DÅRLIG SIKT: Totalt fem luftambulanser skal være i området rundt Utøya, men dårlig vær gjør det vanskelig å fly. Foto: RUNE THOMAS EGE/VG

AUF-vakt på Utøya: «Det kommer en sølvgrå varebil. I den sitter en politimann iført politiuniform og skuddsikker vest»

(VG Nett) Iført politiuniform og med politilegitimasjon ble «politimannen» fraktet til Utøya i båt. Få minutter etterpå startet skytingen.

Gjermund Glesnes
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Omtrent to timer etter det dødelige terrorangrepet mot Regjeringsbygget som drepte minst syv mennesker i Oslo sentrum i ettermiddag, ble også et AUF-arrangement på Utøya i Buskerud angrepet.

Et øyenvitne anslår at 20-30 er drept på Utøya. Øyenvitner forteller til VG Nett at en mann utkledd som politimann har løsnet flere skudd. Livredde AUF-ere gjemte seg og turte ikke å snakke i telefon i frykt for å bli oppdaget og beskutt.

- Vi er under angrep, sa en person som VG Nett kontaktet før han la på og brøt samtalen.

Klokken 19.24 bekreftet politiet i Nordre Buskerud at en gjerningsmann er pågrepet på Utøya.

Identifiserte seg for vakt

FULGTE PROSEDYRER: Simen Brænden Mortensen var vakt på fastlandet da det som høyst sannsynlig er gjerningsmannen kom til stedet. VG Nett har fått hans tillatelse til å bruke bildet. Foto: PRIVAT

Det som trolig er gjerningsmannen på Utøya, gikk gjennom ungdomsorganisasjonens vakt på fastlandet, og ble fraktet over til øya av AUFs egen båt. Det forteller han som sto vakt på fastlandet, Simen Brænden Mortensen, til VG Nett.

- Det kommer en sølvgrå varebil. I den sitter en politimann iført politiuniform og skuddsikker vest. Han kommer ut av bilen, og viser legitimasjon. sier at han er utsendt for å sjekke sikkerheten, at det er ren rutine i forbindelse ned terrorangrepet. Alt ser greit ut, og det blir tilkalt båt som frakter ham over til Utøya. Det gikk det noen minutter, så hørte vi skyting, sier Brænden Mortensen.

Han opplyser at mannen var bevæpnet med en pistol og et gevær med kikkertsikte.

Høy og lys

Simen Brænden Mortensen beskriver det som trolig er gjerningsmannen slik:

- Han hadde norsk utseende og snakket vanlig østlandsdialekt. Jeg er ikke så god til å anslå alderen på folk, men antar at han var i 30- eller 40-årene.

Øyenvitner på øya sier til TV2 at gjerningsmannen er cirka 1,90 høy og har kort, lyst hår.

Folk VG Nett har snakket med forteller imidlertid at livredde AUF-medlemmer gjemte seg, mens andre har lagt på svøm for å komme seg vekk.

- Mange som er skadet. Vi er redde. Vi venter på hjelp. Noen er alvorlig skadet. Vi får ikke gjort noe, skrev Nicoline Bjerge Schie i AUF i en SMS til NTB.

Da VG Nett snakker med Brænden Mortensen, er han vei til et hemmelig sted dit AUF-medlemmer nå fraktes. Han kan derfor ikke beskrive hvordan situasjonen er for ungdommene som er på Utøya.
Møtte «politimannen»

Sondre Amundsen (20) forlot Utøya akkurat tidsnok til å møte «politimannen» på kaia på fastlandet, sammen med 13 andre AUF-ere som hadde vært på sommerleiren.

- Jeg gikk rett forbi ham. Da vi gikk av fergen, kom han på. Hvis jeg hadde kommet til kaien på Utøya et par minutter senere, hadde jeg mistet den og vært på kaien da han kom til øya. Jeg ville ha vært midt i skuddlinja, sier han.

Amundsen forteller at han syntes det var naturlig at politiet sendte noen til Utøya etter terrorangrepet på Utøya.

- Jeg skulle akkurat til å gå på bussen da jeg hørte syv-åtte smell. Jeg tenkte ikke på dem som skudd. Det forsto vi først da en annen i følget fikk en SMS fra øya, sier han.

Amundsen forteller at sjokket fortsatt sitter i kroppen.

- Jeg kjenner fortsatt etterdønninger og er skjelven i beina. Jeg har tenkt at vi var så nær å bli skutt og drept. Og jeg vet at jeg har venner og kamerater på den øya, sier Simen Brænden Mortensen.

Bombefrykt

- Vi i AUF har en stor båt, den vanlige Utøya-overfartsbåten. I tillegg har Norsk Folkehjelp en motorbåt i området. Jeg vet imidlertid ikke hvordan de kan bistå dem som er på øya, sier han.

Sveinung Sponheim, visepolitimester i Oslo, sier på en pressekonferanse i kveld at de frykter at det også er en bombe på øya. Politiet er foreløpig usikre på relasjonen mellom episoden på Utøya og bombeeksplosjonen, men opplyser at det er en sannsynlig sammenheng.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder