Far til Utøya-overlevende: Fryser når jeg hører tiltalen

OSLO TINGRETT (VG Nett) Anders Behring Breivik møtte ikke blikket til de pårørende eller sine ofre da tiltalen mot ham ble lest.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Datteren til Erik Sønstelie (49), Siri Marie (20) overlevde terrorangrepet på Utøya. Sammen med datteren har han skrevet boken «Jeg lever, pappa». I dag var far og datter til stede i retten da tiltalten mot Anders Behring Breivik ble lest opp.

Hvert eneste navn på de døde og mange av de sårede ble lest opp med en kort beskrivelse av de grusomme gjerningene massemorderen Anders Behring Breivik gjennomførte på Utøya.

- Det er vanskelig å forberede seg på noe sånt som dette, det er ikke lett. Jeg vet at mange har slitt med søvnen i natt, sier Erik Sønstelie til VGTV.

TERRORTILTALT: Anders Behring Breivik (33). Foto: NTB SCANPIX


- Jeg sitter og fryser når jeg hører tiltalen leses opp. Dette er en tiltalebeslutning som leses opp helt nøkternt, uten noen utbroderinger. Det tar en time. Da får man en følelse av dimensjonene i denne saken, sier Sønstelie.

VGTV: - Han ser ikke komfortabel ut

Gråt

I salen gråt mange av de pårørende.

Mens navnene på de drepte ble lest opp med detaljer om de grusomme gjerningene, så Anders Behring Breivik ned i notatene sine. I tidligere rettsmøter hadde Breivik smilt og sett på de tilstedeværende, men denne gangen møtte han ikke blikket til de overlevende og pårørende eller pressen.

- Jeg synes jeg aner en nervøsitet bak Breiviks maske. Jeg tror han er et menneske som kan falle langt når han først faller, sier Sønstelie.

FØLG DEKNINGEN AV RETTSSAKEN PÅ VG DIREKTE

- Blir sterkt

VGs krimekspert Øystein Milli tror formen under rettsmøtet gjør det sterkere for mange av de tilstedeværende.

- Formen på en rettssak gjør at det blir sterkt. Det er ingen store ord eller voldsomme fakter. Det er denne nøkterne, juridisk gjennomgangen som gjør at alvoret synker inn over alle i sal 250 og alle oss som følger dette. De ufattelige lidelsene går virkelig opp for alle, sier Milli.

Breivik: Jeg anerkjenner ikke retten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder