I HARD VÆR: Frps nestformann Per Sandberg har fått hard medfart etter at han gikk på talerstolen i Stortinget, etter å ha drukket en øl og tre akevitt. Hans danske kollegaer ler av den norske alkoholdebatten. Foto: Stortinget

- Uheldig signal fra Sandberg

Krever alkohol-svar fra Frp

(VG Nett) Frp-nestformann Per Sandberg sender ut et veldig uheldig signal når han går på Stortingets talerstol etter å ha drukket alkohol, mener avholdsorganisasjonen Juvente.

Camilla Ryste
ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

- Alkohol har ingen ting med arbeidslivet å gjøre. Det bør være en alkoholfri sone, sier Odrun Bergland, leder i Juvente til VG Nett.

Nestformann i Frp, Per Sandberg, innrømmer overfor VG at han hadde drukket en øl og tre akevitt på en juleavslutning før han gikk på talerstolen i Stortinget tirsdag kveld.

Juvente mener Sandberg sender ut et veldig uheldig signal.

- Når personer i så fremskutte posisjoner mener de kan tillate seg å drikke før de går på jobb, sender de et uheldig signal til vanlige arbeidsfolk, sier Bergland.

Trakk seg fra avtale

Hun mener det er svært upassende at stortingspolitikere drikker alkohol og så går på jobb.

- Jeg håper stortingspolitikerne tar det ansvaret de har på alvor. De er blitt valgt til å styre landet vårt. Jeg vil ikke ha stortingspolitikere som er beruset på jobben, og det tror jeg heller ikke det norske folk vil, sier Bergland.

Direktør Halvor Kjølstad i AKAN (Arbeidslivets kompetansesenter for rus og avhengighetsproblematikk) er ening i at signaleffekten er uheldig.

- Det er uheldig når personer i fremskutte samfunnsposisjoner bryter normer. Signaleffekten de sender ut er sterkere på grunn av deres posisjon, sier han.

Per Sandberg sa til VG Nett i formiddag at han vurderer sitt politiske liv etter oppslagene om at han drakk alkohol før han gikk på talerstolen.

- Når du får den type oppslag, kan en angre på en masse ting, også at en i det hele tatt begynte med politikk. Dette har tatt helt av, sier Sandberg

Trakk seg fra intervju

Senere på dagen har Sandberg trukket seg fra flere intervjuavtaler, blant annet en avtale med VG TV. Fremskrittspartiet varsler at Siv Jensen vil holde en pressekonferanse senere i dag der hun vil kommentere saken.

- Frp burde gå ut og si hva de mener om alkohol i arbeidslivet. Når det gjelder Sandberg bør han gå i seg selv og tenke gjennom det han har gjort og det at han er et forbilde i samfunnet. Så får han gjøre opp saken med sin egen samvittighet, sier Bergland.

Får kritikk

Både stortingspresident Thorbjørn Jagland (Ap) og lagtingspresident i Stortinget, Inge Lønning (H) kritiserer Sandberg.

- Det å ha promille på Stortingets talerstol er sånt man ikke gjør. Det har å gjøre med både respekten for Stortingets talerstol og seg selv, sier Jagland.

Visepresident og tidligere Frp-formann Carl I. Hagen forsvarer derimot nestformannen fordi han mener han ikke var synlig beruset.

- Dette er politiske motstandere og gribbene i Verdens Gang som ikke skyr noen midler for å ramme Fremskrittspartiet, sier Hagen til Dagbladet.no.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder