TIDLIGERE KOLLEGER: Utenriksminister Jonas Gahr Støre (t.v.) gikk personlig inn og engasjerte seg i ansettelsen av Morten Wetland som Norges nye FN-ambassadør i 2008. Wetlands kone, Hege Nygård Wetland, fikk en spesialavtale for å følge sin ektemann til jobben i New York. FOTO: PONTUS HÖÖK, KRISTOFFER SANDBERG

Jonas' Ap-venn fikk «kone-avtale»

(VG Nett) Tidligere Ap-topp Morten Wetlands kone fikk flytte jobben som topp-byråkrat til New York da Jonas Gahr Støre (Ap) utnevnte Wetland til FN-ambassadør.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

På 1990-tallet var Jonas Gahr Støre, Bjørn Grydeland og Tore Eriksen nære kolleger som byråkrater ved Statsministerens kontor (SMK) sammen med Ap-statssekretær Morten Wetland.

Som utenriksminister har Støre igjen sørget for at de fire er kolleger.

Familievennlige ansettelser

I løpet av de fire siste årene har han personlig grepet inn og trosset innstillinger fra eget embetsverk, for å sikre de tre tidligere kollegaene noen av de mest prestisjefylte postene i det norske diplomatiet.

BAKGRUNN: Gahr Støre ga ekskollega superlønn

** Som VG skrev i går ga Støre i fjor Tore Eriksen (65) et unikt lønnshopp, da han grep inn i ansettelsesprosessen og ansatte Eriksen som OECD-ambassadør i Paris.

GREP PERSONLIG INN: Utenriksminister Jonas Gahr Støre ga Bjørn T. Grydeland jobben som ambassadør i Roma. FOTO: INGUNN SALTBONES LEINE

** I den samme runden, ga Støre utenriksråd Bjørn T. Grydeland (63) posten som Norges ambassadør i Roma.

Men ansettelsen av de to tidligere SMK-kollegene var ikke første gang Støre grep inn i en ansettelsesprosess i Utenriksdepartementet (UD):

** I 2008 overkjørte Støre innstillingen fra embetsrådet i UD da han ansatte Morten Wetland (61) som ny FN-ambassadør i New York.

For to av dem har et annet departement sørget for at Støres ansettelser har blitt av den familievennlige sorten.

Slik VG skrev i går inngikk Barne- og likestillingsdepartementet (BLD) en avtale som gjorde at Eriksens kone, tidligere Ap-ordfører i Oslo, Ann-Marit Sæbønes, får utføre sin jobb som spesialrådgiver fra hjemmekontor i Paris.

Nå bekrefter BLD at hun ikke er alene om å ha fått en avtale om hjemmearbeid fra en utenriksstasjon.

Kone-godtgjørelse

- Avdelingsdirektør Hege Nygård Wetland har fra 1. juli 2011 til 5. august 2012 hatt avtale om fjernarbeid i 50 prosent stilling for BLD i New York, skriver kommunikasjonsrådgiver Raheela Chaudhry i en epost til VG Nett.

UD opplyste til VG Nett i går at det ikke har vært kontakt mellom de to departementene om Sæbønes' avtale.

BLD kunne i går ikke si hvilke oppgaver Nygård Wetland hadde og til hvilken lønn under perioden i USA.

Ifølge statens lønnsoversikt har en avdelingsdirektør i full stilling en lønn mellom 445.100 og 1.215.800 kroner i året i lønn.

Ved at han har med seg kona til New York får Wetland en skattefri årlig godtgjørelse på 460.000 kroner - det såkalt utvidede utenlandstillegget.

Av dette er 124.000 kroner et tillegg Wetland får kun fordi kona bor sammen med ham i New York.

Mariann Myrvoll, tillitsvalgt for NTL i UD, sier på generelt grunnlag at hun er kritisk til at utenriksministeren griper inn i ansettelsesprosesser.

- NTL ønsker at UD benytter seg av embetsrådet ved ansettelser. Det gjelder også for lederstillinger. Det er en åpning for at utenriksministeren gjør ansettelsen, men vi mener at embetsrådet bør gjøre det. Det bidrar til åpenhet og tillit til prosessene, sier Myrvoll til VG.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre kunne ikke kommentere saken torsdag kveld.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder