DRASTISK TIL VERKS: Per Sandberg sier det aldri var meningen at mennesker skulle sette livet på spill for å søke asyl i Europa. Foto: Frode Hansen , VG

Frp-nestleder vil la flyktninger søke asyl fra egen verdensdel

Per Sandberg vil opprette regionale flyktningleirer rundt om i verden slik at mennesker på flukt kan søke asyl fra disse.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Per Sandberg, første nestleder i Fremskrittspartiet, sier til Dagbladet at han vil gå drastisk til verks for å stoppe flyktningstrømmen til Europa.

– Vi skal fortsatt ta imot dem som har rett til asyl. Men de skal først søke i regionale leire, og etter at søknaden er behandlet kan de komme til nye land som flyktninger, sier han.

Sandberg mener en ny asylordning vil sette en stopper for menneskesmuglere, som i dag tjener millioner på flyktningene. Han vil i tillegg gå tilbake til den opprinnelige flyktningkonvensjonen fra 1951.

– Da var det slik at bare europeere kunne søke asyl innenfor Europa. Det betyr at tilleggskonvensjonen fra 1967 – som gir en universell åpning til å søke asyl, må sies opp, mener han.

Les også: Flyktninger nekter å forlate tog i Rødbyhavn

Høyre uenige med Sandberg

– Samtidig må de rike landene i Europa ta et langt større økonomisk ansvar. De regionale flyktningleirene må drives av FN og være plassert i trygge områder, sier Frp-nestlederen.

– Asylinstituttet ble laget som et verktøy for å håndtere europeiske flyktninger etter 2. verdenskrig, i de europeiske nærområdene. Det var aldri meningen at mennesker skulle sette livet på spill for å søke asyl i Europa.

Har du lest? Siv refser Carl I. Hagen for flyktning-utspill

Frps regjeringspartner Høyre sier blankt nei til forslaget som de omtaler som å «fjerne asylinstituttet».

– Dette er ikke i tråd med regjeringens politikk. Å fjerne asylinstituttet er ikke svaret på dagens flyktningkrise, sier Ingjerd Schou (H) i Stortingets kommunal- og forvaltningskomité til Dagbladet.

– Det vi trenger nå, er en samordnet europeisk innsats, sier hun.

Ønsker du å bidra? Slik kan du hjelpe flyktningeneKommersielt samarbeid: Rabattkoder