ILA FENGSEL: Ander Behring Breivik sitter her i Ila fengsel. Han har fått en rekke brev, ett av dem fra en av de andre fangene i fengselet. Foto: Espen Braata

Dobbeltdrapsmann skrev brev til Breivik

Anders Behring Breivik (33) holdes fullstendig isolert fra andre fanger på Ila - men det hindret ikke en dobbeltdrapsmann (70) ved anstalten fra å skrive et brev til massemorderen.

 • Marianne Vikås
 • Dennis Ravndal
 • Gordon Andersen
 • Jarle Grivi Brenna
 • Morten S. Hopperstad

Artikkelen er over åtte år gammel

- Jeg sendte brevet av menneskelige hensyn og spurte om han var interessert i å høre om livet på Ila gjennom en fanges øyne, sier 70-åringen til VG.

Dobbeltdrapsmannen ønsker ikke å kommentere inntrykket han har av Breivik gjennom media eller tanker han har rundt massemorderens terrorhandlinger.

Den 70 år gamle fangen sendte en håndskrevet A4-side fra cellen sin i hovedbygningen på Ila for halvannen uke siden.

Selv om alle rettslige restriksjoner er opphevet, har fengselet egne hjemler for å kontrollere hvem massemorderen kommuniserer med - fordi han sitter på avdeling for særlig høy sikkerhet.

Kontrollerer alt

Ila fengsel bedriver ingen sensur, men fengselsbetjenter undersøker at innholdet ikke kan få konsekvenser for ro og orden gjennom nye straffbare handlinger.

- Vi kontrollerer alt som skal inn til Breivik, og vi gjør vurderinger av sikkerhetsmessige årsaker. Vi driver ingen sensur, sier fengselsdirektør Knut Bjarkeid til VG.

Innholdet i brevet fra dobbeltdrapsmannen skal imidlertid ikke ha vært av en slik karakter. Ifølge dobbeltdrapsmannen, var deler av brevet et forsøk på å få Breivik til å holde motivasjonen oppe på sine isolerte celler.

- Det var et kort brev. Vi må ikke glemme at han er et menneske, og jeg vil fortelle ham om alle de gode mulighetene på Ila. Vi har kun støtte fra systemet og hverandre, sier 70-åringen.

Dobbeltdrapsmannen har foreløpig ikke fått svar fra massemorderen.

- Det eneste vi vet om ham er det som kommer frem i media, og det hender vi ser den hvite transportbilen som frakter ham til og fra fengselet. Fengselet er ellers veldig taushetsbelagt, så det er ikke mye vi hører, sier han.

- Håper du Breivik svarer?

- Jeg håper ingenting. Det var en utstrakt hånd, svarer dobbeltdrapsmannen.

Det er kjent fra tidligere at massemorderen har svart på flere brev fra meningsfeller og at han brevveksler med moren - som den eneste i hans familie eller vennekrets som har fått brev fra ham.

I tillegg skal Breivik ha fått flere brev fra meningsfeller, beundrere og personer som ønsker å frelse ham - noe som ikke er enestående for massemorderen, får VG opplyst.

Sentralbordet ved Ila fengsel skal også ha mottatt en rekke telefonsamtaler fra en kvinne som hevder hun er gift med massemorderen.

VG har tidligere skrevet om hvordan massemorderen har latt seg inspirere av al-Qaidas manual for hvordan man skal opptre i fangenskap.

Kjent strategi

I manifestet beskriver Breivik hvordan man må bruke tiden i fengsel til å skape en organisasjon og rekruttere medfanger til «saken».

Dette er en kjent strategi for al-Qaida i flere deler av verden.

- Fengselet spiller en viktig rolle for ham i manifestet. Det er en aktiv arena hvor nye tilhengere eventuelt kan rekrutteres. Han tenker seg kanskje et fellesskap i fengselet, men det jo ikke sikkert det blir slik at han får så mye kontakt med andre innsatte, sier forsker Franck Orban til VG.

Fengselet slår imidlertid hardt ned på forsøk på relasjonsbygging, og de har innført et absolutt forbud mot at enkeltansatte skal møte Breivik.

Mer om

 1. Anders Behring Breivik

Flere artikler

 1. Ila fengsel har inndratt Breivik-manifest fra innsatt

 2. Breiviks egne ord fra fengselscellen

 3. Breivik brevveksler med moren

 4. Breivik følger al-Qaida-manualer i fengselet

 5. Breivik skuffet over at moren ikke var stolt av ham

Fra andre aviser

 1. Dobbeltdrapsmann skrev til Breivik

  Bergens Tidende
 2. Drapsmann sendte brev til Breivik

  Aftenposten
 3. Blattmann vil ta pc-en fra Breivik

  Fædrelandsvennen
 4. Barn sender brev til Behring Breivik

  Aftenposten
 5. Nei til nettverksbygging fra cellen

  Aftenposten
 6. Ila-direktør: - Vi må være fleksible

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder