Vurderer nytt kriterie: Løslatelse vil virke støtende på samfunnet

VURDERER NYTT KRITERIE: Etter å ha besøkt Ila fengsel, hvor Anders Behring Breivik sitter varetektsfengslet, åpnet justisminister Knut Storberget (Ap) for å holde forvaringsdømte innestengt selv om det ikke er gjentakelsesfare. Foto: Scanpix

Storberget vil endre forvaringsregler

Justisminister Knut Storberget (Ap) vil ta initiativ til å revurdere dagens kriterier for å nekte en forvaringsdømt løslatelse.

Artikkelen er over åtte år gammel

Om Anders Behring Breivik skal kunne løslates på vilkår som enhver annen kriminell er et spørsmål som har vært diskutert av mange, og mange frykter en løslatelse bare noen få år fram i tid.

I dag kan både straffedømte og dem som er idømt forvaring, regne med å bli løslatt før de har sonet straffens maksimale grense.

Strengere kriterier

Nå vil Storberget se nøyere på reglene for prøveløslatelse av forvaringsdømte.

- Begrunnelsen for å forlenge en forvaringsdom er i stor grad at det eksisterer en fare for samfunnet. Hvis man er i en situasjon hvor man ikke lenger er en fare for samfunnet vil man kunne oppnå løslatelse, sier Storberget.

Justisministeren vil derfor ha en diskusjon om flere og strengere kriterier for å løslate forvaringsdømte.

- Støtende

- Jeg vil ha en vurdering om vi kan bruke noen andre vilkår, for eksempel ved at en løslatelse vil kunne virke støtende på samfunnet, sier han.

Han oppfatter ikke at det å endre betingelsene for løslatelse er en endring av lovverket som vil kunne bli rammet av forbudet Grunnloven gir om at ingen lov skal ha tilbakevirkende kraft.

- Jeg synes det er betimelig når vi står overfor svært alvorlige handlinger, at man også vurderer en straffereaksjons lengde ut fra samfunnets rettsoppfatning, sier justisministeren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder