Tror ikke på rensing: Leder for Miljøvernforbundet Kurt Oddekalv har ingen tro på at det blir noen form for rensing på gaskraftverket på Mongstad, ei eller ikke på eventuelt fremtidige norske gasskraftverk. Foto: Bjørn Erik Larsen/VG

- Kommer aldri til å bli rensing der

(VG Nett) Leder for Miljøvernforbundet Kurt Oddekalv mener hele forslaget om rensing ved gasskraftverket på Mongstad i 2014 bare er en eneste stor politisk bløff.

  • Francis Lundh

Artikkelen er over 13 år gammel

Miljøvernforbundet har godtatt anlegget på visse vilkår, men at det blir rensing i 2014, tror ikke Oddekalv noe på.

- Det er bare tøv, det kommer aldri til å bli rensing der, det der vil de fortsette å skubbe foran seg, sier Oddekalv til VG Nett.

Han mener det faktisk aldri kommer til å bli rensing ved noe gasskraftverk i Norge.

- Det vil aldri i Norge bli bygget gasskraftverk med rensing, men en del forskningsmidler blir nok delt ut, det kommer nok, men en løsning med gasskraft og rensing har jeg alltid sett på som en bløff, sier han.

- Oddekalv ganske alene

SVs nestleder og statssekretær i Miljøvernepartementet Henriette Westhrin er helt uenig med Oddekalv.

- Der er han ganske alene, vi har en samlet miljøbevegelse med oss ellers. Vi mener jo at CO2-håndtering virkelig er det tiltaket som kan bety mye på lang sikt, sier Westhrin til VG Nett.

Oddekalv mener derimot at det heller ikke bør bli rensing, da dette også medfører en rekke miljøproblemer.

- Det er store utslipp også med rensing, vi konsentrerer oss om CO2, men får store utslipp av andre stoffer, sier han.

Kritiserer SV

Men at miljøpartiet SV har brutt løfter, er han enig i.

- Selvfølgelig er det løftebrudd. SV har kjørt på at det ikke skal bygges gasskraftverk i Norge. SVs miljøpolitikk er bare illusjon, sier han.

Også Bellona er dypt skuffet over avtalen regjeringen har inngått med Statoil om gasskraftverket på Mongstad.

- Vi er skuffet over tidspunktet og hadde ønsket rensing fra 2011. Det er ingen tvil om at det ikke er dette som står i Soria Moria-erklæringen, sier Bellona-leder Fredric Hauge til VG Nett.

Han synes det virker som om det er Statoil som har styrt mesteparten av beslutningsprosessen, ikke regjeringen.

Westhrin er helt uenig med Oddekalv og er sikker på at renseanlegg vil være på plass i løpet av 2014.

- Viktig miljøprosjekt

- Vi er trygge på at denne avtalen vil bli gjennomført. Vi er sikkre på at vi har bundet Statoil godt opp og at det kommer på plass i 2014. Vi tror dette blir et stort og viktig miljøprosjekt, sier hun.

Oddekalvs egen organisasjon har godkjent gasskraftverket.

- Vi er i utgangspunktet positive til anlegget, vi er litt realistiske idealister. Dette er det anlegget som er best i Norge, det som gir mest energi pr kubikkmeter gass. Derfor var vi positive, men stilte en hel del krav. Vi ga et betinget ja til det, sier Oddekalv.

Mer miljøvennlig enn kull

Han forklarer at vi her til lands er bortskjemte med vannkraft og at gasskraften er et mer miljøvennlig alternativ enn eksempelvis kull som benyttes andre steder i Europa.

Miljøvernforbundet ville likevel at man skulle bygge kraftverkene i våre naboland som kan benytte seg av varmtvannet som oppstår som et biprodukt ved gasskraftanleggene.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder