BLE GRANSKET: De to psykiaterne som vurderte Gerd-Liv Valla får nå kritikk. Foto: Geir Olsen/VG

BLE GRANSKET: De to psykiaterne som vurderte Gerd-Liv Valla får nå kritikk. Foto: Geir Olsen/VG

Psykiatere får refs for Valla-vurdering

De to psykiaterne som vurderte tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla i forbindelse med Yssen-saken, får refs fra Rådet for legeetikk. De mener at Valla ikke var godt nok informert om at hun ble utsatt for en psykiatrisk gransking.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Det var i forbindelse med den interne granskningen, det såkalte Fougner-utvalget, at de to psykiaterne Lars Weisæth og Odd Hellesøy fikk i oppdrag å utføre en gransking av både Gerd-Liv Valla og Ingunn Yssen, skriver Aftenposten.

Psykiaterne konkluderte blant annet med at Valla manglet empati og var preget av underliggende utrygghet.

Gerd-Liv Valla klaget saken inn for Rådet for legeetikk for to år siden, og får nå medhold. Rådet mener at det var kritikkverdig at de to psykiaterne overhodet utførte en gransking av Valla og Yssen.

Rådet reagerer på at de kom med personlighetsbeskrivelser som ligger nær psykiatriske diagnoser og at Valla ikke ga samtykke da hun ble utsatt for en gransking.

- Den beste julegaven jeg kan få er at disse to får kritikk fra sine egne, sier Valla til Aftenposten. Hun føler kritikken fra etikkrådet som en oppreisning.

Weisæth og Hellesøy er overrasket over kritikken og benekter totalt at de har foretatt noen medisinsk vurdering av Valla. De sier til avisen at den eneste personen de har utredet og diagnostisert er Ingunn Yssen.

I en felles e-post til avisen peker de på at Rådet for legeetikk ikke har lest rapporten som danner hovedgrunnlaget for rådets vurdering og tiltak ettersom LO har nektet å utlevere den.

Også lederen i Norsk Psykiatrisk Forening har rettet sterk kritikk mot de to psykiaterne.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder