MULIG UTBRUDD: Ifølge smittevernoverlegen ved Oslo kommune har det vært et mulig utbrudd av svineinfluensa på Sagene skole mandag. Foto: Arkivfoto: Scanpix

Influensabølge herjer Oslo: Fire mulige nye svineinfluensa-smittede i Oslo-skolene

(VG Nett)Smittevernoverlegen i Oslo melder om flere nye mulige utbrudd av svineinfluensa i Oslo, samtidig som at Folkehelseinstituttet kjemper en kamp mot klokken for å vaksinere risikogruppene.

  • Lars Akerhaug
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

- Vi fikk beskjed om fire nye skoler i dag, det er mange nye tilfeller. Det kan være enda mer, sier smittevernoverlege Tore W. Steen i Oslo kommune til VG Nett.

Lørdag meldte Folkehelseinstituttet om en økning av sannsynlige smittetilfeller ved Oslo-skolene fra 2 til 44 og varslet at dette kan være starten på en ny influensabølge. Nå melder altså smittevernoverlegen om enda fire mulige tilfeller.

- Vi er ikke hundre prosent sikre på at det er svineinfluensa. Jeg vet at det er mye fravær på Sagene skole, der skulle det bli tatt prøver på et par av de som er syke, sier Steen.

Les også:Dette bør du vite om svineinfluensa

Folkehelseinstituttet opplyste søndag kveld at det nå er livsviktig å få influensavaksinen ut til flest mulig før den neste bølgen er ventet å slå inn for fullt.

- Jeg vet også at legevakten har hatt ganske mye, så det ser ut som det er i gang, sier Steen.

Les også:Vurderer om alle skal oppfordres til å ta vaksine

Krysser fingrene

Nå krysser smittevernoverlegen fingrene for at Oslo blir tildelt nok vaksiner:

- Vi vet jo enda ikke hvor mye vi får. Vi har ikke fått noe eksakt antall.

- MANGE KAN HA HATT DET: - Tester har vist at mange tilsynelatende friske var smittet av svineinfluensa, sier overlege Bjørn Iversen fra Folkehelseinstituttet (FHI) Foto: Scanpix

Smittevernoverlegen tror rundt 10-12 prosent av befolkningen kan tilhøre de såkalte «risikogruppene» som kan bli rammet av viruset, som for de fleste bare fortoner seg som en lett influensa.

- Det er kanskje 60.000 mennesker i Oslo.

Les også:Mann døde av svineinfluensa i Bergen

Vurderer vaksine for alle

Folkehelseinstituttet vil i løpet av denne uken ta standpunkt til om de skal anbefale alle å ta influensavaksinen.

Overlege Bjørn Iversen i Folkehelseinstituttet opplyser dette til NTB etter at H1N1-viruset har forårsaket det sjuende dødsfallet her i landet. En tidligere frisk mann i 50-årene døde lørdag av svineinfluensa på Haukeland sykehus i Bergen.

- Dette er et virus med to ansikter. De aller fleste får en mild sykdom, men for noen får sykdommen et stormende forløp og blir veldig alvorlig. Derfor vurderer vi nå om vi skal anbefale alle å vaksinere seg, sier Iversen.

SVINEINFLUENSAVIRUS: Dette bildet tatt gjennom mikroskop viser svineinfluensaviruset. Foto: AFP

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder