SLAPPFISK: Mange av villaksene er tynne og har dårlig kondis, ifølge forsker ved Havforskningsinstituttet. Foto: VG

Villaksen er mager og slapp

Mange av smålaksene som er vendt tilbake til vestlandselvene de siste årene, er tynne og har usedvanlig dårlig kondisjon, fastslår forsker ved Havforskningsinstituttet.

Artikkelen er over ni år gammel

- Det står dårligere til med matfatet i Norskehavet enn tidligere antatt, mener forsker Ove Skilbrei ved Havforskningsinstituttet.

Han har siden 2001 fulgt utviklingen av merkede smolt som er satt ut i Daleelva i Hordaland. De siste årene er vekten i forhold til lengde på smålaksen som vender tilbake, gått ned. Dermed blir det for enkelt å si at lakselusa har all skylda for at antall villaks synker, mener Skibrei:

- Problemet rundt fraværet av villaks i elvene er mer komplekst enn at det kun er lakselusen som er den store, stygge ulven. Deler av matfatet i Norskehavet er redusert og kan ha vel så stor innvirkning på den sterke laksereduksjonen, sier forskeren til Bergens Tidende.

- Uheldigvis er det akkurat nå flere negative forhold som slår ut samtidig. Summen av disse faktorene, som inkluderer rømning og lakselus, har ført til at mange bestander på Vestlandet er sårbare. Situasjonen er alvorlig, sier Skibrei.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder