MÅ SONE I FENGSEL: Politimannen fra Østfold ble dømt i Moss tingrett mandag. Her står den dømte mannens forsvarer, advokat Oscar Ihlebæk (t.h.) i samtale med aktor Per Morten Sending. Foto: Knut Erik Knudsen

Overgrepstiltalt politimann dømt til fengsel

En politimann er dømt til to års fengsel for å ha utnyttet unge jenter seksuelt. Han mister også retten til å jobbe som politi.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Mannen er også dømt til å betale 160.000 kroner i oppreisning til to av ofrene og mister retten til å jobbe i politiet, melder NRK.

Les også: Varslet om sextiltalt politimann

Østfold-politimannen er frifunnet for utnyttelse av sin stilling i saken med den hovedfornærmede kvinnen, men dømt for det samme med de andre fornærmede.

- Jeg synes det er tilfredsstillende at han er frifunnet på dette punktet. Han er også frifunnet for menneskehandel. Jeg stilte meg tvilende til dette tiltalepunktet fra første dag, sier mannens forsvarer Oscar Ihlebæk til VG Nett.

Forsvareren sier han vil samråde med sin klient på mandag om en uke for å avgjøre om dommen skal ankes eller ikke.

Spesialenheten for politisaker sier til VG Nett at de er fornøyde med dommen.

- Vi er fornøyd med å ha fått medhold i 23 av 25 tiltalepunkter. Når det gjelder de to frifinnelsene så vil vi se nærmere på disse og vurdere en eventuell anke, sier sjef Jan Egil Presthus.

At politimannen er frifunnet for menneskehandel er noe av det Spesialenheten vil se nærmere på under vurderingen av en anke.

- Vi synes ganske klart at handlingene kunne vært vurdert å være innenfor rammene av straffebestemmelsen, sier Presthus.

Mannen nektet straffskyld på alle punkter da saken mot ham startet i Moss tingrett 2. mai i år. Tiltalen omfattet 20 forhold som gjaldt ti unge jenter.

De mest alvorlige tiltalepunktene dreide seg om misbruk av stillingen som politimann for å få seksuell omgang med to av jentene. Han var også tiltalt for besittelse av overgrepsbilder og - filmer, misbruk av sin stilling og grov uforstand i tjenesten.

Politimannen forklarte kontakten via ulike sosiale medier med unge jenter med at han gjorde undersøkelser i forlengelsen av sin jobb. Han jobbet mye med ungdom i forebyggende tjeneste, og han sa at han oppsøkte jentene fordi han ville finne ut hva som foregikk i ungdomsmiljøene.

Ifølge Spesialenheten for politisaker, skal 44-åringen ha benyttet identiteten til en kollega og pseudonymet «Henriette» (17) på ulike nettsteder for å komme i kontakt med jentene. Han understreket overfor flere av dem at de var trygge siden han var politimann, ifølge tiltalen.

Etterforskerne mener de påståtte lovbruddene overfor de ti fornærmede jentene har pågått mellom 2002 og 2010.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder