KRIGSHELTER: Gunnar Sønsteby mener at Trond André Bolle bør få Krigskorset. Foto: Scanpix/Forsvaret

Gunnar Sønsteby: - Trond André Bolle fortjener medaljen

(VG Nett) Krigshelten Gunnar Sønsteby (92) mener at avdøde Trond André Bolle (41) må få krigskorset.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

- Trond Bolle har i høyeste grad gjort seg fortjent til medaljen. Jeg har hørt masse om ham og håper det går i orden, sier Norges høyest dekorerte krigshelt Gunnar Sønsteby (92).

Sønsteby fikk Krigskorset i 1946 og er den eneste som har en medalje med tre sverd. Krigsveteranen, som er kjent under navn som Kjakan og Nr. 24, mener at marinejegeren Trond André Bolle bør få krigskorset post mortem.

VGTV:Sønsteby: - Bare trist

- Fenomenal soldat

Bolle og tre andre norske soldater mistet livet da en veibombe gikk av ved byen Almar 30 kilometer fra den norske leieren i Meymaneh i Afghanistan søndag. Ikke siden andre verdenskrig har så mange norske soldater omkommet på en gang i strid.

Allerede i 2005, etter å ha deltatt i operasjoner i Afghanistan, ble Bolle innstilt til Krigskorset med sverd.

- Bolle var en fenomenal soldat og person som har utført mange bragder i Norges tjeneste. Trond burde definitivt vært tildelt Krigskorset med sverd for lenge siden. Om noen skulle hatt det, så var det han, sier Ombudsmannen for Forsvaret, Kjell Arne Bratli.

Bolle ble 41 år og har en lang karriere bak seg i Forsvaret siden han passerte opptaket til marinejegerekommandoen i 1990.

PROTOKOLL:Send din siste hilsen til de fire norske soldatene

- Bare trist

Sønsteby var til stede på festningsplassen utenfor Akershus festning mandag under medaljeseremonien for 47 norske soldater fra opptreningsstryken OMLT, som har som oppgave å drive opplæring og støtte for den nye, afghanske hæren ANA (Afghan National Army).

- Vakker, gripende seremoni. Det er så flotte soldater at det ikke er sant. Det finnes ikke maken til norske soldater, sa Sønsteby til VG Nett.

Sønsteby tok meldingen om at fire norske soldater hadde mistet livet i Afghanistan tungt.

- Man har ikke ord, kort og godt. Det kan ikke beskrives. Det er bare trist. Men vi kommer ikke videre uten å kjempe. Det er demokratiet som står høyest for meg. Det får være lærdommen, hele tiden, sier krigsveteran Gunnar Sønsteby, som var sentrali i Milorg og Oslogruppen under 2. verdenskrig.

PS: Krigskorset ble sist delt ut i fjor til kaptein Eiliv Austlid post mortem for å ha utvist tapperhet på en fremragende måte under felttoget på Dovre 15. april 1940. Da hadde ikke utmerkelsen vært gitt siden 1949.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder