet

Lærer Gunhild Egenæs (53) er savnet etter at hun forsøkte å redde de to elevene Aslan Mohamed Omer (19) og Mohamed Mahamud Abdi (20) som omkom i båtulykken på Seljordsvannet på torsdag.

Eirik Elvevold
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

En båt med til sammen seks personer om bord kantret i Seljordsvannet i Telemark på torsdag. Tre personer kom seg til land i land, to unge menn fra Syria og Somalia døde - og én kvinnelig lærer er fremdeles savnet.
Politiet har nå, i samråd med pårørende, valgt å gå ut med navn på de to omkomne og den savnede kvinnelige læreren.
De to omkomne er Aslan Mohamed Omer (19) og Mohamed Mahamud Abdi (20). Den savnede læreren er Gunhild Egenæs (53).
Bakgrunn: Fem var flyktninger, fire av dem var i familie

Pressekontakt i politiet, Sigrid Dahl, bekrefter overfor VG lørdag kveld at Gunhild Egenæs forsøkte å redde de to som ble liggende i vannet.

– Hun forsøkte å redde dem, sier Dahl.

Søndag formiddag vil politiet ta i bruk sonar for å søke etter Egenæs i dypet av Seljordsvannet.

Skulle på hyttetur, tatt av bølger

I en pressemelding skriver politiet at etterforskningen av ulykken nå har gitt følgende resultater:

BØLGER: På fredag forklarte politiets innsatsleder, Bård Fjermestad, at det var sterk vind i området rundt Seljordsvannet på ulykkesdagen. I en pressemelding konkluderer politiet nå med at bølger slo innover den ca. 14 fot store båten med påhengsmotor rundt 15 meter fra land. Foto: Hallgeir Vagenes VG

* Turen: Egenæs hadde invitert de fem andre i båten, som alle var tilknyttet enten voksenopplæringen eller den videregående skolen i Nome, med på hyttetur ved Seljordsvannet.

* Redningsvestene: En av de omkomne hadde på seg redningsvest, en hadde ikke. Savnede hadde heller
ikke på seg redningsvest.
* Båten: Båten som ble brukt var en mindre fritidsbåt på ca. 14 fot med påhengsmotor.

* Ulykken: Båten lå ca. 15 meter fra land da bølger slo innover slik at den tok inn vann. Fire av personene i båten klarte å komme seg i land, deriblant den savnede læreren, mens to ble liggende i vannet. Savnede søkte da tilbake til de to i vannet og ble sist sett på vei mot disse.

Avhør med de tre overlevende tyder på at dårlig vær har skapt bølgene, opplyser Dahl.

– Det var sterk vind fra nordvest på ulykkesdagen, sa innsatsleder Bård Fjermestad til VG på fredag.

– Skrek at tre hadde druknet

Arne Moen var først på stedet etter båtulykken. Han forteller om dramatiske minutter torsdag.

– Jeg var på vei til et møte da jeg plutselig så tre personer i veien. Først skjønte jeg ikke hva som skjedde og begynte å se etter bilvrak, sier Moen.

FØRST PÅ STEDET: Arne Moen var på vei til et møte da han så tre personer i veien ved Seljordsvannet på torsdag. – De tre overlevende var iskalde og hadde løpt ca. en kilometer. Heldigvis hadde jeg et varmeapparat bak i varebilen, sier Moen. Foto: Hallgeir Vagenes VG


Da Moen stoppet bilen og gikk ut forstod han at det ikke var snakk om noen bilulykke.

– De skrek at det var tre som hadde druknet. At det hadde sprutet vann inn i båten. Da ringte jeg 113 med en gang og fikk beskjed om å bli på stedet, sier han.
Heldigvis hadde han bakgrunn som redningsmann i Forsvaret og et varmeapparat bak i varebilen.

– De tre overlevende var iskalde og hadde løpt ca. en kilometer. Jeg forholdt meg så rolig som jeg kunne, og tok dem med inn i bilen. Der fikk de varmet seg frem til ambulansen kom, sier Moen.

– Aslan var min bestevenn

Mohammed Hiis (21) går på samme skole som de to omkomne, Nome videregående skole, hvor Gunhild Egenæs underviste ved voksenopplæringen.
– Aslan var min bestekompis og vi gikk i samme klasse, sier Hiis til VG.
Han forteller at Aslan var en «ekte og snill» venn.

SORG OG SAVN: Det flagges på half stang ved Nome videregående skole, som også har en interkommunal voksenopplæring for Bø og Nome, etter båtulykken i Seljord på torsdag. Alle de seks involverte, inkludert omkomne Aslan Mohamed Omer (19) og Mohamed Mahamud Abdi (20) samt den savnede læreren Gunhild Egenæs (53), var tilknyttet skolen. Foto: Hallgeir Vagenes VG


– Han ga med gode råd og var flink til å treffe mennesker, sier han.
Rundt en halvtime før ulykken, forsøkte Hiis å ringe kameraten - men fikk ikke noe svar.

– Det er vondt når du mister en person som er så nær deg - det er grusomt og trist, sier Hiis.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder