SENDTE E-POST: Statssekretær i Barne- og likestillingsdepartementet og tidligere SU-leder, Kirsti Bergstø (SV), ba Lysbakken-kritikere i Alta slutte med sin kritikk. Foto: Roger Neumann, VG Foto:

Bergstø ba Lysbakken-kritiker tie

Da partifellen gikk ut i mediene og kritiserte sjefen hennes Audun Lysbakken, irettesatte statssekretær Kirsti Bergstø ham i en offisiell regjerings-e-post.

  • Kjetil Gillesvik
  • Gunn Kari Hegvik

Artikkelen er over åtte år gammel

Audun Lysbakkens statssekretær Kirsti Bergstø (30) er i hardt vær etter at det ble kjent at hun i et håndskrevet notat trosset embetsverkets entydige råd om ikke å gi penger til Jenteforsvaret, som var et underbruk av Sosialistisk Ungdom.

Rolleblanding

Nå viser det seg også at hun tidligere har utøvd dårlig skjønn i blandingen av roller. NRK Nordnytt meldte 13. januar i år at Bergstø skal ha tatt et oppgjør med sin partifelle Tommy Berg på e-post etter at han gikk ut i lokalavisen og advarte mot Audun Lysbakken som ny leder. Det kritiske i Bergstøs tilfelle var at hun brukte Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementets offisielle e-postkonto, samt at hun signerte brevet som statssekretær i regjeringen.

Les hele eposten fra Bergstø her.

SVs kommunestyrepolitiker i Alta, Tommy Berg, mottok irettesettelsen. Han reagerer kraftig.

- Det er spesielt måten hun avslutter e-posten jeg reagerer på. Du kan ikke titulere deg som statssekretær og sette punktum bak det. Signalet du sender ut til en liten lokaltillitsvalgt er veldig sterkt.

- Jo mer jeg tenker over det, jo sterkere blir det. Det er jo et signal om å tie stille, sier Berg.

- Kokkelimonke

Han trekker klare paralleller til saken som ruller nå.

- Jeg synes det blir og mer kokkelimonke i forhold til det som skjer nå. Det er akkurat som da jeg satt som medlem i hovedutvalget for næring. Da kan ikke jeg gi forrang til min far og gi ham oppdrag på bekostning av de andre. En slik leder kan ikke jeg stå bak.

SV-politikeren mener alle organisasjoner som driver med selvforsvarskurs for kvinner, bør konkurrere på like vilkår i kampen om samme muligheten til å drive med dette tilbudet.

- Det som skuffer meg mest, er at SV driver med urettferdighet, sier Berg.

Finnmarksstrid

Alta SV, som Tommy Berg representerer, har lenge vært i strid med Finnmark SV. Lokallaget var tilnærmelsesvis fraværende i stortingsvalget for to år siden. Den gang var Kirsti Bergstø Finnmark SVs toppkandidat. Hun ble ikke valgt inn.

I lederkampen i SV har lokallaget i Alta støttet Heikki Holmås.

Til Altaposten 2. november uttalte Tommy Berg seg slik om lederkampen i partiet:

- Dagens ledelse karakteriserer jeg som kvasisosialister. Gammelmarxister er ikke brukbare til å lede SV. Vi trenger nytt blod, en mer spenstig politikk og en ledelse som evner å engasjere ungdom. Audun Lysbakken, som mange vil ha som leder, klarer det kunststykket å skyve flere fra seg enn han klarer å engasjere. Ta ammeutspillet og kvinnegruppa Ottar, for eksempel. Nei, vi må ha en tydelig leder, jeg tror det er mange som finner akademikerne for vanskelige å forstå.

- Bør gå

Overfor VG bruker Berg nå sterke ord for å beskrive Kirsti Bergstøs reaksjon mot hans utspill i Altaposten.

- Det går greit å skrive en sånn mail til meg. Jeg har tykk hud. Men hva om det hadde vært en mer uerfaren representant? Vedkommende ville trolig blitt skremt. Det er også uhørt å bruke regjeringsmailen på denne måten. Jeg jobber i DNB. Jeg kan ikke skrive private mailer fra DNB, sier han.

- Når en ser hva som kommer i ettertid, må en også spørre seg om det er vanlig kutyme i partiet å blande kortene sånn, sier Berg, som mener Bergstø bør ta sin hatt og gå.

- Det er opplagt at hun må gå. Og det er opplagt at SV må tenke seg nøye om om hvem som blir leder.

Vil ikke kommentere

Kirsti Bergstø (SV) ønsket ifølge departementets informasjonsavdeling ikke å kommentere saken lørdag 25. februar. Til NRK Finnmark svarte hun 13. januar slik på spørsmål om hvorfor hun valgte å signere e-posten som statssekretær:

«Det er en innstilling på mailen som gjør at dette har kommet opp. Men det er helt vanlig at politikere kommuniserer med medlemmer og lokallag på mail. Det er en veldig viktig del av demokratiet.»

Mer om

  1. Sosialistisk Venstreparti (SV)

Flere artikler

  1. - SV-Bergstø fikk for dårlige råd

  2. Lysbakkens statssekretær tvang gjennom pengene

  3. Interne dokumenter: Selvforsvarskurs brukes for å verve SU-medlemmer

  4. Disse sms-ene felte Lysbakken

  5. Lysbakken freder statssekretærene

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder