RØDSETH-SAKEN: Wenche Foss (i midten) sammen med Sveinung Rødseth og hans tidligere kone May Britt i en pause under et rettsmøte i Ålesund i 1997. Foto: Scanpix

Var drapsdømt - takker Wenche Foss for frikjennelsen

Stilte opp for drapsdømt ** Kjempet for de homofile ** Synliggjorde Downs syndrom

(VG Nett) Sveinung Rødseth tror han kan takke den engasjerte divaen for at han ble frikjent, 15 år etter at han først ble dømt for å ha drept sin egen datter.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

- Jeg vet ikke hvor jeg skal begynne, sier Rødseth da VG Nett ringer for å spørre om hva Wenche Foss har betydd for ham.

LES OGSÅ: Wenche Foss (93) er død

I 1982 ble han dømt til fengsel for å ha forårsaket sin fem måneder gamle datters død. 1997 fikk han saken gjenopptatt, og ble frifunnet. Mye takket være at den kjente skuespilleren engasjerte seg i saken, og blant annet tok initiativ til en underskriftskampanje, som samlet rundt 300.000 underskrifter, for at han skulle få saken sin vurdert på nytt.

- Det var jo veldig mange underskrifter. Jeg husker godt en episode fra når den kampanjen pågikk. Jeg var på fiskeri på Svalbard. En dag kom jeg inn i en butikk i Longyearbyen. Det første som møtte meg var en underskriftsliste for min sak. Ingen der visste at det var meg. Det var en utrolig følelse, sier Rødseth.

NEKROLOG: Stjernediva og medmenneske

Mislikte urettferdighet

Han beskriver filmdivaen som et veldig fint menneske, som var mye mer enn en diva.

- Alle tror gjerne at en person med et slikt liv har nykker, men hun var bare helt fantastisk. Rett frem, og liketil. Du merket det med en gang du startet å snakke med henne, forteller han.

VGTV FRA 2010: - Har akseptert at jeg skal dø

De to var blant annet hjemme hos hverandre på middag. Wenche Foss engasjerte seg i saken hans etter å ha lest en artikkel i ukebladet Hjemmet. Hun inviterte da på besøk, og Sveinung Rødseth fikk fortalt mer om saken sin.

Artikkelen fortsetter under bildet.

I RETTEN: Fra nest bakerste benk fulgte skuespilleren Wenche Foss spent med da Sveinung Rødseth forklarte seg for retten. Foto: Pål Hansen

- Det var nok først og fremst det hun oppfattet som urettferdighet i saken min hun reagerte på. At hun stilte opp slik hun gjorde var veldig avgjørende. Jeg ser ikke bort ifra at saken ikke ville ha blitt tatt opp igjen dersom hun ikke hadde klart å engasjere så mange folk, forteller Rødseth, som blant annet var invitert til feiring av hennes 80-årsdag.

- Jeg har ikke møtt henne siden den gang, men jeg sendte alltid blomster på bursdagen hennes.

Rødseth mottok nyheten om Wenche Foss' bortgang med sorg, selv om han visste at hun har vært syk i lengre tid.

LES OGSÅ: Får begravelse på statens regning

Sønn med Downs

Det var ikke bare Sveinung Rødseth som fikk oppleve Wenche Foss' engasjement og kjærlighet. Opp gjennom årene har hun aktivt vist sin støtte til en rekke enkeltpersoner og grupper. Foss var en høylytt forsvarer for de svake, syke og utstøtte i samfunnet.

Det sterke engasjementet åpenbaret seg for Wenche Foss da hun i 1954 fødte en sønn med Down syndrom. Gutten fikk kallenavnet Tommeliten, men døde da han var bare fire år gammel.

SEND DIN SISTE HILSEN

MOR: Wenche Foss med sine to sønner - Fabian og Tommeliten, en gang midt på 1950-tallet. Foto: Privat

Hun fikk blant annet mye av æren for etableringen av Solgården, et feriested for funksjonshemmede, i Spania i 1972. Foss har også skrevet bok om sitt engasjement for barn med Downs.

- Hennes engasjement betød veldig mye, sier leder for Norsk nettverk for Downs syndrom, Lars Erik Brustad til VG Nett.

HENNES LIV I BILDER

Gallionsfigur

Han peker på at et av deres største problem er de generelle holdningene i samfunnet.

- Vi strever blant annet med det nå med Arbeiderpartiets forslag om tidlig ultralyd, som er målrettet mot Downs syndrom. Slikt er med på å skape negative holdninger mot en stor gruppe. Wenche Foss stod frem ved en hver anledning med helt motsatt signal. At en person med slik status gjør det er viktig, sier Brustad, som sier de nå er veldig lei seg for hennes bortgang.

Han mener en gruppe som de med Downs syndrom trenger flere slike gallionsfigurer, folk som skaper oppmerksomhet og dermed også kunnskap.

- De fleste av oss vet veldig lite om Downs syndrom, inkludert meg selv før jeg for 12 år siden fikk en datter som selv hadde det. Vi trenger å synliggjøre at også de har muligheter. At også de kan jobbe i helt vanlige bedrifter. Jo flere som Wenche Foss, jo bedre.

LYDBILDESERIE: Se skapelsen av hennes statue

- Ikon for kreftsaken

BLOMSTER: Allerede kort tid etter at hennes bortgang ble gjort kjent hadde de første blomstene blitt lagt ned ved statuen av Wenche Foss utenfor Nationalteatret i Oslo. Foto: Scanpix

Kreftforeningen er en annen forening som hyller Wenche Foss. De vil huske henne som en særdeles uredd kvinne som åpent snakket om tabubelagt sykdom mens nesten alle andre tiet.

- Hun vil bestandig være som et ikon og bli husket i forbindelse med kreftsaken, fordi hun var uredd og åpen. Hun snakket om kreft generelt og brystkreft spesielt, sier leder i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel, til NTB.

VGTV: Snakket om døden med Toralv Maurstad

Wenche Foss fikk brystkreft i 1971 og måtte fjerne det ene brystet, men ble helt frisk igjen. Hun valgte å være åpen om sykdommen i en tid da kreft var et ikke-ord, og brystkreft helt utenkelig å snakke om for mange.

- Det gjorde en veldig stor forskjell for mange at hun sto fram, og at hun fortsatte å støtte kreftsaken i alle år, sier Ryel.

Raste i TV-debatt

Også de homofile har nytt godt av hennes brennende engasjement. I en debatt i TV 2-programmet «Tabloid» i 2006 tordnet hun mot Oslos biskop Ole Christian Kvarme, som hadde utaltt at homofile burde søke psykologisk hjelp for sine «lidelser».

- Da jeg leste om dette utspillet fikk jeg feber - høy feber. Det er synd du ikke er her i dag, Kvarme, så kunne vi ha snakket direkte til deg. Du som biskop, du bør stå frem. Du sa jo en gang at vi skal elske alle! Du burde skamme deg, lød divaens klare beskjed.

LES OGSÅ: - Derfor var hun en diva

Bård Nylund er leder i LLH, Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner. Han tror mange homofile og lesbiske i dag er oppriktig lei seg.

- Det føltes nesten som om vi kjente henne. Jeg husker jeg møtte henne på gaten en gang, uten noensinne å ha snakket med henne. Likevel sa jeg hei, fordi det føltes naturlig, sier Nylund ti VG Nett.

Artikkelen fortsetter under bildet.

STØTTESPILLER FOR HOMOFILE: I 2000 skapte det stor strid at den homofilt samboende Jens Torstein Olsen ble innsatt som prest i Majorstuen kirke. Her blir Olsen gratulert av Wenche Foss etter sin første gudstjenesten. Foto: Scanpix

Ektefølt

Han ser på Wenche Foss som en av de mest tydelige og kjente støttespillerne de har hatt.

- Hun hadde et ektefølt engasjement for oss og kampen for våre rettigheter. Hun kjempet for vår livskvalitet. Det er utrolig viktig å ha en som er med på å skape et rausere samfunn.

LES OGSÅ: Kjendisvenner i sorg

For sin sterke stemme for de svake i samfunnet har Foss blitt hedret en rekke ganger, og også blitt tildelt priser.

Wenche Foss ble 93 år gammel. Hennes sønn, Oslo-ordfører Fabian Stang, sier via sin pressekontakt at hans mors siste ønske var at hilsener til hennes minne gis til noen som sjelden får en blomst.

Det sier det meste om hennes engasjement.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder