KASTER JAKKA: Torsdag ble Kripos-sjef Odd Reidar Humlegård oppringt med beskjeden om at han har fått ny jobb. Her tar den nye politidirektøren tatt plass på sitt nye kontor. Foto: Nils Bjaaland

Den nye politidirektøren: Vil ikke ha hjelp fra utlandet

(VG Nett) Den ferske politidirektøren mener oppmerksomheten om beredskap har vært understimulert, men slår kontant fast at Norge ikke trenger noen hjelp fra utlandet.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Kripos-sjefen Odd Reidar Humlegård, som frem til jul er innbeordret som direktør for Politidirektoratet, mener det er behov for kompetansestyrking. Samtidigi sier han at direktoratet på mange områder fungerer godt.

- Høyt tempo

- Det er et høyt tempo og vilje til å omstrukturere seg. På flere områder, som etterforskning, jobber Politidirektoratet svært godt, sier Odd Reidar Humlegård til VG.

- I Gjørv-rapporten tegnes det nærmest et bilde av et dysfunksjonelt og lammet direktorat. Kjenner du deg igjen i det?

- Nei, nei. Arbeidet i direktoratet på beredskap har vært godt, men rammevilkårene og forventningene har ikke vært gode nok, sier Humlegård og peker på politikerne:

- Det er først og fremst et politisk ansvar. Oppmerksomhet om beredskap har vært understimulert.

- Og det er politikernes ansvar?

- Ja, helt klart. Men vi skulle satt tydeligere mål internt på huset også, sier Humlegård.

- Ikke prioritert

Humlegård mener at de sterke politiske føringene på blant annet mer politi i gatene og vinningskriminalitet har gjort det vanskelig for Politidirektoratet å rette oppmerksomheten på beredskapsspørsmål.

- Det har ikke vært prioritert høyt nok. Det har ikke vært satt tydelige mål og krav til politiets beredskap. Det handler om at det generelt sett er vanskelig å prioritere beredskap før det er behov for det. Det gjelder på flere områder, sier HumlegårdHan vil likevel ikke gå i rette med konklusjonene i rapporten.

- Det er ingen tvil i Politidirektoratet om at konklusjonene i rapporten er faktum. Det innser vi og det skal vi jobbe strukturert med å rette opp.

Saken fortsetter under bildet

FÅTT GJENNOMGÅ: Fornyingsminister Rigmor Aasrud har sammen med statsminister Jens Stoltenberg fått gjennomgå etter innholdet i 22. juli kommisjonens rapport ble offentliggjort. Foto: Espen Braata, VG

- Når kan du love at situasjonen i Politidirektoratet skal bli akseptabel?

- Det nytter ikke nå å si når ulike tiltak skal være på plass. Dessuten kan ikke jeg svare på når situasjonen er akseptabel. Jeg mener situasjonen i Politidirektoratet er akseptabel på mange områder allerede i dag.

- Men du må vel kunne si noe om når ting skal være på plass?

- Det er for tidlig å gi datoer. Men vi skal jobbe raskt. Det kan jeg love, sier Humlegård.

- Trenger ikke hjelp

Han mener at rapporten til 22. juli-kommisjonen ikke gjenspeiler hele Politidirektoratets funksjon og drift.

- Det er veldig mye arbeid som gjøres i direktoratet, som ikke omtales i rapporten. Men vi får kritikk og det er det ingen tvil om.

På spørsmål om det kan være aktuelt for Politidirektoratet å hente inn politifaglig hjelp fra utlandet på områdene som blir kritisert i rapporten, svarer han kontant:

- Nei. Vi trenger ikke hjelp fra utlandet. Så dårlig står det ikke til her, altså. Det trenger vi ikke.

Humlegård ble oppringt av Justisdepartementet torsdag kveld med spørsmål om han kunne ta på seg ansvaret som ny politidirektør. Øystein Mæland gikk av som politidirektør samme kveld etter at justisminister Grete Faremo (Ap) ikke hadde uttrykt full tillit til Mæland.

I tiden frem mot jul skal en ny politidirektør ansettes. Humlegård vil ikke avvise at han kommer til å søke på jobben, men:

- Jeg har en ambisjon om å være tilbake i Kripos over nyttår. Men nå har jeg kun fokus på den jobben jeg skal gjøre frem til jul og har ikke reflektert noe videre over hva som skjer etter det for min egen del.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder