- UAVKLART: Stein Erik Hagen sier at salget av Orkla Media ennå ikke er klart. Foto: SCANPIX
- UAVKLART: Stein Erik Hagen sier at salget av Orkla Media ennå ikke er klart. Foto: SCANPIX

Anklager Hagen for utpressing

Mener milliardæren prøver å kjøpe seg Høyres politikk

INNENRIKS

Fylkesvaraordfører Tom-Christer Nilsen (H) i Hordaland beskylder milliardær Stein Erik Hagen for utpressingsforsøk.

Publisert:

Også Høyres nestleder Per-Kristian Foss har forståelse for at uttalelsene fra Hagen til VG tidligere denne uken kan bli oppfattet som forsøk på å utøve økonomisk press mot partiet.

Milliardæren, som i fjor ga over en million kroner til partiet, varslet i torsdagens VG at han «ikke kommer ikke til å gi mer penger til Høyre før ledelse og politikk er endret».

Frontalangrep

I bloggen sin på Hordaland Høyres hjemmesider går Nilsen til frontalangrep på milliardæren: «Denne eks-kjøpmannen med et kongelig og statsministerlig kontaktbehov som er en psykologisk avhandling verdig, forsøker nå å kjøpe Høyres politikk. (...)

Jeg tror han må ha misforstått demokratiet, og tror at folk og meninger er noe han kan kjøpe og selge som grønne erter og Gilde-kjøtt i diskene på ICA.

Det er helt greit at Hagen ikke vil være med i Høyre. (...) Det som ikke er greit er å bre seg ut over helsider i hovedstadspressen og komme med dårlig skjulte utpressingsforsøk: Jeg gir dere penger dersom dere gjør som jeg vil. Hagen, vi gjør som vi vil, ikke som du vil. Dersom du ønsker å påvirke politikken i Høyre, må du gjøre det gjennom å engasjere deg i partiet og diskutere innad, og overbevise medlemmene i Høyre om at du har rett. Vi kan ikke kjøpes.»

Reagerer kraftig

Høyre-nestleder Per-Kristian Foss har forståelse for at uttalelsen fra Hagen kan oppleves som utpressing.

- Men selv leste jeg det ikke slik. Det ville være meg fullstendig fremmed å tenke tanken på at penger skulle avgjøre politikk eller personvalg, sier Foss til VG.

- Disse reaksjonene som nå kommer, viser at man aldri skulle ha gitt noe økonomisk bidrag til Høyre. Jeg ønsket bare å trekke meg stille og rolig ut, og det har aldri vært noen mening fra min side å drive utpressing. Men jeg kan ikke garantere at jeg aldri vil gi penger til Høyre i fremtiden hvis politikken endres, det var bare det som var mitt poeng, sier Hagen til VG. Han reagerer kraftig på Nilsens uttalelser.

- Hvis det er en Høyre-mann som uttaler dette, er jeg glad for at jeg har meldt meg ut. Jeg vet ikke hvilken bakgrunn han har for å stille nærmest psykologiske diagnoser, men dette blir som i Russland, der du blir erklært sinnssyk hvis du ikke er medlem av kommunistpartiet, sier Hagen til VG.

Her kan du lese mer om