- Sognefjorden begynte å koke av Japan-jordskjelvet

VGTV: Se den unike videoen av naturkreftene

(VG Nett) Bølger på nesten to meter kom fra ingensteds i Sognefjorden etter Japan-jordskjelvet. - Bølgene kan bli meterhøye, sier geolog til VG Nett.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

- Vi satt inne på kjøkkenet og kikket på sjøen, og så plutselig at det var masse unormale bevegelser i fjorden. Egentlig var fjorden blikk stille, og det var heller ingen vind. Men ut av intet begynner sjøen «å koke». Etter hvert kom det også bølger, sier Leif Hus (48) til VG Nett.

Ifølge Sogn Avis har flere lesere, på fire ulike steder rundt fjorden, observert bølgene.

VGTV: Se de unike bildene her!

Har du sett eller filmet noe lignende? Kontakt VG Nett her!

Unike videobilder på VGTV

Han sier det heller ikke var noen båter som hadde passert i området i tiden før.

Leif Hus ble så overrasket over bølgene at han filmet seansen. VG Nett kan nå vise opptakene av de spektakulære bølgene i Sognefjorden.

Les også: To personer reddet fra katastroferuinene

- Jeg har aldri sett slike bølger før. Forskjellen i vannstanden ble i alle fall to meter med bølgene, og det var stor bevegelse i sjøen også, sier Leif Hus.

Bølgeforsker: Første gangen jeg ser dette slik

Hus sier han ikke opplevde situasjonen som dramatisk eller utrygg, til tross for naturkreftene som herjet i sjøen bare meter foran øynene hans.

Også bølgeforsker Carl Harbitz ved Norges Geotekniske Institutt (NGI) har fått meldinger om bølgeaktivitet i Sognefjorden.

- Det er første gangen jeg ser bølgene på denne måten. Det er ganske unikt og interessant, sier han.

- Trolig Japan-sammenheng

Harbitz sier det er grunn til å tro at bølgene er en direkte konsekvens av jordskjelvet som rystet Japan fredag morgen klokken 06.46 norsk tid med en styrke på 9,0.

- Vi mener det er gode grunner til å tro at dette fenomenet dreier seg om stående bølger eller seicher, som det heter på fagspråket, sier Carl Harbitz til VG Nett.

VGTV: Her svelger monstertsunamien alt på sin vei

Sammen med det uavhengige forskningsinstituttet NORSAR har NGI satt ned en gruppe som har undersøkt hva som skjedde da bølgene oppstod i Sognefjorden fredag.

Bølger forsterket av Japan-skjelvet

- De første grove beregningene som vi har gjort viser at det er mulig at svingningene etter jordskjelvbølgene kan matche med svingningene i fjorden, sier Harbitz.

Dersom svingningene har stemt overens, så vil bølgene og strømningene i fjorden bli kraftig forsterket av påvirkningen fra Japan-jordskjelvet, opplyser NGI til VG Nett.

Harbitz sier bølgene oppstår lokalt, men at det likevel er mulig at lignende bølger kan ha oppstått andre steder i Norge fredag morgen.

Observert flere ganger før

- Noen få steder vil bølgene oppstå, mens det ikke skjer noen forandringer andre steder. Det er flere forhold som er med på å avgjøre det, blant annet fjordens geometri og dybde, sier Carl Harbitz.

Ifølge Harbitz er det ikke første gang at det blir registrert stående bølger i Norge.

- Vi vet at dette også ble observert etter jordskjelvene i Lisboa i 1755 og i Tibet i 1960, sier bølgeforskeren.

- Bølgene kan bli flere meter høye

De mystiske bølgene kan ifølge Harbitz bli flere meter høye, men har historisk ikke gjort noen alvorlig skade.

VGTV i tsunami-ødeleggelsene: - Fullstendig kaos her

- At det fortsatt pågår kraftige etterskjelv kan føre til at slike bølger oppstår igjen. Det må nok et veldig kraftig skjelv til, men ingenting kan utelukkes, sier Harbitz.

Flere så bølgene i Sognefjorden

Ifølge Sogn Avis har en NORSAR-registrator målt ettervirkninger ved målestasjonen på Vangsåsen i Hedmark litt før klokken åtte på fredag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder