Nektet dåp med homofile faddere: Prest sammenligner homser med pedofile

Publisert: Oppdatert: 20.06.07 19:35

Del saken på:

Lenken er kopiert
INNENRIKS

- Homofili er en sykdom

(VG Nett) Soknepresten i Toten, Arne Bjørn Hansen, nekter å døpe barnet til Elin Engom (29) og Jostein Aaslun (47) fordi to av fadderne de har valgt lever i homofilt samboerskap.

I dåpsamtalen sokneprest Arne Bjørn Hansen i Ås menighet i Oppland hadde med Elin Engom, ble han opplyst om at to av fadderne levde i homofilt samboerskap. Dermed ga han sterkt uttrykk for at han ikke ønsket å døpe parets tre og en halv måned gamle sønn.

- Vi fikk sjokk da presten sa det var et problem at to av fadderne levde sammen, sier Elin Engom fra Reinsvoll i Oppland til oa.no.

Henviste til lov i kirken

Paret hadde valgt Jostein Aasluns tvillingbror Bjørnar Aaslun (47) og hans samboer som to av fadderne.

- Da jeg skrev opp samme adresse på Bjørnar og samboeren hans, spurte presten om det betydde at de var praktiserende homofile. Jeg spurte om det var et problem og han svarte at det var det. Deretter fortalte han meg at det var en lov i Den norske kirke som forbød oppnevnelse av homofile faddere, sier Engom til VG Nett.

- En sykdom på lik linje med pedofili

Soknepresten forklarte Engom at hvis homofile fikk slike rettigheter i kirken så måtte pedofile få det også.

- Han fortalte at han hadde møtt flere pedofile personer som var lei seg fordi ikke kirken aksepterte deres legning. Det er helt utrolig at en mann i hans stilling kan uttale seg på denne måten, sier Engom til VG Nett.

Sokneprest Arne Bjørn Hansen sier til Oppland Arbeiderblad at han omtaler pedofili i samme ordelag som homoseksualitet.

- Ja, jeg gjør det for å få folk til å tenke. Jeg har truffet pedofile og de opplever det meste av samfunnets fordømmelse. Hvordan må ikke de ha det? Uansett om man er homofil og praktiserende eller pedofil og praktiserende, mener jeg det er skadelig for ekteskapet som samfunnets celle, og det er galt ifølge Guds ord. Men det er selvfølgelig mye vanskeligere å se at det er en «sykdom» med homoseksualitet enn med pedofili, fordi pedofilien framstår som så mye grovere, sier Hansen.

- Ikke skikket til å være fadder

- Det å være fadder innebærer en del plikter. Dersom man velger å ikke leve etter kirkens syn, mener jeg man ikke er skikket til å være fadder. Fadderoppgaven får ingen mening lenger dersom man ikke etterstreber å leve slik Gud vil. Gud vet oppskriften, sier sokneprest Arne Bjørn Hansen til

Oppland Arbeiderblads nettutgave.

Da VG Nett var i kontakt med Sokneprest Arne Bjørn Hansen i Ås menighet ville han ikke tilbakevise noe av det han har sagt til Oppland Arbeiderblad, men han forklarte at artikkelen inneholdt noen feil.

Han forklarte videre at han ikke ønsker å uttale seg i saken fordi han opplever den som belastende og frykter for å bli misforstått.

Anmeldt til politiet

Til

vl.nosier soknepresten imidlertid følgende:

- Det får heller stå, men jeg er ingen prest som forhører folk. Foreldrene nevnte selv dette med fadderne, og da tenkte jeg «oi hvordan skal jeg ta dette?». Det er en vanskelig situasjon som har oppstått for meg og mine nærmeste nå, sier han.

Fadderen, og barnefarens tvillingbror, Bjørnar Aaslund (47) reagerte med sinne og skuffelse over sokneprestens uttalelser. Ifølge oa.no har han anmeldt saken til politiet.

Dåpen, som finner sted førstkommende søndag, kommer til å foregå i en annen kirke, skriver oa.no.

Denne artikkelen handler om