SKADEDE: Skadede fra terroranslagene Utøya og Regjeringskvartalet har i hele ettermiddag kommet til Oslo universitetssykehus. Foto: TORE KRISTIANSEN

20 skadede fraktet til Oslo universitetssykehus

(VG Nett) Sykehuset bekrefter at 20 personer har kommet inn med skader etter terroranslagene mot Regjeringskvartalet og Utøya. Sykehuset opplyste tidligere i dag om at de gikk ut i full katastrofeberedskap, og hentet inn alt tilgjengelig ekstrapersonell.

  • Ingrid Hvidsten
  • Ole N. Olsen
  • Stein-Erik Stormoen
  • Dyveke Nilssen
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL


Skadede både fra Utøya og Regjeringskvartalet er fraktet til sykehuset i helikopter. De aller fleste ankommer på bårer, men noen skal ha gått for egen maskin inn på sykehuset.

Ambulansehelikoptere gikk i kveld i skytteltrafikk til og fra sykehuset, ifølge VG Netts journalist på stedet.

Det var stor trafikk på sykehuset fredag kveld, og på et tidspunkt forsøkte også et Sea King-redningshelikopter å lande på utsiden, og da rygget ambulanser ut på plenen på utsiden av sykehuset.

Det store redningshelikopteret landet imidlertid et annet sted, enn utenfor sykehuset.

- 20 skadede

Bevæpnet politi har også stått vakt på utsiden av sykehuset for å dirrigere vekk trafikken.

- De siste ti som har kommet i helikopter har kommet fra Utøya. Det er foreløpig uklart om det kommer flere, sier kommunikasjonsrådgiver Alf Terje Bøhler ved Oslo universitetssykehus til VG Nett på stedet.

Han bekreftet tidligere i kveld at det dreide seg om 20 personer.

- Lever alle de fortsatt?

- Det kan jeg ikke si noe om, sier Bøhler.

- Men samtlige av de 20 er hardt skadet?

- De hardest skadede kommer hit, sier han.

Forskjellige typer skader

Han kan ikke svare på hvor mange som er sendt til andre sykehus.

Under en pressebrief like etter klokken 22.00 fredag kveld, opplyser sykehuset at det er flere forskjellige typer skader sykehuset må behandle etter terroranslagene.

VG Nett snakket med kommunikasjonsleder Jonette Øyen da hun og fungerende direktør ved Sykehuset, Bente Bjørnstad, hastet inn på et møterom for å ha en telefonkonferanse med andre sykehus.

Det er Oslo universitetssykehus som er såkalt koordinerende enhet for Helse Sørøst.

Mange helikoptere

- Vi har jevnlige telefonmøter for å påse at man har kapasitet og at koordineringen går bra, sier Øyen til VG Nett på stedet.

I tillegg til 12 egne ambulanser var 10 til på vei inn fra Østfold, Buskerud og Vestfold tidligere i kveld. Rygge og Ørlandet sendte også ambulansehelikoptre til å bistå Oslos tre.

Det betyr at totalt 22 ambulanser og fem helikoptre var i beredskap.

Flere er alvorlig skadet og er under eller er har vært til operativ behandling, sier Pål Aksel Næss fra katastrofeledelsen på Oslo Universitetssykhus på en pressebrief på Ullevål sykehus tidligere fredag. Næss er overlege ved avdelingen for traumatologi.

Ifølge Næss er det en del har alvorlige skader, det dreier seg om skader i flere organsystemer, i hodet, bryst, bukhule, sårskader og bruddskader.

- Vi utelukker ikke at det komme flere. Usikkert hvor mange som kan forventes. Vi tar i utgangspunktet mot de som er mest alvorlig skadet. Det er et stort antall som er mindre og lettere skadet, som er tatt hånd om for eksempel på legevakten, opplyste Næss tidligere i dag.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder