ENIGE: Både Jens Stoltenberg og Helga Pedersen sier de ønsket at Pedersen skulle bli ny parlamentarisk leder. Foto: Scanpix

Helga Pedersen: - Fiskeridepartementet legges ikke ned

(VG Nett) Helga Pedersen tilbakeviser spekulasjonene om at hun blir den siste fiskeri- og kystministeren.

Elisabeth Breien Ellingsen
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Arbeiderpartiets stortingsgruppe valgte onsdag fiskeriminister Helga Pedersen til ny parlamentarisk leder etter Hill-Marta Solberg. Fredag får hun avskjed hos Kongen i statsråd, og en settestatsråd tar over departementet inntil den nye regjeringen er klar.

Les også:Dag Terje Andersen blir stortingspresident

Flere medier har de siste dagene spekulert på om fiskeriministeren kommer til å forsvinne når Pedersen trer ut av regjeringen. Det tilbakeviser Pedersen.

- Disse spekulasjonene har ingen rot i virkeligheten, sier Pedersen til VG Nett.

På pressekonferansen svarte hun kontant nei på spørsmålet om hun blir den siste fiskeriministeren. Statsminister Jens Stoltenberg ville ikke kommentere spørsmålet, men smilte litt da han hørte det klare svaret fra Helga Pedersen som satt ved siden av ham.

- Fiskeri- og oppdrettsnæringen er en av våre viktigste næringer. Det er svært viktig for folk langs kysten vår, og det er viktig at det har et sterkt fokus i regjeringen, sier Pedersen til VG Nett.

Ville forlate regjeringen

Hun sier hun selv ønsket å forlate regjeringen for å bli parlamentarisk leder.

- Etter valget ga jeg veldig tidlig uttrykk for at parlamentarisk leder var mitt førstevalg, sier Helga Pedersen.

- Hvorfor ville du det?

- Jeg har veldig lyst til å jobbe med bredden. Å jobbe med alle de viktige beslutningene, og legge til rette for arbeidet i Stortinget, sier hun til VG Nett.

Statsminister Jens Stoltenberg bekrefter at Pedersen hadde et ønske om å bli stortingsgruppens leder. Han hadde det samme ønsket.

- Jeg har ønsket at hun skulle til Stortinget. Det er viktig at vi er tunge på Youngstorget, med Raymond Johansen, i regjering og i Stortinget, sier Stoltenberg.

Ingen degradering

Han avviser at skiftet innebærer en degradering av Nord-Norges innflytelse.

- Det å være parlamentarisk leder i Arbeiderpartiet er en viktigere stilling enn hvilken som helst statsrådspost, sier statsministeren.

- Helga Pedersen er den første med samisk bakgrunn som blir leder av Aps gruppe. Det er helt feil å si at Nord-Norge blir svekket, sier han.

Han påpeker at det er en tradisjon i partiet at nestlederen er parlamentarisk leder.

- Helga Pedersen har ikke møtt på Stortinget før, men hun har jobbet tett med Stortinget i denne perioden. Da Jagland ble parlamentarisk leder i 1993 hadde heller ikke han sittet på Stortinget før, sier han.

Godt humør

Stoltenberg er sikker på at Helga Pedersen vil gjøre en god jobb.

- Jeg kjenner henne godt. Hun er handlekraftig, har godt humør og er flink med mennesker. Dessuten er hun langt nordfra, mens andre er langt sørfra, sier Stoltenberg og titter på Dag Terje Andersen, som blir ny stortingspresident.

Helga Pedersen (36) ble valgt inn på Stortinget fra Finnmark ved valget i september. Hun er nestleder i partiet, og har vært fiskeriminister siden oktober 2005. Når hun overtar som parlamentarisk leder, må hun gå av som fiskeriminister. Hun vil etter alt å dømme få avskjed i nåde i statsråd førstkommende fredag.

I tillegg til parlamentarisk leder valgte gruppa tidligere partisekretær og nyvalgt representant fra Buskerud, Martin Kolberg, til parlamentarisk nestleder.

Med seg i stortingsgruppas arbeidsutvalg får de Gunn Olsen fra Telemark og Arild Stokkan-Grande fra Nord-Trøndelag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder