TVILTE PÅ OPPDRAGET:- Da politiet ringte meg og sa at gjerningsmannen ønsket meg som forsvarer, trodde jeg først at de ringte fordi noen jeg kjenner var skadet på Utøya, eller ennå verre. Min første vurdering var å takke nei. Uendelig mange følelser gikk gjennom meg, sier Geir Lippestad, forsvaren Anders Behring Breivik. Foto: ANNEMOR LARSEN

Slik ble han massemorderens forsvarer

(VG) Dette blir vanskelig. Dette er alt for voldsomt og grusomt, tenkte advokat Geir Lippestad da han ble spurt om å være massemorderens forsvarer.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL


Advokaten visste at det blir en stor belastning for ham selv og familien. Men han tenkte at han måtte lukke øynene for alt ubehag og si ja til oppdraget.

Fordi rettssystemet er så viktig for demokratiet.

MIDNATT TIL 22. JULI: Den fortsatt ukjente advokaten Geir Lippestad (47) sitter i sin 36 fot store seilbåt i en båthavn i Østfold-skjærgården og drikker rødvin, med visesangeren Evert Taube på stereoen. Det var en usedvanlig vakker solnedgang, minnes syvbarnsfaren i dag.

Neste ettermiddag har advokat Lippestad og barna passert Drøbak i seilbåten, denne sisten dagen av ferien.

Båten har mye vind i seilene, for uværet har kommet. Det striregner. Lippestad tenker på gjerdet han må hjem å male, og gresset som må klippes, mens barna synger.

Lippestad kan ikke mange barnesanger, men synger med så godt han kan.

De nærmer seg Bygdøy, innerst i Oslofjorden, når klokken er 15.26 fredag. Han hører et voldsomt drønn og tenker umiddelbart at det er torden. Så får Lippestad se røyk stige til værs.

LES MER: Stor spesial om døgnet som forandret oss i lørdagens VG og VG+ med flere intervjuer og historier. Foto: Faksimile

Når massedrapsmannen pågripes klokken 18.27 sitter advokat Geir Lippestad foran TV`en i stuen og ser på direktesendingen til NRK, sammen med 1.1 millioner andre nordmenn. Ved midnatt har advokaten gått til sengs. Sliten etter en lang dag på sjøen.

LES FLERE HISTORIER FRA DØGNET SOM FORANDRET NORGE HER

Klokken 07.00 neste morgen, mens han ennå sover, ringer politiet:

- Har du fått med deg det som har skjedd?

Lippestad tror først at noen han kjenner er skadet på Utøya eller i regjeringskvartalet. Deretter forteller politiet at gjerningsmannen ønsker Lippestad som forsvarer.

Han går ned i stuen, slår på TV og først da får han vite hvor mange som er drept på Utøya.

Dette blir vanskelig. Dette er alt for voldsomt og grusomt, tenker Lippestad.

Han sier først verken nei eller ja. Må tenke på saken.

- Tenkte du på hvorfor du var spurt?

- Selvsagt. Min første tanke var selvfølgelig den saken jeg hadde for 10-12 år siden, da Benjamin Hermansen ble knivstukket av noen fra det nynazistiske miljøet. Jeg tenkte at det kunne være det samme miljøet, men slo det raskt fra meg. Det tenkte jeg ikke så mye på. Jeg tenkte: «Hva skal jeg svare?» Jeg tenkte at dette takker jeg nei til.

VGTV: Slik ble han massemorderens forsvarer

Advokaten snakket med en venn og kollega, som er lege, og gikk en lang tur for å tenke.

- Da kom den tanken som jeg har: Vi har et demokrati i Norge der rettsystemet er veldig viktig. Og hvis jeg sier nei, så bryter jeg noen av de prinsippene jeg tror så på.

Ut på dagen drar han til politihuset og møter Breivik i arresten. De håndhilser ikke. Breivik har håndjern på, og fremstår som rolig.

Han forklarer at han ønsker Lippestad som forsvarer fordi de hadde kontor i samme bygg for noen år siden, og at han husker ham fra da.

- Jeg hadde uendelig mange følelser som gikk gjennom meg. Men hva jeg skulle tenke om ham, hadde jeg ikke fått tid til å reflektere over. For handlingen var så ute av proporsjoner.

- Jeg tenkte at jeg fikk lukke øynene for alt som ville komme av ubehag og si ja til oppdraget, for rettsystemet er så viktig for demokratiet, sier Geir Lippestad.

Advokaten vet at saken blir en stor belastning for ham og familien.

- Ikke bare at jeg må forholde meg til folks vrede, men også få det så tett på meg selv. Men kona mi sa at jeg syntes jeg skulle gjøre det hvis jeg mente det var riktig. Hadde hun sagt nei, ville jeg selvsagt ikke gjort det.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder