I RETTEN: Kvitteringen for et pennekjøp bekrefter at Anders Behring Breivik var flere dager i London i 2002, kom det frem i retten i dag. Foto: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX

Luksuspenn bekrefter mystisk London-opphold

OSLO TINGRETT (VG Nett) Politiet mister alle spor etter Anders Behring Breivik i dagene før og etter at Knights Templar-møtet i London skal ha funnet sted.

 • Ole N. Olsen
 • Eva-Therese Loo Grøttum
 • Dennis Ravndal
 • Marianne Vikås
 • Jarle Grivi Brenna
 • Morten S. Hopperstad

Artikkelen er over åtte år gammel


Hittil i etterforskningen har massemorderens bevegelser i tidsrommet 30. april til 3. mai 2002 vært et mysterium. Nylig skal imidlertid politiet ha funnet en kvittering på en Mont Blanc-kulepenn til 130 dollar som Breivik kjøpte på flyet fra Liberia - som mellomlandet i Nairobi i Kenya.

Ifølge flybilletten, landet massemorderen i London tidlig om morgenen 30. april 2002.

VG DIREKTE: Følg rettssaken i ord og bilder her!

Disse dagene er svært omstridte siden Breivik hele tiden har forklart at han deltok på det påståtte ordineringsmøtet til «Knights Templar» i London 1. mai samme år. Foruten to transaksjoner på to ulike kafeer eller puber i Storbritannia 3. mai, har ikke politiet funnet spor etter ham. Siden dette er kjeder, har ikke politiet funnet ut hvor i London dette er.

Dommer Wenche Arntzen bryter inn spør politioverbetjent Vidar Sæther fra Kripos om det stemmer at massemorderen kom til Storbritannia 30. april eller 3. mai?

- Ja, det stemmer, svarte Sæther.

Politiet har funnet spor av at Breivik returnerte til Norge med det siste flyet til Gardermoen 3. mai.

Kjøpte euro

I forkant av turen har etterforskningen vist at massemorderen ringte 12 telefonsamtaler til ulike reisebyråer i inn- og utlandet, samt forretninger som er relatert til juveler og gullsmeder.

I tillegg kjøpte Breivik 6400 euro i kontanter dagen før avreise. Bruken av kontanter kan ha vært avgjørende for at politiet ikke fant ut at massemorderen ankom London 30. mai 2002 før inntil nylig.

Breivik tok også ved to anledninger ut totalt 10.000 kroner i Elfenbenkysten.

Kripos har etterforsket Breiviks angivelige tilknytning til Knights Templar-nettverket. Terroristen forklarer at han ble valgt på grunn av sin intelligens og sine evner.

Politioverbetjenten sår sterk tvil om Anders Behring Breivik skal ha passet profilen til en revolusjonær gruppe, slik terroristen selv beskriver, under sin vitneforklaring i Oslo tingrett onsdag.

Ikke samsvar

I manifestet skriver Breivik at bombingen av Serbia i 1999 er en personlig grunn for ham til å delta i Knights Templar- nettverket og deretter utføre terroraksjonen 22. juli i fjor.

- Dette sa han også i det første avhøret som ble gjort på politihuset i Oslo, den 23. juli, sier Sæther.

- I avhør 1. mars sier han at det kun var dråpen som fikk begeret til å renne over, og at det ikke nødvendigvis var det viktigste for ham, fortsetter Sæther.

Ifølge massemorderen, kom han en gang etter 2000 i kontakt med kulturkonservative serbere på internett. Dette hevder massemorderen førte til at han etter hvert fikk kontakt med en serbisk krigshelt og et møte med vedkommende i Monrovia i Liberia.

Breivik påstår at møtet fant sted like i forkant av reetableringsmøtet i London i april eller mai 2002.

Kosovokonflikten

Sæther mener en av grunnene til at det ikke ville være naturlig for en slik terrororganisasjon å rekruttere Breivik, nettopp er hans politiske ståsted på denne tiden.

Politioverbetjenten forteller at det var fire momenter som kunne kaste lys over en eventuell opprettelse av Knights Templar. De fire punktene Sæther nevner er kosovokonflikten, bakgrunnssjekken i 2002, reisen til Liberia og Storbritannia og reisene til Litauen og Estland.

- Vi starter med kosovokonflikten. Bombingen av Serbia er da sentralt. Den startet 24. mars 1999. Forut for dette hadde det vært forhandlinger. Norge hadde en rolle som NATO-medlem, men vi hadde også formannsvervet i OSSE. Vi hadde også en diplomatisk rolle i konflikten, forteller Sæther.

- Observatørene trakk seg ut 24. mars og bombingen startet like etterpå. Da gikk Breivik på «politisk skole 1» i Fremskrittspartiet. Hvor aktiv han var, er det ulike meldinger om. Men han gikk på et kurs som gikk over fire kvelder, med fire timer i hver seanse, fortsetter han.

Politiske verv

Breivik hevder at han måtte gjennom en bakgrunnssjekk allerede i 2002, før han ble plukket ut til å være med i Knights Templar-nettverket.

Politiet har derfor gått gjennom hva man eventuelt ville funnet ut om Breivik dersom man hadde foretatt en slik bakgrunnssjekk dette året.

Utover Breiviks tilknytning til det NATO-vennlige partiet Fremskrittspartiet, ville eventuelle bakmenn funnet en del informasjon om hans fortid. Breivik hadde to politiske verv. Et som nestleder i FpU Oslo vest, og som styremedlem i Majorstua Frp.

Ifølge Sæther ville de, dersom de hadde hatt riktig tilgang, funnet ut at han ikke hadde fullført videregående utdanning eller gjennomført militærtjeneste. Han var også bøtelagt for tagging og hadde en betinget dom for kjøring i påvirket tilstand.

Tror ikke på Breivik

Sæther avslutter sin forklaring med å konkludere med at det ikke er samsvar mellom Koso-konfliktens betydning og massemorderens politiske ståsted, aktivitet på nettforumer og hvem han var i 2002.

- At dette skal være dråpen som får begeret til å flyte over, det finner vi ikke at samsvarer med hvem han var i 2002, forklarte Sæther.

I forhold til Breiviks påstand om at han ble godkjent av sitt påståtte nettverk gjennom såkalt screening, mener politioverbetjenten fra Kripos at hans politiske virksomhet i 2002 ikke var til massemorderens fordel.

Når det gjelder reisene til Liberia, London og Baltikum mener politiet at massemorderens mål utelukkende var økonomisk motivert. Sæther trekker også frem Breiviks påståtte «dekkoperasjon» ved innkjøp av utstyr for å veie diamanter og at hans beste venn brukte 10.000 kroner på investeringene.

- Formålet var å tjene penger, forklarte Sæther, og fortsatte:

- Bankkontiene i Baltikum var de tre første han opprettet i Europa og her hvitvasket han en halv million kroner.

Snakker sant om reiser

Etter en 20 minutters pause er det forsvarernes tur til å stille spørsmål til politioverbetjent Sæther. Lippestad går umiddelbart etter en bekreftelse fra etterforskeren på at Breivik har snakket sant om sine bevegelser i utlandet.

- Så vidt jeg kan forstå, så har altså etterforskningen vist at Breivik dro til London på det tidspunktet han sier han har vært der og sier at han har vært på stiftelsesmøte? spør Lippestad.

- Stemmer.

- Og han var i Liberia på det tidspunktet han sier at han har vært der og sier at han har møtt en serber?

- Stemmer.

- Og han har vært i Baltikum når han sier han har vært i Baltikum?

- Ja, eller han har ikke gitt noe tidspunkt for det, men det er stemplet i passet på det tidspunktet, svarer etterforskeren.

Forsvareren slipper fortsatt ikke spørsmålet om Breiviks troverdighet. Han spør videre om etterforskeren har lest den delen av manifestet som omhandler dekkhistorier. Lippetad presiserer at han skriver mye om dette i manifestet, hvordan man skal ligge under radaren når man planlegger terror, men Sæther sier han ikke har lest kapitler som ikke handler om Knights Templar-nettverket.

- Jeg har ikke satt meg så veldig inn i det. Jeg har satt meg mest inn i Knights Templar. Jeg har bare fått gjenfortalt det andre, men jeg kan ikke si eksakt hva som står der nå, sier Sæther.

Boret i bevisene

- Dette mulige stiftelsesmøte i London. Det han forklarer er at han altså for over ti år siden, på hemmelig sted med personer som ikke oppgir ekte navn - tre stykker pluss ham selv, møtes for å stifte det han kaller en organisasjon. Har norsk eller engelsk etterretning mulighet for å finne ut om det har skjedd eller ikke? At fire personer treffes på hemmelig sted, med hemmelig navn oppretter en organisasjon?, fortsetter Lippestad.

- Det er vanskelig. Som sagt har vi lite informasjon om hva som foregikk i London, men vi mener at hele forutsetningen for Liberia-turen er noe annet.

Forsvareren boret videre i politiets bevisrekke, og spurte om det virkelig er mulig at man kan utelukke at stiftelsesmøtet fant sted.

- Dersom det er slik at man kan gå ti år tilbake og finne så sikre bevis, har overvåkingen gått veldig langt, sa Lippestad.

- Vi kan ikke utelukke at han har truffet en serber der, men vi mener at motivet for reisen var noe annet, sa Sæther.

Mener motivet var rådiamanter

På direkte spørsmål fra Lippestad innrømmet han at de ikke kunne utelukke at Breivik hadde to motiver for turen, både diamantkjøp og møtet med serberen.

- Men ut fra bevisene vi har lagt frem i dag mener vi at det er lite sannsynlig at motivet var noe annet enn rådiamanter, sa Sæther.

Lippestad ville vite om politiet kan utelukke at Breivik har kommunisert med noen i nettverket eller Liberia per epost.

- Det er ikke en del av mine oppgaver å undersøke eposten til Breivik, men jeg ville fått beskjed fra den etterforskningsgruppen dersom det ble funnet noe interessant, svarte Sæther.

Les også

 1. Fant mystiske tallrekker i manifestet

  (VG Nett) I gjennomgangen av Breiviks manifest fant politiet en rekke falske fotnoter som blant annet inneholder…
 2. Breivik tar oppgjør med forklaringene til sine «tidligere venner»: - Avviser katteplaging, sminkebruk og depresjon

  OSLO TINGHUS (VG Nett) Anders Behring Breivik kommer med en rekke kommentarer til hva vennene hans har forklart i retten.
 3. 16-åring til Breivik: «Hva faen er det du driver med?»

  OSLO TINGHUS (VG Nett) Jenta (16) sto i et vindu i Kafébygget da hun fikk øye på Breivik.
 4. Psykologiprofessor om Breivik-saken: - Et tog på vei mot katastrofen

  LITTERATURHUSET (VG Nett) Muligheten for at Breivik blir kjent utilregnelig må åpne for en ny debatt om tilregnelighet i…
 5. Hvem er Alpha Kallon og hvorfor overførte Breivik 40.000 til ham?

  (VG Nett) Flere av de mest sentrale spørsmålene i terrorsaken står fremdeles ubesvart.
 6. Politiet: Sikre på at Knights Templar ikke finnes

  OSLO TINGHUS (VG Nett) Politiet vil ikke gå igjennom de nærmere 8000 mailadressene Breivik ville sende manifestet…
 7. Ord for ord, dag 27, del 1: Politiet gjennomgikk ti måneder med etterforskning

  (VG Nett)1000 tjenestemenn har vært involvert i terrorsaken. De er sikre på at Breiviks Knight Templar ikke eksisterer.
 8. Ord for ord, dag 26, del 2: Breivik: Jeg har aldri vært feminin

  (VG Nett) Vennene til Breivik fortalte at han hadde hatt en neseoperasjon, brukte sminke og pudder og var opptatt av…
 9. Ord for ord, dag 26, del 1: - Breivik mistet livsgnisten

  (VG Nett) Breivik forandret seg og flyttet inn på gutterommet hos moren sin i 2006.

Mer om

 1. Terrorangrepet 22. juli - Rettssaken

Flere artikler

 1. Mener «Knights Templar» ikke ville valgt seg Breivik

 2. Breivik: Jeg brukte to uker på å lage dekkhistorien

 3. Ord for ord, dag 27, del 1: Politiet gjennomgikk ti måneder med etterforskning

 4. Breiviks mystiske Liberia-kontakt til VG: - Breivik skulle kjøpe diamanter

 5. - Bekymret for kontakt med personer på PSTs liste

Fra andre aviser

 1. - Knights Templar eksisterer ikke

  Aftenposten
 2. Aktoratet mener Breiviks Knights Templar-historier er en bløff

  Aftenposten
 3. - Bildet er en tragisk, falt mann

  Bergens Tidende
 4. Nekter å svare på spørsmål

  Bergens Tidende
 5. Dette etterforskes fortsatt i Breivik-saken

  Aftenposten
 6. Liberia-kontakt: - Breivik var ute etter diamanter

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no