STOR FORSKJELL: Disse posene med marihuana veier like mye. Ifølge Johnny Linnerud er det fordi den minste posen er tilsatt små partikler med glass. Foto: Morten Ulekleiv Eng
STOR FORSKJELL: Disse posene med marihuana veier like mye. Ifølge Johnny Linnerud er det fordi den minste posen er tilsatt små partikler med glass. Foto: Morten Ulekleiv Eng

Frykter farlig glassdop er i Norge

INNENRIKS

(VG Nett) Både britiske og franske helsemyndigheter har gått ut med advarsler om glassmarihuana. Nå fryktes det at det farlige dopet har kommet til Norge.

Publisert: Oppdatert: 30.05.07 20:48

- Det er kyniske folk som står bak dette, sier Johnny Linderud mens han holder frem to poser med marihuana.

Begge posene veier 13 gram. Den ene er fem ganger større enn den andre. Linderud mener den minste posen er en såkalt glassmarihuana som både britiske og franske helsemyndigheter har advart mot.

Årsaken til at massetettheten på glassmarihuanaen er vesentlig større enn den normale typen, er ifølge Linderud at dopet er tilsatt glassfiber for å øke vekten slik at de som selger dopet kan tjene enda mer penger.

«Testing i laboratorier har bekreftet flere tilfeller fra forskjellige steder i landet, med marihuana som er tilsatt mikroskopiske partikler med glass» skriver britiske helsemyndigheter i en rapport hvor de på det sterkeste advarer mot inntak av glassdopet.

Les hele rapporten her(VG Nett tar ikke ansvar for innholdet på eksterne nettsider)

Senioringeniør Leidolv Røv på seksjonen for narkotikaanalyse i Kripos forteller at de aldri tidligere har hørt om et slikt glassdop i Norge.

- Det er første gang vi hører at det skal være i Norge, men jeg kjenner til at både britiske og franske myndigheter har undersøkt stoffet, sier Røv.

Ifølge Røv stammer trolig glassdopet fra organiserte kriminelle miljøer i Nederland eller Belgia. Men siden Kripos ikke har mottatt noen prøver av den aktuelle marihuanatypen, kan han ikke bekrefte at det nå er på gata i Norge.

- Vi må først få tilsendt stoffet fra politiet før vi kan få testet det, sier Røv.

Johnny Linderud er med i organisasjonen Normal. De jobber for en legalisering av marihuana. Nå mener han at helsemyndighetene må gjøre som i Frankrike og England.

- Vi vil advare folk mot dette stoffet og forventer nå at helsemyndighetene i Norge reagerer, sier Linderud.

Divisjonsdirektør for rusmiddelforskning i Folkehelseinstituttet, Jørg Mørland, hadde da VG Nett kontaktet ham onsdag kveld aldri før hørt om denne typen marihuana.

- Dette er helt ukjent for meg. Jeg har verken hørt eller lest om det, men jeg vil i morgen se på rapportene fra de franske og britiske helsemyndighetene, sier Mørland.

Ifølge rapporten fra de britiske helsemyndighetene skal ikke inntak av glassmarihuanaen innebære en fare for liv.

Her kan du lese mer om