ETTERLYSER STRAFFEREAKSJONER: Rune Gerhardsen (t.h.) og Jan Bøhler (begge Ap) mener at asylsøkere som begår alvorlig kriminalitet bør få søknaden avslått, returneres eller interneres. Bildet er fra 2005. Foto: Scanpix

Ap-topper vil internere asylsøkere

Arbeiderpartiets Jan Bøhler og Rune Gerhardsen vil kjøre en hardere linje overfor kriminelle asylsøkere, med internering eller direkte hjemsendelse etter sonet dom.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

De to toppene i Oslo Arbeiderparti mener Norge må iverksette strengere reaksjoner mot asylsøkere som utøver alvorlig kriminalitet.

- Det er fullstendig uakseptabelt at personer som søker asyl i Norge, driver med kriminell virksomhet. Mange av dem vet at de aldri vil få asyl i Norge, og de kommer hit for å utnytte og misbruke vår romslighet til å selge dop eller begå andre kriminelle handlinger, sier Rune Gerhardsen til Dagbladet.

Les også:Vil at narkoselgerne låses inne

VG Nett-leser:Aner vi en flertallsregjering mellom Ap og Frp om 4 år?Diskuter saken her!

- ID-løse er uærlige

Han mener de som begår alvorlig kriminalitet må få søknaden avslått, returneres eller interneres slik at de ikke kan begå kriminalitet mens de venter på å bli identifisert og utvist.

- Folk som skjuler identiteten sin har aldri ærlige hensikter. Når asylsøkere passerer grenseovergangene har minst 80 prosent av dem ID-papirer. På vei inn til myndighetene i Oslo har bare fem til ti prosent av dem identifikasjonsdokumenter, sier Jan Bøhler, som påpeker at Tollvesenet får hjemmel for identitetsregistrering fra 2010.

Les også:Asylsøkere får 10.000 kroner for å reise hjem

De vil blant annet rydde opp i det de kaller lovløse tilstander i Oslo, og er ikke redde for å bli stemplet som rasister.

- Dette er det motsatte av rasisme. Hvis vi lar kriminelle asylsøkere selge dop skaper det rasisme. Da politiet ikke tok tak i de kriminelle A- og B-gjengen var det diskriminering av det pakistanske miljøet, sier Bøhler.

SAMLESIDE:Følg Arbeiderpartiet i valgkampen!

QUIZ:Hvor mye kan du om stortingsvalget?

Frp forundret

SVs Audun Lysbakken betegner utspillet fra Ap-toppene som unødvendig og uklok retorikk mot sin egen regjering. Frps innvandringspolitiske talsmann Per-Willy Amundsen mener Bøhler nå har sagt så mye han ikke har støtte for i partiet, at han bør melde seg ut og i stedet bli Frp-er.

- Men hvis Arbeiderpartiet virkelig mener dette, vil vi være klare til å samarbeide. Da har vi flertall uansett hvilken regjering vi ender med etter valget, sier Amundsen til Dagbladet.

SAMLESIDE:Alt om stortingsvalget 2009!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder