ANKOM UTVIKA: Rundt klokken 18.00 22. juli 2011 var Delta-troppen nedom campingplassen i Utvika. De snudde umiddelbart og kjørte videre til Storøya som var det avtalte møtestedet med Nordre Buskerud politidistrikt. Foto: Privat

Derfor havnet politiet 3,6 km unna Utøya

(VG Nett) Ifølge VGs opplysninger vil 22.juli-kommisjonen komme med flengende kritikk av beredskapstroppen og Nordre Buskerud politidistrikt, for valgene som ble tatt på Storøya like over klokken 17.00, den 22.juli i fjor.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Valget av Storøya kan ha forsinket politiaksjonen med opptil 16 minutter, ifølge Nordre Buskerud politidistrikts egen hypotese.

I dette tidsrommet ble 19 mennesker drept av Anders Behring Breivik på Utøya.

Tidspunktet 17.57 er sentralt for kommisjonen:

Beredskapstroppen, eller Delta internt, er da ved Sollihøgda og har hele veien fra Oslo forsøkt å få kontakt med Nordre Buskerud politidistrikt som skal utpeke oppmøtested.

Den lokale aksjonslederen, Hans Mattis Hamborg, har fire minutter tidligere sagt på sambandet at alle skal møtes på «Utøya kai, landsiden». Nå befinner han seg ved Vanførehjemmet i Steinsfjorden, hvor han sammen med politiets båtfører er i ferd med å sjøsette den røde politibåten.

Den første patruljen fra Nordre Buskerud politidistrikt, Papa 30, har vært på plass ved «Utøya kaia, landsiden» i seks minutter. Derfra er det kun 650 meter over vannet til øya.

Måtte bruke mobilen

Hamborg har selv tjenestegjort i Delta i fem år, og kjenner igjen stemmen til en av eks-kollegaene da han ved en tilfeldighet bryter inn på det lokale sambandet.

- Ring meg på «privaten», er den korte meldingen tilbake.

På grunn av dårlig samband i området velger aksjonslederen å gjøre avtaler med Delta på mobilen fremfor felleskanalen. Det gjør at bare de to hører hva som blir sagt. I mobilsamtalen får Delta 36 beskjed om at oppmøtested er «Utøya kai, landsiden» hvor Papa 30 allerede på plass.

Hamborg har aksjonsplanen klar: Han ville ha seks tjenestemenn i den første båten over til Utøya. De som får være med er de som kommer til kaia først.

På samme tidspunkt forsøker også bil nummer to i følget fra Oslo, Delta 35, å få kontakt med Nordre Buskerud politidistrikt for å få opplyst oppmøtested. Den gamle telefonsentralen på Hønefoss har bare to linjer inn og stor pågang med nødsamtaler fra Utøya.

GJORDE UNDERSØKELSER: Medlemmene av 22. julikommisjonen var 11. oktober i fjor på Utøya for å gjøre sine undersøkelser. Mandag kommer deres rapport på politiets arbeid under terrorangrepene. Foto: Nils Bjåland / VG


Sendte samboeren

En av Delta 35-tjenestemennene bor selv på Hønefoss og ber samboeren hjemme om å kjøre ned til politistasjonen for å oppsøke operasjonslederen fysisk.

Samtidig på AUF-leiren: Anders Behring Breivik har skutt og drept 50 mennesker. Nå er han på vei fra Kjærlighetsstien via Sydspissen til Stoltenberget og Bolsjevika for å ta flere liv.

Klokken 17.57 ringer operasjonslederen ved Nordre Buskerud politidistrikt til Delta 35. Dette er første gang «Storøya» nevnes.

Tjenestemannen hos Delta 35 spør om det er båter tilgjengelig slik at de kan komme seg rett ut. Operasjonslederen spør om de er på vei i helikopter. Delta svarer at de kommer i biler. Operasjonslederen spør da om de kom til å kjøre ned på kaia.

- Kaia ut mot golfbanen? spør Delta-tjenestemannen, som er litt kjent i området og vet at det er en brygge der.

Operasjonslederen bekrefter i kaoset at det er kaia ut mot golfbanen til tross for at aksjonsleder Hamborg hadde pekt ut «Utøya kai, landsiden». Golfbanen ligger på Storøya - tre kilometer lenger unna.

- Hva skjedde?

- Vi kan ikke krype inn i to hoder, så vi kan ikke gi deg noe 100 prosent svar, men det er i løpet av denne samtalen at oppmøtested endrer seg, forteller politimester Sissel Hammer.

