Frp-topper unngår helsekø

Publisert:

Del saken på:

Lenken er kopiert
INNENRIKS

Frp unnlot å oppgi ordningen til Stortingets presidentskap

Norske skattebetalere betaler rundt 200 000 kroner årlig for at Frps stortingspolitikere og rådgivere skal slippe å stå i de offentlige helsekøene de selv er medansvarlige for.

Frps stortingsgruppe bruker skattebetalernes penger, som ifølge regelverket skal gå til «stortingsrelevant arbeid», på å kjøpe seg fri fra kø.

De 38 stortingsrepresentantene og 27 ansatte i Frps stortingsgruppe er omfattet av en privat helseforsikringsavtale i Storebrand. Frp opplyser om at forsikringen koster rundt 3000 kroner per person i året.

Dermed bruker stortingsgruppen årlig rundt 200000 kroner av det offentlige tilskuddet de får fra Stortinget, på forsikringsordningen.

Omfattende avtale

I fjor fikk Fremskrittsparti-gruppen ca. 17 millioner i tilskudd fra Stortinget. Ingen av de andre partiene på Stortinget betaler for at politikerne skal slippe unna helsekøene.

Frp-politikerne får med forsikringen behandling innen 28 dager på private sykehus i Norge, eller på et av rundt 50 samarbeidssykehus i Sverige, Danmark, Finland, Tyskland, England eller Frankrike.

Forsikringen omfatter kreft, operasjoner, dagkirurgi, transplantasjoner og undersøkelse hos spesialist. Også behandling hos fysioterapeut og kiropraktor blir dekket.

I forrige stortingsperiode samarbeidet Frp med Bondevik-regjeringen om tre av fire statsbudsjett. Lederen i Stortingets helse- og omsorgskomité, Harald T. Nesvik (Frp), mener ikke at det er problematisk at Frp bruker skattekroner på privat forsikring til seg selv.

- Vi er det eneste partiet som forsøker å gjøre noe med helsekøene, sier Nesvik til VG.

- Men hvorfor skal skattebetalerne betale for at Frp-politikere skal slippe å stå i køene?

- Jeg skjønner ikke at du kan linke disse tingene. Det er da en rekke bedrifter som har helseforsikring. Det er en helt vanlig forsikringsordning som alle kan inngå.

- I vanlige bedrifter er det ikke skattebetalerne som finansierer forsikringen?

- Dette er midler partiet har fått tildelt og som vi bruker i henhold til et reglement, sier Nesvik.

Må redegjøre

Stortingets presidentskap har bedt om en skriftlig redegjørelse for hvilke skattepliktige ytelser stortingsgruppene gir representantene.

Til tross for at helseforsikringen Frps stortingsgruppe har, er skattepliktig, unnlot Frp å informere presidentskapet om ordningen.

- I ettertid ser vi at det her kan være forskjellige vurderinger, og har for ordens skyld meddelt dette til Presidentskapet i eget brev, skriver sekretariatsleder i Frp Geir Mo i en e-post.

Olav Gunnar Ballo (SV) er ikke i tvil om at det er i strid med Stortingets regelverk å bruke pengene på helseforsikring.

- Ordningen bør meldes til presidentskapet, sier Ballo.

Geir Mo hevder at den private forsikringsavtalen betalt med skattebetalernes penger sparer det offentlige for utgifter. VG fikk ikke kontakt med Frp-formann Siv Jensen om saken i går.

Denne artikkelen handler om