- Oppstår det en misforståelse?

- Jeg synes det er feil å kalle det en misforståelse. Brygga ved golfbanen fremstår helt åpenbart som et godt forslag. Det tar operasjonsleder til seg og sier: Det er der, sier politioverbetjent Tore Lien som ledet det lokale evalueringsutvalget.

- Er det Delta som foreslår golfbanen?

- De spør vel mer etter hvor oppmøtested er - og de spør om det er ved golfbanen. Det er vel kanskje det spørsmålet som blir til et godt forslag for operasjonsleder, sier Lien, og innrømmer: - Vi har ikke noe godt svar.

STORØYA: Stedet hvor den røde politibåten ble satt ut med mannskaper fra beredskapstroppen og Nordre Buskerud politidistrikt. Foto: JØRGEN BRAASTAD / VG


Kjørte feil

Evalueringsutvalget har blant annet satt operasjonslederens endring av oppmøtested i sammenheng med en sambandsmelding fra første patrulje på stedet to minutter tidligere. De melder at det er fri sikt til øya og at de derfor må møtes oppe på veien ved avkjørselen til kaia.

Til tross for at oppmøtested endres av operasjonsleder er det mange som ikke vet. Aksjonsleder er på vei mot oppmøtestedet han pekte ut. Det samme er Delta 36 og innsatsleder Håvard Gåsbakk.

Delta 36 kjører imidlertid feil, og på vei opp fra Utvika camping møter de resten av Delta-følget og legger seg på hjul mot Storøya. Gåsbakk møter de samme bilene på fylkesveien Etter å ha spurt på sambandet hvor de er på vei, snur også han. Hamborg oppdager blålysene på Storøya da han og båtføreren kommer i politibåten.

- Vi ble overrasket over at de var der, opplyste Hamborg i forbindelse med politiets interne evaluering.

Nordre Buskerud politidistrikt mener dårlig samband påvirket mulighetene for å utøve «kommando og kontroll», som det heter på fagspråket.

- Det var dårlig dekning og sambandet var sprengt. Mobilene ble tatt i bruk fordi det var behov for kontakt. Det blir veldig eksklusivt siden det er én-til-én kommunikasjon. Det er ingen ideell løsning, sier Hammer.

VG har fått opplyst at ingen av polititjenestemennene som deltok i aksjonen ønsker å uttale seg.

Les også

 1. Politidirektøren: - Jeg regner med kritikk

  (VG Nett) Politidirektøren er forberedt på at 22. juli-kommisjonen vil kritisere politiets båtvalg.
 2. Beveget Delta-sjef hyllet MS «Thorbjørn»-kapteinen

  OSLO TINGRETT (VG Nett)Politiførstebetjent Terje Klevengen skalv i stemmen da han beskrev synet som møtte dem på Utøya.
 3. Politiets 22. juli- rapport slaktes

  (VG Nett) Sønderland-utvalgets evaluering av 22. juli har klare svakheter og mangler på to vesentlige punkter.
 4. Forventer debatt om katastrofeberedskap etter 22. juli

  Etter evalueringen av politiets innsats 22. juli, mener forbundsleder Arne Johannessen at det viktigste er å diskutere…
 5. Politimester: - Vi har ikke noe å skjule

  (VG NETT) Politimester Torodd Weiding i Asker og Bærum innrømmer at det var uheldig at lydloggen fra 22.
 6. Regjeringen krever ny Utøya-granskning av politiet

  (VG Nett) Justisminister Grete Faremo mener granskningen ikke har vært god nok og har bedt om en ny rapport om politiets…
 7. Politiets lydlogg fra 22. juli er slettet

  Politiet i Asker og Bærum har slettet lydloggen fra 22. juli. Derfor kan ikke 22.
 8. Fryktet politiet skulle drukne

  UTVIKA CAMPING (VG) Bjørn Juvet (44) var den første som overleverte båten sin til politiet som havarerte midtfjords…
 9. Nå kan politiet rykke ut med redningshelikopter

  (VG Nett) Her kommer bevæpnede soldater flyveien inn i en skarp situasjon.
 10. - Ville ikke dra til Utøya med færre enn seks mann

  OSLO TINGRETT (VG Nett) Hans Mattis Hamborg (36), som ledet aksjonen fra Nordre Buskerud politidistrikt, forteller at…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder